Persoanele fizice care nu obțin venituri sunt obligate să achite contribuția la sistemul public de sănătate (CASS), conform prevederilor noului Cod fiscal.
Ordinul ANAF nr. 3743/2015 cuprinde modelul și conținutul formularelor ce vor fi folosite începând de anul acesta de către persoanele fizice care nu realizează venituri și sunt obligate să achite contribuția CASS. Este vorba despre următoarele documente fiscale:
-Declarație de înregistrare în evidența persoanelor fizice care nu realizează venituri, precum și pentru stabilirea obligațiilor de plată a contribuției de asigurări sociale de sănătate – formularul 604;
-Decizie de impunere privind contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice care nu realizează venituri;
-Decizie de impunere privind contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată pentru luna de înregistrare de persoanele fizice care nu realizează venituri;
-Cerere de încetare a calității de persoană fizică fără venituri – formularul 605.
Noul Cod fiscal prevede că persoanele fizice care nu realizează venituri datorează o contribuție lunară de 5,5% din salariul minim brut pe economie. Plata se efectuează trimestrial, până în data de 25 a fiecărei luni din trimestru (termenele sunt 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie, 25 decembrie). La valoarea actuală a salariului minim brut pe economie, de 1050 de lei, persoanele fizice care nu realizează venituri sunt obligate deci să plătească 57,75 de lei pe lună, ceea ce înseamnă 173,25 de lei în fiecare trimestru.
Conform dispozițiilor art. 180 din Codul fiscal valabil în 2016, sunt obligați să plătească CASS cei care nu realizează niciunul dintre veniturile menționate la art. 155 din noul Cod fiscal, și nu sunt exceptați de la plata acestei contribuții, adică:
-Salarii,
-Pensii,
-Indemnizații de șomaj,
-Venituri din activități independente,
-Venituri din chirii,
-Venituri din activități agricole sau piscicultură,
-Indemnizații de creștere a copilului,
-Bani din concedii medicale,
-Ajutoare sociale
Beneficiază de asigurare în sistemul public de sănătate, fără a plăti CASS:
-tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 ani și 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenții de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, dacă nu realizează venituri din muncă. In mod similar, și studentii de până la 26 de ani beneficiază de asigurare de sănătate, fără a plăti contribuții la stat, dacă nu au venituri din muncă;
-tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care provin din sistemul de protecție a copilului, cu condiția să nu realizeze venituri din muncă sau să nu fie beneficiari de ajutor social acordat în temeiul Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat.
-soțul, soția și părinții fără venituri proprii, aflați în întreținerea unei persoane asigurate
-femeile însărcinate și lăuzele, dacă nu au niciun venit sau au venituri sub salariul de bază minim brut pe țară.
-persoanele persecutate din motive politice, veteranii și văduvele de război,
-persoanele care și-au jertfit viața sau au avut de suferit în urma revoltei muncitorești anticomuniste de la Brașov din noiembrie 1987.
-persoanele cu handicap care nu realizează venituri din muncă, pensie sau alte surse, cu excepția celor obținute în baza Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 102/1999 privind protecția specială și încadrarea în muncă a persoanelor cu handicap,
-bolnavii cu afecțiuni incluse în programele naționale de sănătate, până la vindecarea respectivei afecțiuni, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie.
Practic, vor plăti CASS cei care nu realizează venituri din cele precizate anterior și nici nu se încadrează în niciuna dintre categoriile menționate mai sus.
Noul Cod fiscal, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie, mai stabilește la art. 180 că persoanele fizice care nu realizează venituri și care trebuie să plătească CASS trebuie să se înregistreze la unitățile fiscale de care aparțin, prin depunerea unei declarații de înregistrare, în maxim 15 zile de data în care se încadrează în categoria plătitorilor de CASS care nu obțin venituri. Acest formular este necesar pentru stabilirea obligațiilor de plată.
În cazul persoanelor fizice care nu realizat venituri pe o perioadă mai mare de 6 luni și care nu au plătit contribuția lunară pentru această perioadă, se va stabili o contribuție datorată pentru luna în care se solicită înregistrarea prin aplicarea cotei pentru contribuția individuală asupra bazei de calcul reprezentând valoarea a de 7 ori salariul minim brut pe țară.
În schimb, dacă perioada în care nu s-au realizat venituri este mai mică de 6 luni și nu s-a efectuat plata contribuției CASS pentru această perioadă, contribuția datorată pentru luna în care se solicită înregistrarea este stabilită proporțional cu perioada respectivă.
În cele două cazuri prezentate anterior, plata CASS trebuie să fie efectuată în termen de 30 de zile de la data comunicării deciziei de impunere.