Primăria Galații Bistriței a fost sancționată de către auditorii Curții de Conturi, cu avertisment ce-i drept, pentru nerespectarea legislației privind achizițiile publice. De asemenea, UAT-ul a plătit pentru lucrări neexecutate.

Săptămâna trecută, Gazeta de Bistrița arăta dezastrul găsit de auditorii financiari ai Curții de Conturi la Primăria Leșu: de la datorii ascunse, măriri de salariu ilegale sau decontări ilegale de lucrări. Cireașa de pe tort a fost însă datoriile restante, care trec de 2,5 milioane de lei, potrivit Curții de Conturi, și ar afecta funcționarea Primăriei Leșu, existând chiar posibilitatea să o trimită în faliment.

Ei bine, auditorii Curții de Conturi nu au găsit dezastru doar la Leșu, ci și la alte primării din județ. Un exemplu este Galații Bistriței, unde Curtea de Conturi s-a văzut nevoită să aplice chiar sancțiuni. Potrivit auditorilor Curții de Conturi, Primăria Galații Bistriței n-a respectat prevederile legale privind achizițiile publice.

„Din verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind achizițiile publice s-au constatat următoarele deficiențe: autoritatea contractantă nu a numit prin act administrativ una sau mai multe persoane din cadrul entității care să aibă atribuții în domeniul achizițiilor publice; programul anual al achizițiilor publice a fost întocmit formal, fără a avea la bază referatele de necesitate transmise de compartimentele autorității contractante în ultimul trimestru al anului în curs pentru anul viitor, eronat întrucât conține atât contractele de achiziție publică pe care autoritatea contractantă a intenționat să le atribuie în decursul anului următor, cât și pe cele deja atribuit în perioada anterioară și incomplet, întrucât nu conține informații referitoare la procedura stabilită pentru derularea procesului de achiziție și modalitatea de derulare a acesteia, respectiv online sau offline. Toate referatele de necesitate au fost întocmite la data efectuării achizițiilor și nu conțin prețul unitar/total al necesităților”, se arată în raportul întocmit de Curtea de Conturi.

Primăria a uitat să încarce în SEAP achizițiile directe

De asemenea, nu au fost îndeplinite obligațiile referitoare la publicitate în situația atribuirii contractelor de lucrări în baza a trei oferte, nefiind depuse în SEAP notificări trimestriale cu privire la achizițiile directe, grupate pe necesitate, care să cuprindă cel puțin obiectul, cantitatea achiziționată, valoarea și codul CPV.

Printre problemele identificate s-a număra și atribuirea direct două contracte de lucrări aferente aceluiași obiectiv, către două societăți comerciale afiliate. Auditorii au sancționat Primăria Galații Bistriței cu avertisment, deși fapta respectivă se sancționa cu amendă cuprinsă între 5.000 și 30.000 de lei.

„Fapta constituie contravenție conform prevederilor articolului 224, alin (1), lit b) din Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice cu modificările și completările ulterioare și se sancționează conform art. 224 alin (2) din același act normativ, cu amendă de la 5.000 de lei la 30.000 de lei. Având în vedere prevederile O.G. nr 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, pentru fapta săvârșită Comuna Galații Bistriței a fost sancționată cu un avertisment scris”, se arată în raport.

Auditorii Curții de Conturi consideră personalul din cadrul Compartimentului de Achiziții Publice insuficient pregătiți profesional, iar funcționarea controlului intern managerial deficitar.

A plătit pentru lucrări neefectuate și alte materiale decât în deviz

Patrimoniul Primăriei a fost prejudiciat cu 66.516 lei, prin acceptarea la plată și decontarea unor lucrări neefectuate sau care nu corespund cu specificațiile tehnice din deviz, au constatat auditorii.

„În urma verificărilor în teren privind realitatea lucrărilor aferente obiectivelor de investiții selectate în eșantion, echipa de audit, împreună cu comisia numită prin dispoziția primarului a constatat că anumite materiale cuprinse în situațiile de lucrări nu au fost puse în operă, iar altele nu corespund cu specificațiile tehnice cuprinse în deviz. Valoarea totală a prejudiciului aferent eșantionului verificat a fost suma de 66.516 lei, din care 62.070 lei pagubă și 4.445 lei majorări de întârziere aferente pagubei”, se mai arată în raport.

Curtea de Conturi spune că această abatere s-a produs ca urmare a funcționării ineficiente a controlului intern cu privire la modul de verificare, avizare, acceptare la plată și decontare a lucrărilor de investiții, respectiv neverificarea în teren a modului de realizare a lucrărilor, conform obligațiilor contractuale asumate de către dirigintele de șantier.

Auditorii au recomandat extinderea verificărilor pe perioada de prescripție, pentru identificarea tuturor situațiilor în care au fost decontate lucrări neexecutate sau materiale nepuse în operă și dispunerea măsurilor de recuperare a prejudiciului produs primăriei. Primăria Galații Bistriței a recuperat integral acest prejudiciu.

Primăria Galații Bistriței s-a încurcat și când vine vorba despre înregistrarea unor active din proprietatea sa: a înregistrat la construcții un teren.

În cadrul misiunii de audit au fost constatate unele disfuncții în organizarea și implementarea sistemului de control intern managerial și a controlului financiar preventiv: nedesemnarea persoanelor responsabile cu riscurile la nivelul fiecărui compartiment, neelaborarea și neactualizarea unor proceduri operaționale și de sistem conform modificărilor legislative, neasigurarea separării sarcinilor privind aprobarea, controlul, înregistrarea și plata contravalorii lucrărilor executate/bunurilor achiziționate în cadrul entității, neimplementarea controlului financiar preventive conform prevederilor legale.

Și Primăria Dumitrița se încurcă în contabilitate

Probleme au găsit auditorii Curții de Conturi și la Primăria Dumitrița. UAT-ul nu ar fi înregistrat în evidența contabilă unele facturi emise de furnizorii de lucrări și servicii.

„În urma solicitărilor de confirmare de solduri la 31.12.2023 adresate în timpul misiunii de audit financiar unor furnizori de servicii/furnizori de active fixe ai entității, s-au constatat diferențe între valoarea datoriilor reflectate în evidența contabilă a unității administrativ teritoriale și valoarea creanțelor înregistrate în evidențele contabile ale furnizorilor. De asemenea au fost înregistrate în evidența contabilă în anul 2024 facturi de la diverși furnizori, aferente anului 2023 care au fost primite de entitate până la data întocmirii bilanțului contabil”, se explică în raportul Curții de Conturi.

Prin neînregistrarea acestor facturi au fost subevaluate datoriile curente cu suma de 277.031 de lei. Primăria Dumitrița a înregistrat în evidența contabilă și mijloacele fixe achiziționate și nu a stabilit, facturat și înregistrat în evidența contabilă majorările de întârziere datorate de beneficiari pentru plata cu întârziere a contravalorii masei lemnoase furnizate.

Practic, penalizările pe care trebuia să le aplice oamenilor ajungeau la un total de 4.250 de lei. Acestea au fost cerute persoanelor care au întârziat cu plata pentru masa lemnoasă.

Andreea Radu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.