Falimentul Gomarului continuă fără Gorea în conducere

2869

Momentul în care firma Gormar Lux şi-a cerut procedura de insolvenţă a avut un impact mare asupra afaceriştilor din Bistriţa-Năsăud. Suspiciunea că toată această procedură era premeditată de către familia Gorea în speranţa de a păgubi anumiţi creditori, a fost întărită de faptul că şi Gomar Electric a urmat exemplul Gomar Lux intrând pe aceeaşi procedură. La mai bine de trei ani de când s-au declanşat aceste operaţiuni, Tribunalul Bistriţa-Năsăud a decis sancţionarea prin amendă a luiMarcel Gabriel Gorea şi ulterior revocarea lui din dreptul de administrare a Gomar Electric.

 

Dar să trecem în revistă un scurt istoric despre ceea ce s-a întâmplat din momentul în care Gomar Electric a intrat pe procedura de insolvenţă. Grupul Gomar a intrat in insolvenţă cu două firme la cererea debitorului, Gomar Lux şi Gomar Electric. Familia Gorea a mai înfiinţat încă trei firme, GomarProduction, Hotel Gomar Lux şi RealityBussines SRL în care membrii familiei sunt plantaţi în funcţiile cheie.

În septembrie 2015, pe rolul instanţei de judecată se cerea deschiderea procedurii de insolvenţă la cererea creditorului. Când spunem creditor ne referim la cel puţin 44 de persoane fizice sau entităţi comerciale, faţă de care Gomar Electric avea datorii.

Trei luni mai târziu, instanţa decide admiterea cererilor formulate de creditori şi numeşte pe poziţia de administrator judiciar provizoriu firma RTZ &Partners SPRL, decizie publicată în Buletinul procedurilor de insolvenţă la începutul anului 2016. În februarie, la solicitarea RTZ &Partners pentru studiul actelor primite de la debitoare prorogă discutarea propunerii privind trecerea debitoarei în procedura falimentului la data de 01.04.2016 şi menţine termenul administrativ de control stabilit la data de 18.03.2016 pentru examinarea stadiului procedurii, termen la care s-a decis intrarea în faliment a Gomar Electro.

Administratorul judiciar vine cu soluţii pentru acoperirea datoriilor spre majoritatea creditorilor şi cere implementarea procedurii simplificată de faliment, însă instanţa respinge această propunere. După câteva termene, judecătorul dosarului decide să-i aplice lui Gorea o amendă judiciară de 2.000 lei pentru gestionare incorectă a procedurilor. Cei de la RTZ prind curaj şi formulează pe această cale o cerere de a-i revoca acestuia dreptul de a mai administrat Gomar Electro. Propunerea acestora este admisă, astfel că din august 2016, Marcel Gabriel Gorea este înlăturat de la conducerea firmei.

În prezent, dosarul acesta este blocat de alte două speţe disjunse: una în care Gomar Lux este reclamată de RTZ &Partners printr-o acţiune în anulare a unor operaţiuni, posibil fictive, în fapt creanţe pe care le-ar fi creat cu Gomar Electric şi alta prin care tot Gomar Lux şi Gomar Electric contestă tabelul preliminar întocmit de RTZ &Partners.

 

Iproeb SA denunţă „reţeta de faliment” a familiei Gorea

Administratorul firmei SC Gomar Lux SA Bistriţa, Gavril Gorea, este cercetat penal pentru abuz de încredere prin fraudarea creditorilor, fals în înscrisuri, spălare de bani şi infracţiuni la legea societăţilor comerciale. Plângerea a fost depusă de o firmă din zona industrială care s-a constituit parte civilă în proces.

Este vorba de firma Iproeb SA Bistriţa, condusă de Ioan Chiciudean. Compania a formulat „plângere penală împotriva Gomar Lux SA şi a administratorului Gavril Gorea pentru comiterea următoarelor infracţiuni:abuz de încredere prin fraudarea creditorilor,infracţiuni de fals în înscrisuri, infracţiuni de spălare de bani şi infracţiuni la legea societăţilor comerciale”.

Totodată, acţionarii Iproeb SA au fost anunţaţi că firma s-a constituit parte civilă şi a formulat în acelaşi timp cerere de admitere a creanţelor în dosarul 240/112/2014 de pe rolul Tribunalului Bistriţa-Năsăud.

gomar lux

Mama de Lux

Gomar Lux SA (înfiinţată în 1992) şi-a cerut falimentul menţionând că are datorii de 86,67 milioane lei. Compania a încheiat anul 2013 cu o cifră de afaceri de 163,6 milioane de lei şi un profit net de circa 260.000 de lei, după ce în 2012 raportase afaceri de 120 de milioane de lei şi un profit net de circa 600.000 de lei.

