Al 13-lea prefect al judeţului Bistriţa-Năsăud, Ovidiu Frenţ, a fost uns în funcţie de un trimis al guvernului tehnocrat Cioloş, o persoană cercetată penal de către DNA, chestorul de poliţie Viorel Dosaru, subsecretar în cadrul MAI.

Acesta este suspectat alături de alte persoane de constituirea unui grup infracţional organizat, precum şi luare şi dare de mită.

 

Este o situaţie incredibilă, care demonstrează încă o dată, dacă mai era necesar, amatorismul unui guvern ajuns la cârma României prin metode paralele cu democraţia.

Evenimentul, plin de fast, a avut loc sâmbătă, 20 februarie 2016. Ovidiu Victor Frenţ, care până atunci îndeplinise funcţia de subprefect, a fost instalat oficial în noua demnitate, în prezenţa subsecretarului de stat în Ministerul Afacerilor Interne, chestorul Viorel Dosaru, numit în funcţia de subsecretar de stat de către premierul Cioloş, la propunerea ministrului de interne, un alt tehnocrat cu probleme mari cu legea, suspectat de plagiat al lucrării de doctorat, Petre Tobă.

Este o gafă imensă, inexplicabilă, ca noul prefect al judeţului Bistriţa – Năsăud, alături de alţi prefecţi din Ardeal, să fie instalat oficial în funcţie de o persoană cercetată penal de către DNA într-un megadosar de constituire a unui grup infracţional, luare şi dare de mită. De la Bistriţa, penalul subsecretar de stat Viorel Dosaru şi-a continuat periplul prin judeţele din Ardeal pentru a instala în funcţie noii prefecţi.

După depunerea jurământului, Ovidiu Frenţ nu a scăpat ocazia să-i aducă un laudatio fostului prefect Ioan Ţintean pentru colaborarea din ultimii trei ani, „Îi mulţumesc pentru modul în care şi-a îndeplinit funcţia de prefect, pentru modul în care a înţeles să dea dovadă de colegialitate şi să dea funcţiei de prefect consistenţă şi greutate”, a punctat Frenţ.

Nici Ţintean nu a ratat momentul să-l tămâieze pe fostul subordonat care i-a ocupat fotoliul şi biroul, după ce a fost demis de către guvern.

Pe un ton paternalist, bătrânul sforar într-ale politicii bistriţene care nu se lasă dus la pensie sub nici o formă, fostul nomencalturist PCR de pe vremuri, pe când ocupa o funcţie de conducere în comerţul socialist – funcţie inclusă în nomenclatorul de funcţii al Comitetului Judeţean al PCR Bistriţa-Năsăud -, i s-a adresat noului prefect. „Ovidiu, îţi mulţumesc pentru faptul că ai fost un coechipier surprinzător de bun pentru mine şi că împreună am ştiut să armonizăm lucrurile, dificile uneori, ca, în final, să avem rezultatele pe care istoria le va consemna. De asemenea, vreau să mulţumesc CJ pentru forma serioasă şi modul cum a înţeles sistemul relaţional între cele două instituţii pe toată această durată cât am fost eu prefect şi Primăriei Bistriţa pentru modul de colaborare. Instituţia Prefectului se confruntă cu multe greutăţi. Eu astăzi plec şi vă spun că se aşteaptă reformarea instituţiei în sensul creşterii puterii instituţionale pentru a coordona mai bine lucrurile în judeţ. Dacă soarta mă va trimite vreodată în Parlament, mă voi ocupa de schimbarea legii în aşa fel încât dacă prefectul răspunde într-un judeţ de tot, trebuie să aibă şi mecanismele bugetare şi financiare să îl ajute”, a spus Ţintean.

După cum lesne se vede, fostul prefect visează şi nu realizează că timpurile lui s-au cam dus. La vremuri noi, tot ei, lucru care intră în contradicţie flagrantă cu ceea ce doreşte în prezent societatea.

Ca într-o adunare de pe vremuri, noul prefect, sub privirile placide ale trimisului lui Coloş, şi-a luat un angajament înălţător vis-a-vis de modul în care concepe el să exercite funcţia de prefect:

„Pentru unii, numirea mea a fost o surpriză plăcută sau mai puţin plăcută, pentru alţii a fost ceva previzibil. Pentru mine demarează o etapă a unui drum care a început în 2009 când în luna martie am fost numit pentru prima oară în funcţia de subprefect. Atunci, într-adevăr, m-am gândit foarte mult fiindcă nu ştiam la vremea aceea ce înseamnă această funcţie, eu venind din mediul privat. Am vrut să văd cum poate deveni sistemul acesta prietenos ca să fie plăcut pentru cei din afara lui, din mediul privat şi societatea civilă. Am constatat că e un sistem bazat pe reguli stricte, în care schimbările sunt foarte greu de făcut, el porneşte de la legislaţie şi proceduri, iar acestea sunt foarte greu de schimbat, dar nu imposibil. Deşi sunt reprezentantul Guvernului în Bistriţa-Năsăud, vă asigur că modul în care voi aplica politicile guvernamentale în acest judeţ vor purta amprenta mea personală, de bistriţean, şi că voi fi întotdeauna cu gândul la rezultatele acelor politici, la cum să le personalizez şi adaptez specificului nostru local şi judeţean în aşa fel încât să capete maximum de eficienţă şi consistenţă”….bla, bla, bla, crezând că el a descoperit gaura de la macaroană şi uitând că el face parte din MAI şi că este reprezentantul guvernului în teritoriu.

viorel dosaru

Problemele cu legea ale subsecretarului de stat din MAI, chestorul de poliţie Viorel Dosaru, cel trimis de către primul-ministru Cioloş să instaleze în funcţii mai mulţi prefecţi din Ardeal, printre care şi cel din judeţul Bistriţa-Năsăud, datează de prin 2013 în legătură cu un dosar de corupţie instrumentat de DNA.

