În fiecare an  din 1944 încoace, pe Valea Bârgăului sunt sărbătoriți martirii uciși de trupele hortiste. Întâmplarea a avut loc în noaptea de 10 spre 11 octombrie 1944, când şapte oameni de pe Valea Bârgăului au fost împuşcaţi fiindcă erau români şi figurau pe o listă de persoane considerate „periculoase”. Martirii sunt: Leon Vlad, Vasile Raţiu, Gheorghe Popandron, Simion Rugină, Pavel Costea, Lucreţia Tanca. Al şaptelea este preotul Augustin Pop, care a supravieţuit. Aceștia au fost uciși cu câteva ore înainte de sosirea trupelor române şi sovietice în comună. Preotul a scăpat, glonţul  intrându-i după urechea dreaptă şi ieșindu-i sub ochiul stâng.

„Datorită mărturiei părintelui Augustin Pop, groapa comună a fost redeschisă şi cei şase martiri au fost înmormântaţi creştineşte de familiile lor. Peste un an s-a ridicat în acel loc o troiţă, pentru ca oamenii să nu uite grozăvia acelei nopţi”, conform mesagerul.ro.

Și la Năsăud a fost marcat acest eveniment, în sala de ședințe a Muzeului Grăniceresc. Moderate de profesorul de istorie pensionar Ioan Seni, discuţiile au readus în memorie şi alte momente jubiliare cu impact local, naţional şi chiar internaţional. Mai întâi, colonelul rezervist, doctor în istorie, Vasile Tutula  a remarcat în expunerea sa că eliberarea Năsăudului de acum şapte decenii s-a făcut paşnic, fără lupte, doar cu distrugeri materiale ale unor obiective strategice ale zonei, în special detonarea podurilor şi a căilor principale de acces.  Tema a fost abordată de un alt colonel rezrvist, rebrişoreanul Ioan Cârcu. Pe de altă parte, colonelul Tutula s-a referit şi la martiriul domnitorului Constantin Brâncoveanu, de la care s-au împlinit în acest an fix trei secole. Istoricul Adrian Onofreiu, alt cetăţean de onoare al Năsăudului, a ţinut să vorbească despre aniversarea a 230 de ani de la înfiinţarea Regimentului Grăniceresc Năsăudean, iar profesorul Ioan Seni a punctat despre aniversarea a 750 de ani de la prima atestare documentară a oraşului Năsăud, dar şi de secolul trecut de izbucnirea Primului Război Mondial, conform mesagerul.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.