Executivul a anunțat modificarea Codului fiscal. În prezent, toate persoanele fizice care nu realizează venituri datorează o contribuţie lunară de 5,5% din salariul minim brut pe economie, însă acest lucru s-ar putea modifica după ce Ministerul Finanțelor Publice a inițiat discuția în ședința de guvern de ieri, când a adus în discuție eliminarea caracterului obligatoriu al plății CASS (Art. 180 din noul Cod fiscal,).

„Măsura poate avea un impact negativ semnificativ asupra unor anumite categorii defavorizate de contribuabili. Mă gândesc, în special, la persoanele cu venituri ocazionale, mai mici decât salariul minim pe economie. În general, dorim să evităm situația în care costul colectării unor taxe și impozite depășește sumele încasate la bugetul general consolidat. Luăm în calcul îmbunătățiri ale Codului Fiscal și ale normelor metodologice aferente, în special pentru a veni în sprijinul contribuabililor și a eficientiza sistemul de colectare, fără majorarea taxelor și a impozitelor. Discuția inițiată astăzi va avea, cu siguranță, rezultate în următoarele săptămâni”, a declarat Anca Dragu, ministrul Finanțelor Publice.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a declarat, miercuri, că Executivul vrea să elimine obligativitatea plăţii CASS în cazul persoanelor fără venituri. Suciu a mai precizat că nu se ia în calcul demisia secretarului de stat de la Finanţe, Gabriel Biriş.

„Vorbim de un Cod Fiscal aprobat de Parlament, acum 6 luni. Nu sunt elemente noi, introduse de Guvernul Cioloş. (…) Vedeam interpretări legate de introducerea de noi taxe în 2016. Vorbim ca la Radio Erevan dacă vorbim de noi taxe în acest Cod Fiscal. Vorbim de CASS care a fost introdusă în 2000. (…) Prevederea respectivă e veche, de vreo 6 luni.

Dar există, într-adevar, câteva probleme legate de aceste contribuții. Guvernul ia în calcul mai multe modificări la Codul Fiscal la capitolul contribuţii sociale. Sunt mai multe lucruri de lămurit.

Una dintre ele ţine de cum soliciți contribuţii unei persoane care nu are venituri. Alta ţine cum soliciți contribuțiile de sănătate unei persoane care are venituri ocazionale, mult mai mici decât salariul minim. (…)

În legătură cu persoanele fără venituri, există un caracter imperativ al articolului 180, un fel de obligativitate care rezultă din acest articol şi care este, într-adevăr, discutabil. Vom face până la finalul lunii ianuarie -începutul lunii februarie o analiză în legătură cu sustenalibilitatea acestui articol atât din punct de vedere fiscal cât şi constituţional”, a declarat Dan Suciu la finalul sedintei de Guvern, potrivit dcnews.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.