Din timp în timp, la Bistriţa, parcă şi… timpul o ia razna. Dacă în urmă cu câteva săptămâni un turist venit în municipiul reşedinţă de judeţ ar fi dorit să afle ora exactă de la vreunul din ceasurile stradale care mobilează domeniul public, cu siguranţă ar fi fost rapid indus în eroare. Cu greu ar fi putut să găsească două care să indice ora la fel.

 

În urma unei solicitări trimise din partea Gazeta de Bistriţa, cu privire la inventarul ceasurilor stradale din municipiul reşedinţă de judeţ, Primăria s-a pus rapid în mişcare. Răspunsul a întârziat câteva zile, cât să dea răgaz lucrătorilor din instituţie să … le regleze. În final, a venit şi răspunsul, dar surpriză. Primăria nu mai ştie cât au costat, doar numărul lor şi unde sunt amplasate.

 

De cele vechi se mai ocupă, din când în când, Primăria

Ceea ce se poate afla cu certitudine din informaţiile date de către Compartimentul comunicare din cadrul Primăriei Bistriţa este că în municipiu avem la ora actuală nouă astfel de piese de „mobilier stradal”.

După spusele purtătorului de cuvânt Mihai Ruşti, ele au fost achiziţionate în două etape. Cinci dintre ele au fost montate în perioada 2007-2008. Mai exact cel din dreptul Spitalului Judeţean, de pe Calea Moldovei, cel din sensul giratoriu aflat la intersecţia străzilor Bistricioarei cu Liviu Rebreanu, din giratoriul aflat în Piaţa Unirii, în parcul din Piaţa Mihai Eminescu, respectiv de pe strada Independenţei, zona Piaţa Sfânta Ana. De întreţinerea acestora, având în vedere deja vechimea lor, se ocupă Direcţia de Servicii Publice a Primăriei.

„Cât au costat aceste ceasuri, se poate vedea din presă, s-a scris despre acest subiect la momentul respectiv. Ele fiind deja ieşite din perioada de garanţie, administrarea lor este în sarcina noastră, prin serviciul public al Primăriei. Angajaţii noştri se ocupă de întreţinere”, ne-a explicat Mihai Ruşti, purtător de cuvânt al Primăriei Bistriţa.

 

Noroc cu memoria presei

Cum se ocupă Primăria Bistriţa de menţinerea într-o stare corespunzătoare de funcţionare a celor cinci ceasuri am putut vedea lesne. La scurt timp după solicitarea Gazeta de Bistriţa, intuind cu siguranţă subiectul discuţiei, au apărut şi lucrătorii, care  în doar o singură zi au reuşit să facă ceea ce era normal să facă demult. Au reglat ceasurile, în sfârşit.

Vrând să vedem ce a consemnat presa vremii, am căutat firesc materiale pe această temă. Şi nu mică ne-a fost surpriza să vedem că meteahna aceasta e într-adevăr veche, cam deodată cu ceasurile.

Iată un fragment din ce scria Bistriţeanul.ro în urmă cu şase ani, duminică, 6 iunie 2010:

„Oricât ai căuta, în Bistriţa nu există două ceasuri care să indice aceeaşi oră. Din cele opt câte există la ora actuală în oraş, trei au fost montate la începutul lui 2009.
Costul unui astfel de ceas a fost de circa 30.000 lei bucata, ceea ce înseamnă că pentru toate cele trei ceasuri, Primăria Bistriţa a plătit aproape un miliard de lei vechi. Din păcate, niciunul nu funcţionează aşa cum ar trebui, iar bistriţenii nu mai ştiu după care să se ia”.

Tot în 2010, pe data de 26 octombrie de această dată, Citynews.ro consemna la rândul său:

„Primăria Bistriţa va achiziţiona un ceas cu patru feţe, pentru sensul giratoriu de la intersecţiile străzilor General Grigore Bălan cu Petre Ispirescu. Pentru această investiţie, se va aloca de la bugetul local nu mai puţin de 30.000 lei. Întrebat dacă nu costă prea mult un astfel de ceas, primarul a răspuns că «astea sunt preţurile, la aceste preţuri le-am achiziţionat şi celelalte». În 2009, Primăria a mai achiziţionat trei astfel de ceasuri cu patru feţe, în Piaţa Petru Rareş, în zona Domus şi în Piaţa Mihai Eminescu. Costul unui astfel de ceas a fost de 31.455 lei bucata, ceea ce înseamnă că pentru trei ceasuri Primăria a plătit aproape un miliard de lei vechi”.