Astfel, la momentul respectiv, Răzvan Alexe, un afacerist cu legături în lumea interlopă, şi Marcel Păvălean, fost angajat la Secretariatul General al Guvernului, au fost acuzaţi de evaziune fiscală în valoare de 35 milioane de euro. Cei doi erau şi sunt apropiaţi ai baronul Mircea Cosma, preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, la momentul respectiv.

Răzvan Alexe era acuzat de procurorii DNA că, pentru a-şi rezolva problemele cu legea, ar fi apelat la persoane cu funcţii importante din Prahova, de la procurori la poliţişti, până la diverşi angajaţi ai instituţiilor publice, pentru a obţine date din dosar. În schimbul acestor informaţii, mai multe persoane au obţinut diverse sume de bani sau bunuri.

Printre poliţiştii la care apelase Alexe se număra şi comisarul şef Viorel Dosaru, pe atunci şef al IPJ Prahova. Concret, Viorel Dosaru, acum subsecretar de stat în Ministerul de Interne, ar fi fost recompensat cu sume importante de bani.

În 2014, procurorul şef al Serviciului pentru efectuarea urmăririi penale în cauze de corupţie din cadrul Secţiei I a DNA, nimeni altul decât Lucian Papici, a clasat dosarul pentru inexistenţa faptelor. Între timp, Mircea şi Vlad Cosma, Daniel Petre, Constantin Ispas şi Emanuel Saghel au fost puşi sub acuzare şi trimişi în judecată de procurorii DNA Ploieşti pentru fapte de corupţie.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a confirmat, redeschiderea urmăririi penale într-un dosar în care au calitatea de intimat 13 persoane cu funcţii importante din judeţul Prahova, procurori, poliţişti, un deputat şi şefi ai unor instituţii publice, printre care fostul şef al Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma.

Conform datelor de pe site-ul oficial al ÎCCJ, dosarul a fost înregistrat pe 9 februarie, intimaţi fiind fostul şef al Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice Ploieşti, Daniel Cristian Petre, adjunctul său de la acea vreme, Cătălin Dinu, fostul şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) Prahova, Viorel Dosaru, actual subsecretar de stat în MAI, şeful Poliţiei Ploieşti, Cristian Gelu Manea, fostul şef al DGA Prahova, Constantin Ispas, ofiţerul BCCO Emanuel Saghel, şeful Serviciului Investigaţii Criminale din IJP Prahova, Nicolae Zecheru, fostul şef al DIICOT Ploieşti, Ionuţ Botnaru, actual şef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploieşti, Liviu Matei, actual şef al DIICOT Ploieşti, procurorul Gheorghe Gârbea, fost adjunct al şefului PCA Ploieşti, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, şi fiul acestuia, deputatul PSD Vlad Cosma.

Este extrem de ciudat faptul că pe 9 februarie 2016, ÎCCJ confirmă redeschiderea dosarului penal care îl priveşte pe chestorul Viorel Dosaru, suspectat de constituirea unui grup infracţional, luare şi dare de mită, iar pe 20 februarie 2016, în calitate de subsecretar de stat, pe acelaşi chestor de poliţie, dar şi client al DNA, în calitate de intimat, Cioloş îl trimite în judeţul Bistriţa-Năsăud să îl instaleze în funcţie pe nou prefect al judeţului.

Te întrebi fără să vrei în ce ţară trăieşti şi ce mai poate însemna ceremonia prin care al 13-lea prefect al judeţului Bistriţa-Năsăud, Ovidiu Victor Frenţ, a fost uns în funcţie de un penal, trimis al guvernului Cioloş, decât o mascaradă de prost gust? Între timp, Viorel Dosaru, chestor de poliţie, subsecretar de stat în MAI şi-a depus cererea de pensionare, chipurile pentru a evita orice prejudiciu de imagine adus MAI, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a confirmat redeschiderea cazului de către DNA.

2 COMENTARII

  1. „Este o situaţie incredibilă, care demonstrează încă o dată, dacă mai era necesar, amatorismul unui guvern ajuns la cârma României prin metode paralele cu democraţia.”

    „Este o gafă imensă, inexplicabilă, ca noul prefect al judeţului Bistriţa – Năsăud, alături de alţi prefecţi din Ardeal, să fie instalat oficial în funcţie de o persoană cercetată penal de către DNA ”

    Faceti, va rog, o comparatie cu situatia actuala din politica.
    Tare mi-as dori sa vad exigente similare si in ziua de azi…….

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.