Inspectorii din cadrul DSVSA Bistriţa-Năsăud au efectuat, în luna iunie, un număr de 588 controale, în urma cărora au fost aplicate, conform prevederilor legale în vigoare, 21 sancţiuni contravenţionale, din care: 4 avertismente şi 17 amenzi, în valoare de 15.900 lei.
În unităţile de panificaţie-patiserie-cofetărie, unităţi de procesare porumb, unităţi de fabricare paste făinoase, unităţi de prelucrare-conservare ciuperci, unităţi de procesare produse congelate, unităţi de producţie ape de izvor, unităţi de producţia altor ape îmbuteliate, unităţi de ambalare,unităţi de fabricare băuturi alcoolice, unităţi de fabricare condimente,unităţi de alimentaţie publică (restaurante, baruri, cantine), carmangerii, magazine alimentare, unităţi de vânzare produse congelate, supermarketuri, depozite en-gros, pieţe agroalimentare, farmacii veterinare, circumscripţii sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, au fost efectuate 278 de controale, transmite conducerea DSVSA BN, într-un comunicat.
Potrivit sursei citate, s-a verificat respectarea cerinţelor sanitare-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind modul de depozitare, transport şi comercializare a produselor alimentare, în scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare.
Principalele deficienţe constatate au fost :
- comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii necorespunzătoare sau neaprobate sanitar veterinar şi fără respectarea condiţiilor de igienă conform prevederilor legislaţiei în vigoare;
- depozitarea necorespunzatoare a produselor alimentare;
- nerespectarea regulilor de igienă în exploataţiile de animale, în stânele şi gospodăriile populaţiei privind igiena corporală a animalelor, mulsul, prelucrarea, transportul şi valorificarea laptelui şi produselor lactate;
- manipularea produselor alimentare cu încălcarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor.
- ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare.
- nerespectarea normelor stabilite de Autoritatea Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor privind întreţinerea spaţiilor de prelucrare, depozitare şi de valorificare a produselor alimentare, precum şi a instalaţiilor, utilajelor şi a ustensilelor de lucru folosite.
„În urma controalelor efectuate au fost aplicate 13 amenzi în valoare de 14.000 lei şi 3 avertismente. A fost dispusă reţinerea oficială şi dirijarea spre distrugere a cantităţii de 3 kg produse alimentare neconforme.”, precizează DSVSA BN.
Totodată, în cadrul controalelor în unităţile din industria agroalimentară s-au prelevat probe conform Programului de Supraveghere şi Control în domeniul Siguranţei Alimentelor, urmărindu-se prezenţa şi încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanţilor, aditivilor şi substanţelor interzise, a prezenţei organismelor modificate genetic în alimente şi furaje care conţin soia şi porumb, precum şi teste de sanitaţie necesare analizei gradului de igienă, probe transmise spre analiză laboratoarelor arondate.
În luna iunie, inspectorii DSVSA BN au verificat şi condiţiile de biosecuritate, bunăstare şi protecţie a animalelor. Astfel, au fost efectuate 29 controale in exploataţii comerciale de tip A de suine şi 6 ferme de păsări, unde au fost aplicate două sancţiuni contravenţionale în valoare de 700 lei.
Principalele deficienţe constatate au fost :
– pentru neaplicarea şi nerespectarea normelor de igienă privind întreţinerea adăposturilor pentru animale, a incintelor, padocurilor, taberelor, stânelor, surselor de apă, depozitelor de furaje, platformelor de gunoi şi a sistemelor de evacuare şi colectare a dejecţiilor;
– pentru neanuntarea unitatii de neutralizare a subproduselor pentru neutralizarea cadavrelor de păsări.
Alte 275 de inspecţii au fost efectuate în exploataţii de animale, pentru verificarea respectării cerinţelor legale privind identificarea şi înregistrarea animalelor. În urma controalelor au fost aplicate un număr de două sancţiuni contravenţionale în valoare de 1.200 lei si un avertisment.
Principala deficienţă constatată a fost vânzarea sau înstrăinarea în orice mod a animalelor, cumpărarea ori luarea acestora în proprietate cu orice titlu, fără documentele prevăzute de legislaţia sanitară veterinară în vigoare.