„Tineret, mândria țării!” Cam așa suna în anii comunismului un cunoscut slogan propagandistic al partidului unic din acele vremuri. „Tineretul, viitoare cadre de nădejde ale partidului”, un alt îndemn sonor, cu rezonanțe puternice. Se pare că nici acum, după 26 de ani de la căderea vechiului sistem, bazat aproape în integralitate pe propagandă și spoială de imagine, vechile mentalități nu au reușit să se despartă de trecut.

 

Recenta numire în funcția de director al uneia dintre cele mai importante instituții din județ, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Deșeuri Bistrița-Năsăud, a iscat nedumeriri încă din prima zi. Persoană tânără, cu două facultăți, dar experiență managerială zero, tânărul bistrițean Pavel Plăian, în vârstă de numai 27 de ani, a fost uns peste noapte director de cel care conduce județul,preşedintele Radu Moldovan, după o demisie seacă a fostului manager Sabin Dragomir Câmpan și un CV, deja cosmetizat, al noului aspirant Pavel Plăian, precum şi o cerere de angajare a acestuia, depuse cu o zi înainte.

 

Două zile norocoase

Dintr-un comunicat al ADI Deșeuri, transmis presei imediat după ce în presă a explodat ştirea privind numirea lui Pavel Plăian în funcția executivă de conducere, aflăm cum s-a procedat „tehnic”:

„În ședința Consiliului Director din data de 28.09.2016 s-a supus analizei cererea domnului Pavel Plaian nr. 67 din 22.09.2016  prin care acesta a solicitat posibilitatea angajării în cadrul aparatului tehnic al Asociației. În cadrul aceleiași ședințe, s-a analizat și cererea domnului Sabin-Dragomir Cîmpan nr. 68 din 23.09.2016 prin care a solicitat Consiliului Director al Asociației posibilitatea transferării de pe postul de director executiv pe postul de expert în cadrul aparatului tehnic”.

Cu alte cuvinte, într-o norocoasă zi de joi, tânărul depune un CV, în căutare de un loc de muncă fiind (după cum reiese, indirect, și din CV-ul său – vom vedea mai jos), iar o zi mai târziu, vineri, Dragomir Cîmpan își depune demisia, eliberând locul mult visat. Frumoasă coincidență, mai ales că între cele două numere de înregistrare din Registrul ADI Deșeuri (67, respectiv 68), nu mai apare niciun document pe la secretariatul instituției. Foarte frumos, am putea spune. Iată un moment cu adevărat norocos! Nu doar pentru noul angajat, ci și pentru Consiliul Director al instituției, care a avut astfel ocazia să iasă rapid din încurcătură, și să „prindă mai mulți iepuri” deodată.

„Având în vedere cele două cereri prezentate, Consiliul Director a decis aprobarea cererii domnului Sabin-Dragomir Cîmpan iar, în urma susținerii unui interviu, s-a decis angajarea domnului Pavel Plăian pe postul de director executiv al Asociației, începând cu data de 03.10.2016”.

pavel-plaian-1

O mică bâlbă

Vorbeam mai sus de existența „mai multor iepuri”.

Primul ar fi că odată demisionat directorul Câmpan, instituția nu are de suferit din lipsă de conducere, nu? Avem un CV, numim director. Simplu!

Al doilea ar fi că, iată, o persoană erodată în planul imaginii publice este înlocuită cu un tânăr. Dă bine la imagine pentru instituție, mai ales că se vorbește deja intens de implicarea tinerilor în actul administrativ (și politic), ca un pas necesar spre reforme „profunde” în societate. Magnific! Numai că vorba unui politician, acum independent, din Bistrița: „Copilul meu are 16 ani, e și mai tânăr. De ce nu ar fi și mai nimerit pentru o astfel de schimbare?”

Şi nu putem să nu ne oprim şi asupra bâlbelor de dinaintea comunicatului de presă oficial, acela în care noul director spunea „Da, s-a dat examen”, iar președintele CJ BN, Radu Moldovan, declara la scurt timp că nu a dat niciun examen.

„A susţinut un interviu, dar eu am mare încredere în el. E un risc asumat de către mine şi Consiliul Director, de a oferi şansă unui tânăr care a absolvit Facultatea de Drept”, a declarat Radu Moldovan.

 

Experiență managerială lipsă la CV

Din CV-ul postat pe site-ul SC LDP SA, firmă subordonată Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud şi unde Pavel Plăian este membru al Consiliului de Administraţie începând cu luna mai, aflăm că acesta este absolvent al Facultății de Teologie, respectiv Facultatea de Drept, din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, pe care le-a urmat în paralel, în perioada 2008-2013.

Dacă pentru „Drept”, Plăian şi-a ataşat la CV diploma de licenţă şi pe cea de masterat, pentru „Teologie” nu apare nimic. Astfel că ne întrebăm, dacă chiar a absolvit-o.

Ne reîntoarcem însă la studiile sale de la Drept, fiindcă în diploma de licenţă, obţinută în 2012, apar elemente importante. Din documentul respectiv aflăm că Pavel Plăian a demonstrat la examenul de licenţă că nivelul cunoştinţelor sale „generale şi de specialitate” în domeniul ştiinţelor juridice se ridică la doar nota 6. În aceste condiţii este mai mult decât interesant cum a reuşit să întocmească, totuşi, o lucrare de licenţă de nota 10, când nivelul cunoştinţelor sale juridice este unul mediocru.