În septembrie 2014, Gomar Lux a cerut deschiderea procedurii simplificate de faliment, susţinând că „din actele contabile ale societăţii rezultăincapacitatea de platăa acesteia în condiţiile în care are datorii totale de 86,6 milioane de lei şi activitatea pe care o desfăşoară – comerţ cu ridicata al altor maşini şi echipamente – a încetat din cauză că solicitările pentru aceste tipuri de servicii/produse au coborât sub limita la care costurile proprii de funcţionare mai puteau fi acoperite”. Din valoarea totală a datoriilor, firma înregistra la data de 30 iunie 2014 restanţe de plată în valoare cumulată de 5,4 milioane de lei către buget.

„Au trecut de procedura de faliment. Acest proces durează de mai mulţi ani, iar noi suntem departe de a recupera sumele datorate de Gomar Electric şi Gomar Lux. Spre exemplu, pe Lux suntem înscrişi la masa credală cu peste un milion de lei, lucru recunoscut de Marcel Gorea în planul de reorganizare din 2014”, declară un angajat al departamentului juridic Iproeb SRL.

De asemenea, societatea figurează şi în evidenţele Centralei Incidentelor de Plăţi cu instrumente de plată refuzate la plată în valoare totală de 3,4 milioane de lei. Din această sumă, circa 331.000 de lei reprezintă valoarea a două incidente majore cu cecuri, ambele emise în august 2014, iar 1,6 milioane de lei suma a 93 de incidente de plată majore cu bilete la ordin. Totodată au mai fost înregistrate şi 75 de incidente de plată minore cu bilete la ordin, în valoare totală de 1,4 milioane de lei. Toate sunt înregistrate în august şi septembrie 2014.

 

Proprietăţi de milioane de euro

Iniţial, firma din Viişoara, Gomar Lux, a întreprins demersurile necesare şi a cerut falimentul, subliniind faptul că are datorii de peste 86 milioane lei.Însă puţini ştiu în ce s-au consolidat aceşti bani proveniţi din credite şi neplata furnizorilor. În evidentele financiar contabile ale societăţii, la data de 30.09.2015, valoarea acestora se ridica la suma totala de 22.122.753,92 lei, din care bunurile garantate in valoare de 21.998.200,00 lei si bunurile mobile negarantate in valoare de 124.553,92 lei.

Printre acestea se numără două apartamente cu patru camere şi unul cu trei, situate în Bistriţa evaluate la aproape o jumătate de milion de lei. Cu ipotecă pusă de Garanti Bank mai este şi apartamentul de pe Năsăudului ce a fost evaluat la 111.700 lei.

La capitolul case de locuit, pe Gomar Lux erau achiziţionate cele de la Crainimăt care însumează peste 1,7 milioane de lei şi care au sechestre puse de Primăria Şieu Maghruş şi Banca Transilvania SA şi o casă de vacanţă la Piatra Fântânele ce valorează peste 216 mii lei. Tot aici intră şi: clădire magazin PECO la valoarea de 240.000 lei în Cartierul Viişoara din  Bistriţa, un teren cu construcţii la Deva evaluat pa peste 400 mii lei, o hală de depozitare tot în Cartierul Viişoara in valoare de aproape 1,2 milioane  pe care Direcţia Regională a Finanţelor Publice Cluj au pus sechestru.

Cele mai importante perle ale Gomarului sunt şi el incluse la bunurile ce urmează a fi vândute în vederea stingerii creanţelor. Aici amintim restaurantul din Crainimăt în valoare de peste un milion de lei(cu ipotecă BT şi sechestru de la finanţe), Hotelul Gomar Lux a fost evaluat la 5.660.000 lei însă preţul de vânzare al acestuia va începe de la 4.245.000 lei.

Urmează vremuri grele pentru familia Gorea şi multe licitaţii sau anunţuri publice de vânzare a multor dintre imobilele enumerate anterior, dar şi a maşinilor aflate pe Gomar Lux şi Gomar Electric.

1 COMENTARIU

  1. Mai… da… v-au cerut ei , aceasta familie sa-i puneti la ziar , sau ce anume ? Ce aveti cu ei ?!
    Asa este in viatza asta „comerciala”… uneii se nasc, altii traiesc, altii mor si altii urmeaza acestui drum comercial… Asta-i viatza ! Musai sa fie pusa familia lui in ziar… ca niste hotzi… ? Mai, fiti oameni seriosi si nu mai faceti haz de nacazul nimanui … ( Si sa stiti ca nu-i cunosc si nu am nimic comun cu ei… dar efectiv este deranjanta atitudinea voastra a celor care nu incapeti de nimeni … si va place sa va bagati nasul peste tot ca muca-n … „c….(ratitza) ” .

LĂSAȚI UN MESAJ