Începând din toamna acestui an, sindicatele din învățământ anunță că vor intra în grevă, dacă problemele cu care se confruntă angajații din învățământ nu vor fi rezolvate de Guvern, potrivit Agerpres.

 

La o întâlnire cu premierul Mihai Tudose , reprezentanții FSLI vor participa pe data de 28 august , unde își vor prezenta cele opt probleme majore cu care se confruntă.

Printre aceste probleme se va lua în calcul elaborarea unei Legi a educației naționale, programele școlare învechite, subfinanțarea sistemului, precum și nedreptățile la care sunt supuși angajații din educație.

Reprezentanții FSLI, au declarat: „Conform Programului de Guvernare PSD – ALDE, cea mai așteptată lege de către elevi, cadre didactice și părinți, este Legea Educației Naționale. Un act normativ realizat cu responsabilitate și supus dezbaterii publice va rezolva cea mai mare parte a problemelor cu care se confruntă de mai bine de 20 de ani sistemul de educație din România”.

Sindicaliștii menționează și situația programelor școlare învechite și neadaptate cerințelor de pe piața muncii, aceștia punctând că elevii nu sunt pregătiți să facă față provocărilor din plan profesional. „Din cauza programelor, sistemul de educație este axat pe partea teoretică, mai puțin practică, iar programul elevilor este sufocant, încetinind dezvoltarea acestora. În opinia noastră, programele școlare trebuie să fie regândite din temelii. Ele trebuie adaptate la cerințele reale ale pieței muncii”, potrivit comunicatului.

Școlile din România sunt plasate într-un alt secol

O altă problemă semnalată de sindicate este subfinanțarea educației, ceea ce „plasează școlile din România într-un alt secol”, în condițiile în care mai există școli care nu au fost reabilitate sau care reprezintă un pericol pentru elevi, pentru că nu au autorizație de funcționare din partea ISU.

Banii câștigați în instanță ajung la cadrele didactice după lungi amânări, iar sumele restante la drepturi salariale, stabilite prin sentințe judecătorești, pe care o parte a salariaților din învățământ ar trebui să le primească, nu se regăsesc în legea bugetului de stat pentru anul 2017, a mai afirmat Federația sindicală.

Salariile brute vor reprezintă o creștere cu doar 25% a salariilor nete în anul 2018

Reprezentanții Federației Sindicatelor Libere din Învățământ avertizează că majorarea salariilor brute din educație, începând cu anul 2018, reprezintă doar o creștere cu 25% a salariilor nete, în condițiile în care Ministerul Finanțelor Publice, începând cu aceeași dată, intenționează să schimbe modul în care vor fi achitate dările către stat ale angajatului.

Pe agenda sindicatelor, alte probleme menționate vizează modificarea legii pensiilor, aceștia susținând că în sistemul de educație pensia medie este de sub 1.000 de lei, comparativ cu alte sisteme, unde pensia medie este de peste 3.000 de lei, dar și calculul incorect al sporurilor, deoarece salariile de bază au fost majorate la 1 ianuarie 2017 în medie cu 15%, dar calcularea sporurilor se face prin raportarea la salariul de bază din luna decembrie a lui 2016.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ susține că în situația în care Guvernul nu va face efortul de a găsi soluții la problemele expuse, Executivul trebuie să ia în calcul că „există riscul major să se declanșeze un conflict de amploare, în sistemul de învățământ, în toamna acestui an”.

1 COMENTARIU

  1. În campania electorală și ulterior, Liviu Dragnea, prin programul de guvernare, s-a angajat să acorde o finanțare suplimentară sistemului de educație, inclusiv creșterea salariilor angajaților din domeniu. Prima creștere urma să fie acordată de la 1 iulie 2017, lucru care nu s-a întâmplat. Acum aflăm de la ministrul Olguța Vasilescu faptul că din ianuarie 2018 se va modifica sistemul de calcul al contribuțiilor sociale al angajaților, iar măririle de lefuri promise dascălilor vor fi mult diminuate. Acești politicieni mai merită să fie în fruntea țării, cât de mult pot conta cetățenii români pe ei? Răspunsul este de la sine înțeles. De aceea, o soluție este organizarea de alegeri anticipate în 2018.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.