În perioada 18–25 martie, în România și Republica Moldova va avea loc Săptămâna pentru viață 2015 – „Fiecare viață este un dar”, al cărei eveniment central este Marșul pentru viață 2015, organizat în 21 martie.

În România, Marșul pentru viață se află la ediția a V-a, iar în Republica Moldova la prima ediție. Până în prezent sunt anunțați organizatori în peste 60 de orașe din România și, în premieră, în Republica Moldova, la Chișinău și Orhei, în timp ce anul trecut evenimentul s-a desfășurat în 40 de orașe.

„Mesajul pe care dorim să îl transmitem prin tema acestui an, Fiecare viață este un dar, este că fiecare persoană este unică și are o valoare infinită, iar societatea are doar de câștigat dacă sprijină persoanele cu nevoi speciale și, în particular, dacă sprijină o femeie aflată în criză de sarcină să nască și să crească persoana pe care o poartă în pântece, un dar către ea și un dar al ei către familie și către întreaga societate. În România, a cărei populație actuală este de cca. 21.800.000 locuitori, din 1958 până în prezent au fost înregistrate doar în spitalele de stat peste 22.000.000 de avorturi. Se fac circa 400 de avorturi la cerere pe zi doar în spitalele de stat, rata avorturilor fiind de 480 de avorturi la 1.000 de nașteri, cea mai mare din Uniunea Europeană și dublă față de cea din SUA. În realitate, rata avorturilor este mult mai mare, deoarece avorturile din clinicile private nu se raportează la stat, iar avorturile făcute de femeile românce din străinătate nu sunt nici ele incluse.

În Republica Moldova, a cărei populație actuală este de cca. 3.600.000 locuitori, statisticile arată că, după declararea independenței țării în 1991 și până în prezent, au fost înregistrate cca. 750.000 de avorturi.
O atenție specială dorim să acordăm cazurilor în care femeia primește în timpul sarcinii un diagnostic nefavorabil. Mai ales când este vorba despre anumite maladii precum Sindrom Down, copilul are puține șanse de a se naște: la nivelul Uniunii Europene, 96% dintre copiii diagnosticați Sindrom Down sunt avortați. De aceea am ales, pentru ziua desfășurării marșului, data de 21 martie, în care se sărbătorește Ziua Mondială a Persoanelor cu Sindrom Down. Urmărim astfel să sensibilizăm societatea că discriminarea persoanelor cu Sindrom Down, a persoanelor cu nevoi speciale în general, începe înainte de naștere.  Considerăm că orice viață umană este demnă de respect și ajutor, indiferent de alte criterii: etnie, sex, religie, stare de sănătate, stare de dezvoltare etc. Un copil în prima zi după concepție nu este mai puțin om decât o persoană în floarea vârstei, o persoană cu Sindrom Down nu este mai puțin om decât un geniu, o persoană imobilizată la pat nu este mai puțin om decât un campion olimpic. Fiecare persoană are de dăruit semenilor ceva unic și infinit de prețios, iar societatea, pentru a fi cu adevărat umană, are nevoie să se aplece asupra nevoilor specifice ale fiecăruia, cu delicatețe și respect. Adevărata civilizație nu îi exclude și nu îi discriminează pe cei aflați în situații defavorabile!”, informează Alexandra Nadane, Președintele Asociației Studenți pentru viață.

„Marşul pentru viaţă” din 21 martie va avea loc şi la Bistriţa, pentru al treilea an consecutiv, cu punct de plecare Protopopiatul Ortodox (Biserica de la Coroana), începând cu ora 12.00, dar şi la Năsăud.
Printre organizatorii de anul trecut ai „Marşului pentru viaţă” la Bistriţa: Asociaţia Pro Vita, Protopopiatul Ortodox Bistriţa, Asociaţia Tinerilor Creştini Ortodocşi, Asociaţia Filantropia Ortodoxă şi Asociaţia Culturală Sfântul Pahomie de la Gledin.

Anul acesta, organizatori sunt Protopopiatul Ortodox Bistriţa, Asociaţia Filantropia Ortodoxă, Asociaţia Tinerilor Ortodocşi Beclean-Năsăud-Bistriţa, Asociaţia Culturală Sfântul Pahomie de la Gledin şi Asociaţia Impact Bistriţa.

„Marşul pentru viaţă” vine ca o formă de manifestare a tinerilor într-o societate agitată, confuză şi nihilistă, care încurajează avortul, destrămarea familiei şi sexualitatea exacerbată.

„Marşul pentru viaţă” va începe în Curtea Bisericii “de la Coroana” şi se va desfăşura pe traseul: Bulevardul Grigore Bălan, Spitalul Judeţean, Str. 1 Decembrie, Prefectură, Bulevardul Republicii, Poliţia Bistriţa, Bulevardul Independenţei, Biserica „Sfânta Ana” (de la Big).

Acţiunea va avea loc în preajma sărbătorii Bunei Vestiri, care marchează zămislirea Mântuitorului Iisus Hristos. În acest sens, accentuăm faptul că Biserica Ortodoxă a învăţat întotdeauna că viaţa umană, ca dar al lui Dumnezeu, începe la concepţie, eveniment unic şi absolut, din punct de vedere genetic, în existenţa fiinţei umane.

Vor fi alături de noi protopopi, preoţi, medici, profesori, elevi şi membri ai societăţii civile care cred în familie şi susţin valorile ortodoxiei, ale neamului românesc, cu toţii responsabili pentru viaţă”, a precizat Pr. Marius Pintican, preşedintele Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Bistriţa-Năsăud.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.