Un an mai târziu, în 2013, Plăian își ia şi masterul în Științe penale și criminalistică, cu media 9.

Probleme şi mai mari sunt constatate la capitolul experiență profesională. Conform CV-ului, singura perioadă în care Plăian a activat în câmpul muncii este între noiembrie 2012 – aprilie 2013, deci timp de 5 luni (pe când îşi făcea masterul), perioadă în care a vândut bilete la Cinematograful Odeon din Polus Center din Cluj-Napoca. Meritoriu de altfel, dar total insuficient şi ineficient pentru a fi paraşutat direct într-o funcție ca aceea de director executiv al unei Asociații de Dezvoltare Intercomunitară. Mai ales la Deșeuri, unde în ultima perioadă județul Bistrița-Năsăud a fost puternic frământat de probleme grave în gestionarea acestor servicii. Și criza e departe de a se fi încheiat.

Sau poate acesta să fi fost motivul? Doar de spălare a imaginii puternic șifonate în urma scandalurilor legate de gunoaiele din județ? În cazul acesta, mișcarea pare total neinspirată, așteptările publice fiind ca la conducerea instituției să vină un om cu experiență în domeniu, inclusiv managerială, dar și pe partea de comunicare.

 

CV-ul a fost cosmetizat

După apariția reacțiilor din presă, odată cu comunicatul ADI Deşeuri, a fost ataşat şi un nou CV lui Pavel Plăian. Unul cosmetizat!

Dacă în CV-ul de pe site-ul LDP SA Plăian scria că a fost lucrător comercial la cinematograful din mall, în CV-ul făcut public de ADI Deşeuri Plăian scrie că a îndeplinit funcţia de „administrator de programe cinematografice”.

De asemenea, în CV-ul trimis presei de ADI Deşeuri nu mai sunt menţionate aptitudinile şi hobby-urile lui Pavel Plăian. În schimb în CV-ul de pe site-ul LDP, Pavel Plăian se descrie ca fiind „receptiv la problemele sociale, spirituale, identitare şi axiologice ale omului contemporan”, abilităţi dobândite în cadrul formării teologice şi juridice.

 

Reacțiile publice nu s-au lăsat așteptate

Reacțiile publice nu au întârziat să apară, odată cu numirea noului director executiv. Pe de o parte, președintele liberalilor din județ, Robert Sighiartău, un tânăr la rândul său, dar cu o incomparabilă experiență atât managerială cât și politică, consideră că „pentru ocuparea unei astfel de funcţii ar fi fost mai mult decât necesar organizarea unui concurs, imediat după vacantarea postului, la care să aibă posibilitatea să se înscrie oameni bine pregătiţi şi cu expertiză în domeniu, oameni care să fie capabili să pună ordine în acest proiect de management al deşeurilor din Bistriţa-Năsăud”. El acuză de asemenea amestecul politic în actul administrativ, care preferă oameni agreați și nu competenți ori cu experiență profesională.

„Se pare că nu aceasta (expertiza – n.red.) este dorinţa conducătorilor de astăzi ai judeţului Bistriţa-Năsăud, iar politicul îşi face din nou simţită prezenţa în numirile în funcţiile de conducere din instituţiile statului sau în cele subordonate acestora”, a mai declarat Robert Sighiartău.

La rândul său, deputatul Stelian Dolha se întreba retoric dacă nu cumva „la ADI Deșeuri posturile de director se dau pe principiul primul venit, primul servit. Adică cine e mai rapid cu CV-ul sau cine se nimerește în ziua vacantării postului de director executiv, acela primește job-ul.”

 

Susținerea vine din „spate”

Președintele Radu Moldovan susţine că Pavel Plăian l-a convins că e persoana potrivită în urma interviului pe care l-a susţinut în faţa Consiliului Director al ADI Deşeuri. Un interviu care, ca orice interviu, nu lasă urme ce pot dovedi faptul că cel intervievat este într-adevăr cel mai bun.

În altă ordine de idei, respectivul consiliu director este format din trei membri, şi toţi membri PSD. Unul este însuşi Radu Moldovan, al doilea primarul oraşului Năsăud – Mircea Romocea, şi al treilea primarul comunei Teaca – Damian Iustian Muntean.

Dacă sprijinul politic pentru numirea noului director executiv se poate subînțelege clar din toate aceste „fericite” coincidențe de mai sus, surse ale Gazetei de Bistrița spun că tânărul Pavel Plăian ar avea încă o susținere puternică din partea notarului bistrițean şi totodată consilier municipal Alexandru Bria, care printr-o „pură” coincidenţă este un greu al PSD.

Potrivit informațiilor noastre, faptul că Plăian a ajuns în Consiliul de Administraţie al LDP SA, dar şi în noua funcţie de director al ADI Deşeuri s-ar datora recomandărilor călduroase venite din partea lui Bria, drept recompensă pentru munca depusă în timpul campaniei electorale de la locale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.