PNL şi USR şi-au arătat deja disponibilitatea de a susţine un proiect propus de Dacian Cioloş, pe care îl doresc în fruntea Guvernului şi după alegerile parlamentare.
Decizia mea rămâne fermă, iar Guvernul pe care îl conduc rămâne unul independent“, scrie Dacian Cioloş, pe ro100.ro, platforma pe care a anunţat-o în urmă cu câteva zile. Cioloş mai arată că unele partide nu s-au reformat în timpul guvernării Cioloş.
„Mandatul de Premier pe care l-am preluat în noiembrie 2015 a avut obiectivul de a asigura stabilitatea politică şi economică a ţării. Totodată, a avut rostul de a da partidelor politice răgazul necesar să se reformeze, să recâştige încrederea oamenilor, să se deschidă mai mult spre societate. Unele partide nu par să fi mers pe această cale.
Acest an de guvernare excepţională, independentă politic, a fost pentru ele doar o formă de a trage de timp, pentru a lăsa să se domolească energiile descătuşate de #Colectiv. În esenţă, modul lor de a se raporta la oameni, la alegători, a rămas acelaşi“, mai precizează Cioloş.
Premierul spune că are experienţa să continue guvernarea pe care a început-o. „Am dorit să arătăm că România se poate guverna şi altfel – cu onestitate, corectitudine, integritate. Eu cred că în România poate exista un alt mod de a administra interesul public, deschis, în dialog cu oamenii, pornind de la ideea ca interesul general este mai bine servit de o administraţie profesionistă şi nu politizată. Asta am început să fac în acest an.
Nu totul a mers bine, dar am încercat să corectăm cu onestitate greşelile făcute. Dar, tocmai pentru că acum am această experienţă, cred că schimbarea poate să continue. Din punctul meu de vedere, un proiect de guvernare după alegerile din 11 Decembrie 2016, ar trebui dezvoltat în baza unor principii asumate public, susţinute de partidele, de oamenii politici, de grupurile civice sau organizaţiile societăţii civile, de oamenii de afaceri, de fiecare dintre noi, cei care credem că această schimbare e necesară“, a mai spus Cioloş.
Premierul a lansat o platformă online, denumită „Romania100 – România la 100 de ani“. „În 2018, România va celebra centenarul Marii Uniri. 100 de ani au însemnat cicluri dramatice, de la totalitarism către democraţie, de la războaie şi crize profunde la integrarea în NATO şi Uniunea Europeană.