Procesul în care este inculpat Florin Peter, fost angajat al firmei de pază BGS, cel care cel care i-a provocat moartea unui fost sportiv de performanţă, este departe de final încă, deşi a debutat în urmă cu aproape un an. Mai precis, Florin Peter a fost trimis în judecată pe 10 decembrie 2015, el fiind acuzat de omor. După verificarea legalităţii rechizitoriului, judecata pe fond a început în aprilie anul acesta, la un an după decesul lui Gheorghe Bologh.

 

De atunci încoace, în dosar au fost multe cereri de amânare de o parte şi de alta a celor implicaţi în dosar şi doar doi dintre martori au fost audiaţi de instanţă. La ultima înfăţişare, avocatul lui Florin Peter a solicitat instanţei readministrarea tuturor probelor de la urmărirea penală, propuse prin rechizitoriu, audierea unor noi martori, dar şi efectuarea unei expertize medico-legale de către specialiştii de la Institutul de Medicină Legală „Prof. Mina Minovici” sau de cei de la IML Cluj. Dacă aceste solicitări vor fi încuviinţate de instanţă, procesul în care este judecat Florin Peter se va mai prelungi pentru o bună bucată de timp.

 

Povestea din 2015

După ce poliţiştii şi procurorii l-au acuzat pe Florin Peter de lovituri cauzatoare de moarte asupra lui Balogh Gheorghe, tânărul a fost reţinut pentru 24 de ore şi propus pentru arestare preventivă. În mod ciudat, acesta a primit doar arest la domiciliu, măsură care a fost prelungită până spre finele lunii iunie, după care a fost pus sub control judiciar.

Fosta soţie a lui Gheorghe Balogh, dar şi fiica acestuia au fost neplăcut surprinse de faptul că instanţa a respins arestarea preventivă a agentului BGS. Asta, în condiţiile în care la acea vreme procurorii nu au contestat decizia judecătorilor de la Tribunalul Bistriţa-Năsăud şi au acceptat în linişte măsura arestului la domiciliu aplicată lui Peter Florin. Cele două femei au bănuit în permanenţă faptul că s-ar încerca muşamalizarea cazului.

Cu toate acestea, fostul agent BGS a fost trimis în judecată, el fiind acuzat de omor, faptă încadrată la art. 188 NCP. Or, respectivul articol de lege spune foarte clar că „Uciderea unei persoane se pedepseşte cu închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi”.

La jumătatea lunii aprilie a anului trecut, într-unul dintre cele mai notorii şi rău famate localuri din Bistriţa şi anume barul de lângă gară, din staţia de taxi, Balogh Gheorghe, un bărbat de 51 de ani făcea scandal după ce consumase câteva pahare cu alcool.

Pe atunci se vorbea că angajaţii localului, care sunt obişnuiţi cu astfel de comportamente, au apăsat butonul de panică, iar la scurt timp au apărut mai mulţi agenţi ai firmei de securitate BGS, cu care are contract localul în cauză. Bărbatul scandalagiu a fost rapid identificat, iar unul dintre agenţi i-a aplicat o palmă chiar în local, după care l-a scos afară. Ce s-a întâmplat afară a rămas într-un con de umbră, întrucât camerele de supraveghere din local nu au mai surprins nimic.

Cert este că Balogh a ajuns acasă, acesta locuind chiar în zona gării, la câteva sute de metri de localul de unde a fost scos afară. Acasă, bărbatul nu a reuşit să povestească celor cu care locuia ce s-a întâmplat, astfel că nimeni nu şi-a dat seama ce probleme are.

După aproximativ 5-6 ore, Bologh Gheorghe avea să-şi dea duhul în baia apartamentului, medicii ajunşi la faţa locului neputând decât să constate decesul. Aceştia au anunţat poliţia, după ce moartea luzi Bologh a fost catalogată drept una suspectă. După necropsie, legiştii au constatat că Bologh Gheorghe decedase din cauza unei insuficienţe circulatorii acute, hemoragie internă şi ruptură de mezenter, în abdomenului victimei fiind depistat peste un litru de sânge.

 

Incident anunţat oficial după câteva zile bune

La patru zile după moartea lui Bologh a apărut şi primul suspect, Florin Peter, un agent de pază al BGS, în vârstă de 23 de ani, din Slătiniţa. Acesta era chiar agentul care l-a scos pe Balogh afară din local înainte cu 5-6 ore să moară. Astfel a apărut şi întrebarea: dacă agentul de pază l-a snopit în bătaie pe bărbat şi mai mult există şi martori, după cum susţineau surse apropiate anchetei, de ce nu a fost anunţată poliţia atunci şi de ce a avut nevoie poliţia de 4 zile pentru a-l identifica pe suspect?

