Producția industrială din Bistrița-Năsăud, pe plus în 2018

102

Producţia industrială a judeţului a crescut în luna ianuarie 2018 cu 9,1% comparativ cu aceeaşi lună a anului precedent. Faţă de luna anterioară s-a înregistrat o creștere de 9,5%, informează Direcția Regională de Statistică Bistrița-Năsăud.

 

În luna ianuarie 2018 s-au înregistrat creșteri față de luna corespunzătoare a anului trecut la: prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei (76,5%), fabricarea produselor din cauciuc și mase plastice (39,9%) și fabricarea pieselor pentru autovehicule de transport rutier (24,3%). Scăderi faţă de luna corespunzătoare din anul precedent au înregistrat activităţile: industria construcțiilor metalice și a produselor din metal, exclusiv mașini, utilaje și instalații (-26,8%), fabricarea de mașini, utilaje și echipamente n.c.a. (-20,0%), industria metalurgică (-8,2%) și fabricarea echipamentelor electrice (-5,4%).

Faţă de luna precedentă s-au înregistrat creșteri la: fabricarea produselor din cauciuc și mase plastice (21,5%), fabricarea pieselor pentru autovehicule de transport rutier (17,9%), fabricarea produselor textile (17,4%), fabricarea de mașini, utilaje și echipamente n.c.a. (13,1%) și fabricarea echipamentelor electrice (9,9%). Comparativ cu luna anterioară au înregistrat scăderi activitățile: industria metalurgică (-19,2%), industria alimentară (-13,4%) și industria construcțiilor metalice și a produselor din metal, exclusiv mașini, utilaje și instalații (-4,4%).

Potrivit sursei citate, cifra de afaceri realizată de agenţii economici cu activitate preponderent industrială a crescut în luna ianuarie 2018 cu 10,1% faţă de aceeaşi lună a anului anterior. Faţă de luna precedentă s-a înregistrat o creștere a cifrei de afaceri cu 0,2%. Aproape o treime din cifra de afaceri realizată în industrie în luna ianuarie a anului curent a fost realizată din livrări interne (31,5%). Din totalul cifrei de afaceri realizată din exporturi (68,5%) cea mai mare parte (90,5%), a fost realizată în zona Euro.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