Cu alte cuvinte, lăsând la o parte că nu e vorba doar de perioada 2007-2008, nici costul unei astfel de piese de mobilier stradal nu e totuşi chiar atât de uşor de uitat: adică 300 de milioane de lei vechi bucata. La banii ăştia, măcar să arate ora exactă…

ceasul-din-piata-petru-rares

Costurile mobilierului stradal nu interesează

O altă categorie de ceasuri stradale, instalate pe domeniul public al Bistriţei, sunt cele achiziţionate în cadrul proiectului de reabilitare a Centrului Istoric. E vorba aici de patru astfel de piese, instalate la finele anului trecut, după cum ne-a explicat Mihai Ruşti.

„Odată cu finalizarea proiectului de reabilitare a axelor, în decembrie 2015, au fost instalate conform proiectului şi patru noi ceasuri stradale. Acestea au fost amplasate în Piaţa Mică, în faţa Casei de Cultură, pe Pietonală – în dreptul fântânii arteziene şi pe strada Dornei. Cele patru ceasuri noi sunt încă în garanţie, de ele ocupându-se constructorul”, a explicat purtătorul de cuvânt al Primăriei.

Surpriza vine însă acum, căci funcţionarii din Primăria Bistriţa nu au reuşit să spună care este costul per bucată pentru un astfel de ceas.

„Nu avem costuri per bucată. Există doar o valoare de proiect care a fost plătită de către Primărie. Pe noi nu ne interesează cu cât au cumpărat fiecare piesă de mobilier cei care au executat acest proiect de reabilitare”, spune purtătorul de cuvânt al Primăriei Bistriţa.

Cu alte cuvinte, înseamnă că Primăria a plătit la grămadă, fără să aibă o situaţie a costurilor nici pentru băncile din piatră şi din lemn, suporţii stradali pentru biciclete, indicatoarele pentru obiective turistice, inserţiile artistice în pavaj, statuile decorative din fontă, ghivecele pentru arbori, suporţii pentru flori şi jardiniere, panourile electronice de informare publică şi monitoarele stradale cu afişaj digital. Toate acestea sunt trecute în categoria „înlocuirea mobilierului urban”, parte a „principalelor lucrări realizate pe cele trei axe – Axa Coroanei, Axa Artelor şi Axa Breslelor”.

 

La nici două luni după instalare

Făcând din nou apel la memoria presei, ca să ne convingem de unele detalii din proiect, din nou ne-am convins că … nimic nu e nou sub soare. La nici două luni de la finalizarea mega-proiectului de reabilitare a Centrului istoric al municipiului reşedinţă de judeţ, iată ce consemna din nou Bistriteanul.ro, în data de 8 februarie a acestui an:

„Mai trage cineva ceasurile din Centrul Istoric?! O sumă uriaşă – 44 de milioane de lei – a fost cheltuită pentru reabilitarea Centrului Istoric, însă multe dintre lucrări şi elementele montate nu sunt în regulă. Nici măcar ceasurile stradale, care sunt frumoase de altfel, nu merg aşa cum ar trebui. […] Din cele patru montate, doar două funcţionează. Din cele patru doar două funcţionează şi indică ora care ar trebui: cel din Piaţa Mică şi cel de pe pietonal. Ceasul din faţa Palatului Culturii are acele blocate în dreptul orei 12.00, iar cel de pe Dornei este blocat la ora 14.13”.

 

La o aşa valoare de proiect, măcar ceasurile să meargă

Proiectul „Regenerarea urbană a centrului istoric Bistriţa, Axa turistică 1, 2, 3” a fost finanţat din Fondul European pentru Dezvoltare Regională, prin Programul Operaţional Regional, Axa prioritară 1 – „Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli de creştere”, Domeniul major de intervenţie 1.1 – „Planuri integrate de dezvoltare urbană, sub-domeniul: „Centre urbane”. Cererea de finanţare a fost depusă la data de 31.03.2009, iar contractul de finanţare a fost semnat la data de 15.09.2011. Contractul de execuţie a fost semnat la data de 13.08.2013. Durata de implementare a proiectului a fost 15.09.2011 – 31.12.2015.

Valoarea totală a proiectului, din contractul de finanţare, a fost de 44.996.170,67 lei (echivalentul a 10.139.296,65 euro), din care execuţia a costat peste 33 de milioane lei. Lucrările au fost realizate de SC TCI Contractor General SA – Cluj, ca lider, Iasicon – Iaşi, Drum Construct – Zalău, SC Ianus – Sălaj şi SC Renmar – Dej, în asociere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.