Cam tot atunci a fost anunţată şi presa de cele întâmplate, după ce preţ de patru zile nici Spitalul Judeţean şi nici Poliţia nu au suflat nicio vorbă.

„La data de 21 aprilie a.c. (n. r. – 2015), în urma cercetărilor şi verificărilor efectuate în cauza privind decesul unui bistriţean, de 51 de ani, în cursul zilei de 17 aprilie, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale au identificat un tânăr, în vârstă de 23 de ani, din comuna Lechinţa, bănuit de comiterea infracţiunii de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte”, a precizat într-un târziu Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud.

În aceeaşi zi, agentul de pază a fost reţinut pentru 24 de ore, iar mai apoi judecătorii au dispus arestul la domiciliu.

„Admite propunerea de arestare preventivă la domiciliu, formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud. (…) Dispune luarea măsurii arestului la domiciliu faţă de inculpatul P.F., cercetat sub aspectul comiterii infracţiunii de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte, pe durata a 30 de zile, începând cu data de 22.04.2015 şi până în data de 21.05.2015”, se arată în decizia făcută publică pe portalul Tribunalului Bistriţa-Năsăud.

florin-peter

Rechizitoriul procurorului

Pe data de 9 decembrie 2015, la mai bine de jumătate de an de la incident, a fost finalizat şi rechizitoriul în această cauză, o zi mai târziu dosarul fiind înregistrat pe rolul Tribunalului Bistriţa-Năsăud.

În rechizitoriul întocmit de procurorul criminalist Emilian Dragoş Nicolescu se arată că cei doi agenţi de pază BGS se aflau de fapt deja în bar în momentul în care Bologh se ciondănea cu amicul său de pahar din cauza unei bancnote de 50 de lei.

„În seara zilei de 16 aprilie 2015 inculpatul Peter Florin – agent de pază în cadrul BGS – Divizia de Securitate, punctul de lucru Bistriţa, a intrat de serviciu la ora 22.00 la barul cunoscut sub numele de «Eurotaxi», local amplasat pe strada Rodnei din municipiul Bistriţa (…).

Împreună cu inculpatul se afla şi colegul său, numitul Ciuruş Vlad Sergiu, şi în jurul orei 22.30, în local a intrat victima Bologh Gheorghe pe care inculpatul îl ştia din vedere, acesta aflându-se sub influenţa băuturilor alcoolice.

Victima s-a aşezat la o masă cu doi indivizi, unul dintre aceştia fiind martorul Rotund Ioan, iar la un moment dat, în jurul miezului nopţii, poate mai târziu, barmana (…) i-a sesizat pe cei doi agenţi de pază că Bologh Gheorghe i-a luat din mâna unei persoane cu care se afla la aceeaşi masă suma de 50 de lei, bani pe care nu mai vrea să îi dea înapoi.

Inculpatul Peter Florin şi colegul său s-au deplasat la masa unde se afla victima Bologh Gheorghe, iar martorul Ciuruş Vlad Sergiu a luat cei 50 de lei din mâna victimei şi i-a restituit posesorului.

În continuare martorul Ciuruş Sergiu Vlad i-a cerut victimei să plece din local, dar acesta nu s-a conformat, vociferând, astfel că enervându-se, martorul i-a dat o palmă peste faţă lui Bologh Gheorghe, apoi împreună cu inculpatul au luat victima de umeri şi au scos-o afară din bar în stradă.

Din susţinerile inculpatului şi ale colegului său a rezultat că fiind afară din bar, în stradă, victima s-ar fi exprimat că «îi tomneşte» pe cei doi agenţi de pază, şi-a căutat telefonul, apoi a început să dea din mâini în faţa inculpatului”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorul Nicolescu.

În loc să nu-l ia în seamă pe Bologh, Florin Peter a început să îl lovească cu pumnii, iar una dintre lovituri avea să îi provoace moartea fostului judokan.

„Fiind faţă în faţă cu victima Bologh Gheorghe inculpatul a aplicat acesteia mai multe lovituri cu pumnul, în concret a aplicat o lovitură cu pumnul stâng în zona ficatului, apoi a lovit victima cu pumnul drept în piept şi i-a mai aplicat cu pumnul o lovitură cu mâna stângă în zona bărbiei, ţinând-o totodată să nu cadă”, se precizează în rechizitoriu.

