Ajutorul național tranzitoriu este singura subvenție din agricultură achitată din bugetul național. Crescătorii de oi din Bistrița-Năsăud spun că acesta scade de la an la an, iar această stare de fapt îi va duce la faliment, ceea ce înseamnă că tradiția creșterii oilor va deveni doar o amintire.
Anul trecut, crescătorii de ovine și caprine au primit 28/cap de animal. Pentru 2015, abia ar ajunge la aproximativ 24 lei/cap de animal, însă, ajutorul național tranzitoriu scade cu fiecare an.
„Ajutorul tranzitoriu scade începând din 2014 în fiecare an. În 2014 a scăzut cu 23 %, în 2015 cu 5 % și va scădea mereu cu 5 % până în data de 2020 când va fi altă legislație. Până atunci scade și ajunge la jumătate. În 2020 ajungem la jumătatea sumei care am încasat-o în 2013, timp în care pentru 3 milioane jumate de oi se alocă o sumă de 25 de milioane de euro pentyru oile care sunt în Registru. România are astăzi 200.000 oi, pentru că, control nu s-a mai făcut. Bistrița, avem cam jumătate din efectivul din țară. Ei mereu vor prin legile lor să ne încăierăm. Cei care nu vor intra în 3 milioane jumate pentru că nu sunt în registrul genealogic, ei sunt necăjiți cu noi, nimeni nu e atent că aici de pe vremea lui Ceaușescu nu s-a întrerupt controlul oficial al producției. Din 2007 suntem în UE, dar
mulți au cumpărat berbeci pe banii lor, nu au așteptat ajutorul de la stat, cumpără și acuma. Statul a dat un singur an ajutor, în 2014, în 2015 nu ne-au dat. S-au pierdut 32 de milioane de euro din buget care trebuiau să fie dați pentru achiziția de oi tot cu certificat de origine, pentru a ajunge mai repede la efectivul de 3 milioane jumate, pentru că dacă nu îl avem banii se pierd”, a precizat președintele Asociației Crescătorilor de Ovine, Ioan Câmpean, potrivit unui post local tv.
Pe de altă parte, ciobanii spun că, cu un număr redus de câini nu au cum să își apere turmele de lupi, 3 câini la turmă în zona de munte, doi în zona de deal și unul în zona de câmpie nu își pot apăra turmele. Oierii au sesizat tot mai des în mediul online dar și în presa locală că există numeroasa situații în care crescătorii de oi și-au găsit câini împușcați. Cu legea de partea lor, vânătorii nu pot fi trași la răspundere dacă la o stână de munte, de exemplu, numărul de câini este mai mare de trei.
„Mergem la București pentru că în anul 2006, o Lege 407, noi am reușit conducerile Federației să o ținem fără să fie pusă în aplicare până în data de 6 decembrie, când a fost deja pusă în aplicare Legea 407, fostă 407, amendată în vara lui 2015 și devenind Lege 149 prin care se interzice pășunatul din 6 decembrie, până în 24 aprilie, fără ca noi să fim consultați. Noi am fost de nenumărate ori în Comisia pe Agricultură, în Camera Deputaților, cei care sunt decizionali, cu această problemă. Nu am reușit să ne înțelegem și niciodată nu a fost cvorum când eram noi invitați acolo, astfel încât să modificăm prin bună înțelegere, articolele acestea care contravin și Constituția, dreptul la proprietate. Astfel, oamenii au găsit de cuviință Sindicatul Crescătorilor de Oi, să mergem la București. Noi am fost o categorie de oameni care am adus țării venit. Într-adevăr că banii la noi au venit, dar noi plătim impozite pe teren, impozit pe venit, sau țara dacă îi trebuie bani ar trebui să ne ajute. Au căzut prețurile la export. Și aici e o mafie, datorită României, pentru că am fost în Iordania, aici e baza, dar nu vreau să extind problema la export. Numai la ce se întâmplă acuma în țară, e cu neputință. Cui îi trebuie scandalul acesta, să mergem noi să ne luptăm pentru lucruri care sunt normale. De 2015 ani, țara aceasta, oile au pășunat, transhumanța”, a mai adăugat Ioan Câmpean.
La data de 15 decembrie, oierii din toată țara au rupt cordonul de jandarmi și au intrat în curtea Parlamentului
[…] Oierii din toată țara au rupt cordonul de jandarmi și au intrat în curtea Parlamentului apare prima dată în Stiri Bistrita – Ziare Bistrita – Gazeta de Bistrita -Stiri […]
Pacat ca nu o avut cu ei si ciomegile si cainii sa-i lasa pe parlamentari in curu gol si la propriu si la figurat ! Poate-i pune menchi si nu schimba legea vanatorii.