Agenția pentru Protecția Mediului a respins de curând proiectul care aparține Primăriei Prundu Bârgăului și prevede amenajarea unui domeniu schiabil în vecini, pe teritoriul comunei Bistrița Bârgăului, mai exact la Colibița. Acest proiect este inclus în masterplanul investițiilor în turism al Guvernului.

Proiectul care prevede amenajarea unui domeniu schiabil pe raza comunei Bistrița Bârgăului datează din 2019, însă a fost ținut în sertar, întrucât nimeni nu era dispus să finanțeze așa ceva. A fost însă scos de la naftalină, după ce proiectul a fost inclus în Masterplanul investițiilor în turism făcut public în vara acestui an.

Domeniul schiabil ar urma să fie amenajat pe raza comunei Bistrița Bârgăului, deși promotorul proiectului este Primăria Prundu Bârgăului, care și deține suprafețe importante de teren acolo, mai exact la Colibița.

Așadar, autoritățile locale s-au mobilizat și l-au pus pe masa Agenție pentru Protecția Mediului, în vederea obținerii acordului de mediu. Luna trecută, însă, Agenția pentru Protecția Mediului respingea acest proiect, care a avut ultima completare de acum 5 ani, din septembrie 2019. Se pare că Primăria Prundu Bârgăului n-a depus la dosar toate documentele și studiile necesare.

„Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud decide respingerea solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul «Domeniul Schiabil Valea Bârgăului, comuna Bistrița-Bârgăului», propus a fi amplasat în comuna Bistrița Bârgăului, extravilan/intravilan, județul Bistrița-Năsăud. Motivul care a stat la baza deciziei:

În conformitate cu prevederile legii nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice și private asupra mediului, articolul 43, alineatul 1 – «În cazul în care titularul proiectului nu pune la dispoziția autorității competente pentru protecția mediului toate informațiile solicitate în orice în orice moment al procedurii în termenul stabilit de autoritate sau în cel mult 2 ani de la data solicitării acestora, solicitarea se respinge»”, se arată în răspunsul APM.

În 2020, Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud anunța că PUZ-ul pentru viitoarea pârtie de schi de la Colibița necesită evaluare și aviz de mediu, urmând procedurile de evaluare a impactului asupra mediului. Se pare că Primăria Prundu Bârgăului nu și-a făcut temele bine, iar proiectul a fost respins.

Din cei 14 km de schi au rămas doar 7

Prima dată s-a vorbit despre acest proiect în 2019, iar pentru materializarea lui trebuiau să coopereze autoritățile locale cu Consiliul Județean Bistrița-Năsăud. Se propunea realizarea a 13,8 km de pârtii de schi: 4,8 km pentru începători, 9 km pentru schiori de nivel intermediar.

Potrivit proiectului respectiv, domeniul schiabil urma să aibă 7 instalații de transport pe cablu: o telegondolă, trei telescaune și trei teleschiuri. Se propunea, de asemenea, și realizarea unui sistem de zăpadă artificială. Toate acestea urmau să fie  completate cu o zonă de parcare, restaurant, punct de prim ajutor, punct salvamont, grupuri sanitare sau apreschi.

Între timp, autoritățile locale au decis să meargă pe cont propriu în acest proiect și l-au făcut mai „modest”. Astfel, din cei aproape 14 km de schi au mai rămas doar 7. A fost schimbată și locația pârtiei, aceasta urmând să fie amenajată pe 20 de hectare de teren situate aproape de mina Colbu, pe munte, având posibilitatea de extindere a domeniului și pe partea cealaltă a muntelui, spre Tihuța.

Guvernul a inclus două domenii schiabile din județ în Masterplanul său pe turism

În luna august a acestui an, Guvernul a făcut public masterplanul actualizat de investiții în turism, susținându-se că strategia ține cont de schimbările climatice. Noua strategie ar viza investiții în turismul de schi, doar acolo unde există zăpadă minim 120 de zile pe an, balnear și ecoturism.

În vechiul masterplan de investiții în turism aprobat în 2017 erau prevăzute 154 de proiecte, 128 dintre acestea fiind eliminate pe parcurs, din diverse motive. 25 de proiecte depuse sunt în stadiul de clarificări/completări.

Printre acestea se numără două pârtii de schi, cea de la Colibița și încă una în comuna Rodna, mai exact la Valea Vinului. A fost inclus în masterplan și construirea și dotarea unui centru de tratament în orașul-stațiune Sângeorz-Băi.

Comuna Rodna a primit promisiuni de finanțare a domeniului de la Valea Vinului

Ceva mai bine stă domeniul schiabil de la Rodna, care a primit promisiuni de finanțare de la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. Acesta s-a angajat să finanțeze proiectul, în sistem de plăți multi-anuale. Domeniul schiabil de la Valea Vinului ar trebui să fie amenajat în 3 ani și ar urma să coste în jur de 50 de milioane de euro.

Proiectul este mai ambițios decât cel de la Colibița, urmând să aibă între 18 și 22 de pârtii de schi, cu tot cu bretelele de legătură. Ar porni de la o altitudine de 1.000 de metri și ar ajunge la 1.700 de metri. Cea mai lungă pârtie de schi ar urma să aibă 4,2 kilometri.

În total sunt gândite 6 pârtii de schi și 4 bretele de legătură. La pârtii iubitorii schiului ar urma să ajungă din Valea Vinului, pârtiile urmând să fie amenajate pe doi versanți și unite între ele cu o pasarelă.

Domeniul schiabil ar urma să fie dotat cu telescaun și telegondolă, care vor fi folosite și vara, pentru a ajunge într-o zonă de promenadă. La baza pârtiilor ar urma să fie amenajate spații de primire și cazare, zonă de restaurante și chiar o grădină de vară.

Și acest proiect a ajuns la Ministerul Turismului în 2018, însă a ajuns în sertar, după o schimbare de Guvern. Anul acesta, reprezentanții ministerului s-au trezit și i-au cerut primarului Valentin Grapini să reactualizeze studiul de fezabilitate.

Agenția pentru Protecția Mediului a respins solicitarea de emitere a acordului de mediu și pentru acest proiect, depus la instituția în octombrie 2018. Respingerea a venit abia în prima lună a anului 2020.  Asta după ce Agenția pentru Protecția Mediului a solicitat Primăriei Rodna, în trei rânduri, completări ale documentației din dosarul depus, iar acest lucru nu s-a întâmplat:

„Respinge solicitarea de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Dezvoltarea domeniului schiabil Valea Vinului, comuna Rodna”, propus pentru a fi amplasat în localitatea Valea Vinului, comuna Rodna, fond forestier proprietatea publică aparținând comunei Rodna, jud. Bistrița-Năsăud. Motivele care au stat la baza deciziei sunt următoarele:

-prin adresele nr. 11338/5.11.2018, nr.  7946/20.06.2019 și nr. 14384/28.11.2019 s-au solicitat completări la documentația depusă;

-până la data prezentei completările solicitate nu au fost depuse.”, arată în motivarea respingerii cei de la Agenția pentru Protecția Mediului.

Andreea Radu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.