După circa un minut de la ploaia de lovituri, Bologh şi-a ridicat cheile care îi căzuseră şi a plecat spre autogară, de fapt el pornind spre casă, la blocul din strada Arţarilor.

 

Starea de rău, pusă pe seama beţiei

Odată ajuns acasă, Bologh le-a spus celor doi colegi de apartament că se simte rău, aceştia anunţând-o imediat pe CarmenCzira, proprietara locuinţei care se afla într-un apartament de alături. Femeia n-a stat pe gânduri şi împreună cu prietenul ei s-au dus imediat în inspecţie.Au constatat că Bologh nu era deloc în regulă, însă au pus starea lui pe seama alcoolului pe care bărbatul îl consumase.

„M-am dus la acesta, era în pat, spunea numai apă, atât tot timpul cerea apă. L-am întrebat  dacă îl doare ceva, dacă este ceva cu el, nu era zgâriat nu avea un picuţ de sânge sau ceva, dacă îmi dădeam seama chemam salvarea, nu mi-a spus nimic decât îmi cerea apă, mirosea a alcool foarte tare. S-a liniştit şi-a tras plapuma peste cap s-a întors pe burtă şi dormea, adică a încercat să doarmă nu a scos nici un sunet nu s-a văietat în nici un fel. Am plecat dincoace la apartament, şi în jur de 7 dimineaţă aproximativ a venit Vlad după mine, spunându-mi că Bologh este pe veceu şi nu scoate nici un sunet, i-a luat pulsul şi nu avea puls, am sunat la salvare”, a precizat femeia atât în faţa procurorilor, cât şi în faţa instanţei.

Lucian Gavrea, prietenul femeii care deţinea apartamentul în care locuia Bologh, a avut o declaraţie similară.

„ (…) l-am văzut pe Bologh căzut în baie, era pe partea opusă veceului, pe gresie, rezemat de tocul uşii, nu am sesizat să aibă urme de sânge pe corp, avea doar şort pe el, boxeri. Erau prezenţi şi Uifelean şi Mate (n. r. – colegii de apartament ai lui Bologh), am vrut să îl pun în pat şi i-am rugat pe aceştia să îl pună pe Bologh în pat pentru că mă aşteptam să fie beat. După aceea a cerut apă, i-a dat Carmen apă, am sunat pe telefonul lui ca să vedem unde este telefonul lui, eu nu am văzut nimic. Uifălean şi Mate au sunat şi mai devreme şi nu a răspuns nimeni. Am stat o perioadă acolo, nu a zis nimic Bologh doar cerea apă, după care am plecat, am mai fost o dată la baie Bologh s-a ridicat şi a căzut pe hol. A făcut paşi dar a căzut pe hol, a fost ajutat să meargă în baie de Uifălean şi Mate, a venit înapoi tot ajutat, s-a aşezat în pat şi am venit acasă. Mi s-a părut în stare avansată de ebrietate, mirosea puternic a alcool. (…) Am plecat împreună cu prietena, iar în jurul orei 6 dimineaţa m-a sunat Uifălean, să mă duc până la el, (…) a zis să merg după telefon (n. r. – al lui Bologh) că e trecut de ora 6 şi răspunde cineva (…). Am sunat, mi-a răspuns doamna de la bar de la Eurotaxi, a spus că telefonul este acolo şi să mergem după el. Am mers cu Uifălean după telefon, doamna de la bar spunându-mi că a făcut scandal la bar, că a încercat să smulgă nişte bani de la o persoană din mână cu cine stătea la masă. ”, a declarat Gavrea.

Bărbatul a mai precizat că barmaniţa nu i-a spus dacă Bologh a fost sau nu lovit de cineva în bar sau în afara acestuia, însă din ceea ce ştia el Bologh nu era un om care să facă scandal.

„Din câte ştiu Bologh era rău de gură, dar nu ştiu să mai fi făcut scandal. Când spun rău de gură arăt că înţelege prin această expresie că Bologh vorbea vrute şi nevrute. Nu am cunoştinţă să fi declanşat scandaluri. Nu ştiu să fi vorbit urât cu cineva. Uifălean mi-a spus că Bologhspunea prin somn că «ce aveţi cu mine».Nu le-a relatat colegilor săi de cameră Uifălean şi Mate nimic. (…) Când am venit cu telefonul, prietena mea a sunat la ambulanţă, pentru că a chemat-o Mate că Bologh nu dă nici un semn de mişcare în baie. După ce a venit ambulanţa m-am dus să îl văd pe Bologh, era aşezat pe veceu şi doamna asistentă de la ambulanţă mi-a spus că este decedat”, a spus bărbatul.

