Potrivit unui nou studiu efectuat pe șoarecii de laborator de către cercetătorii unei universități din Texas, consumul zaharului de masă poate crește riscul apariției cancerului de sân.
Legătura dintre consumul mare de zahăr și dezvoltarea cancerului de sân a fost descoperită în cercetările efectuate anterior, însă cel mai recent studiu, a analizat care este rolul zahărului în dezvoltarea tumorilor la nivelul glandelor mamare.

În cadrul studiului, cercetătorii au dat șoarecilor de laborator fructoză și zaharoză în cantități diferite, dar raportate la consumul alimentar uman, și după șase luni de cercetare au observat că o dietă alimentară ce conținea cantitățile cele mai mari de zahăr a favorizat dezvoltarea tumorilor canceroase și răspândirea acestora la nivelul plămânilor.

Dintre exemplarele de laborator cărora le-a fost administrat un nivel ridicat de zahăr, 50% au dezvoltat cancer mamar, iar dintre cele care au consumat zahăr în nivel redus, doar 30%. Cercetătorii au concluzionat că zahărul are în organism rolul de combustibil care “hrănește” căile inflamatorii, declanșând apariția tumorilor canceroase.

În ceea ce privește cancerul, nu există multe dovezi pentru a afirma că există o relație de cauzalitate între consumul de zahăr și apariția cancerului, însă au fost găsite legături destul de puternice între acestea.

Celulele normale au nevoie de zahăr pentru a produce insulină. Cu toate acestea, consumul de zahăr în cantități mari epuizează pancreasul, iar acest lucru creează o rezistență la insulină și declanșează diabetul.

Celulele canceroase au anumiți receptori, ce poartă numele de factori de creștere a nivelului de insulină, care favorizează răspândirea celulelor canceroase în organism. Excesul de zahăr merge la ficat pentru a fi metabolizat. În cazul unui nivel ridicat de zahăr, fructoza se transformă în grăsime și se acumulează la nivelul ficatului, iar acest lucru duce la depunerea stratului de grăsime în jurul taliei și creșterea riscului de apariție a cancerului.

Deși este puțin probabil să putem elimina zahărul din dieta alimentară în totalitate, putem în schimb să alegem alimente mai sănătoase și să folosim, numai atunci când este cazul, zaharuri naturale precum este nectarul de agave și mierea. La fel de important este să evităm îndulcitorii artificiali, potrivit cercetătorilor.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.