Parchetul Bistriţa-Năsăud: 19 persoane urmărite penal pentru mită şi abuz în serviciu

Decesul s-a datorat loviturilor

În urma necropsiei, legiştii au ajuns la concluzia că decesul lui Gheorghe Bologh a fost unul violent, fiind cauzat „de o insuficienţă respiratorie acută consecutivă unei hemoragii interne produsă de o ruptură de mezenter, între leziunile tanatogeneratoare şi deces existând o legătură de cauzalitate directă”.

Potrivit raportului de expertiză medico-legală leziunile care i-au provocat moartea lui Bologh au fost cele de la nivelul abdomenului, care „s-au putut produce cel mai probabil prin mecanism de lovire activă cu un corp dur (pumni, picioare)”.

„(…) leziunea tanatogeneratoare a constat într-o contuzie a mezenterului cu rupturi superficiale ale vaselor sanguine mici, consecinţa acestui traumatism constând în acumularea treptată de sânge în abdomen şi la instalarea hemoragiei interne într-un interval mare de timp care nu poate fi apreciat cu exactitate (efectul acumulării unei hemoragii produse „picătură cu picătură”)”, mai arată legistul în raport.

Totodată se mai precizează că starea de ebrietate în care se afla Bologh – o alcoolemie de 2,30 la mie – l-a făcut pe acesta să nu resimtă puternic durerea, aşa cum ar fi resimţit-o o persoană care nu s-ar fi aflat sub influenţa alcoolului.

Medicul legist a mai constatat şi alte leziuni pe corpul lui Bologh – tumefacţie la nivelul articulaţiei mâinii drepte, în zona cotului, fracturi ale coastelor V şi X -, însă acestea nu erau în cauzalitate directă cu decesul şi dacă bărbatul ar fi trăit s-ar fi putut vindeca în maxim 3 săptămâni.

bar-bistrita

Procuror: Era în exerciţiul funcţiunii! Nu avea nici un motiv să se transforme într-o maşină de ucis

În rechizitoriul întocmit de procurorul Nicolescu se mai arată că Florin Peter şi-a recunoscut fapta ca atare, însă nu a fost de acord cu încadrarea juridică a infracţiunii, adică ce de omor. Tânărul a solicitat procurorului schimbarea încadrării juridice a faptei din omor în loviri sau vătămări cauzatoare de moarte, motivarea principală constând în caracterul spontan al incidentului şi atitudinea provocatoare a victimei.

Procurorul a respins însă această solicitare „deoarece s-a apreciat că inculpatul, în calitatea sa de agent de pază în cadrul BGS, a reacţionat cu totul disproporţionat faţă de atitudinea victimei care, fiind în stare de ebrietate şi scoasă în afara barului de inculpat şi de un coleg al acestuia, a afirmat că «îl tomneşte» (pe inculpat şi pe colegul său)”.

„S-a avut în vedere şi faptul că inculpatul avea o pregătire fizică specială (boxer) şi că era în exerciţiul funcţiunii, acestea nefiind motive pentru ca o asemenea persoană, chemată să restabilească ordinea şi liniştea publică, să se transforme într-o «maşină de ucis», numai pentru că persoana aflată în faţa sa îi răspunde în mod necivilizat, ori că acesta ar fi fost în trecut sportiv de performanţă, mai ales că diferenţa de vârstă dintre cele două persoane era în momentul comiterii faptei de 28 de ani.

S-a mai reţinut de procuror şi că nu trebuie omis faptul că între leziuni şi decesul victimei a existat o legătură de cauzalitate directă şi că în pofida diferenţelor de ordin biologic şi fiziologic sus-menţionate existente între victimă şi inculpat, acesta din urmă a lovit cu pumnul în mai multe rânduri victima, acceptând astfel în mod indirect, producerea unui rezultat tragic”, a precizat procurorul Nicolescu.

 

Colegul lui Peter, trimis şi el în judecată

În ceea ce îl priveşte de colegul lui Florin Peter, cel care l-a pălmuit pe Bologh în incinta barului, şi vorbim despre Vlad SergiuCiuruş, procurorul a dispus disjungerea dosarului şi efectuarea de cercetări cu privire la infracţiunea de lovire. În luna aprilie a acestui an Vlad Sergiu Ciuruş a fost şi el trimis în judecată sub acuzaţia de purtare abuzivă, primul termen în dosar având loc abia pe 10 octombrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.