Ministerul Sănătății a făcut publică, săptămâna trecută, lista spitalelor și clinicilor din țară care manevrează sânge fără a avea autorizație pentru transfuzii sanguine. Se pare că doar unul din spitalele din județ are o astfel de autorizație, deși acestea erau obligatorii încă din 2013. DSP a aplicat prima amendă abia după sesizarea Ministerului Sănătății…

 

Un incident petrecut în data de 26 iulie la Spitalul Clinic CF2 deschidea ochii Ministerului Sănătății cu privire la manevrarea sângelui în unitățile medicale din țară.

Atunci, unei femei în vârstă de 39 de ani, operată în acest spital, i s-a administrat o unitate de sânge AB 4 pozitiv, deși grupa de sânge a pacientei era 0 1 pozitiv. Femeia a intrat în șoc hemoragic și hematuria, fiind operată din nou. Aceasta se află și acum în stare gravă.

După acest incident, DSP a luat la puricat spitalul și a constatat că unitatea de transfuzii a spitalului nu a fost autorizată conform normelor legale în vigoare. Spitalul a fost amendat cu 30.000 de lei.

La o săptămână de la acest incident, Ministerul Sănătății face publică lista spitalelor și clinicilor din țară care nu au autorizate unitățile de transfuzii. Pe lista publicată de Ministerul Sănătății apare centrul de dializă Diaverum și clinica particulară Sanovil.

Deși normele de aplicare a autorizării unităților de transfuzii au fost stabilite încă din anul 2013, trei ani mai târziu, aproape 150 de clinici și spitale nu au făcut demersurile necesare pentru autorizare. Printre ele se numără și clinici mari și importante din centrele universitare din țară.

spitalul judetean bn2

Cu ministerul suflându-le în ceafă, spitalele se autorizează abia acum

Surpriză însă! Niciunul dintre spitalele care funcționează în Bistrița-Năsăud nu are autorizație pentru unitățile de transfuzii, asta în ciuda faptului că legea le cere o autorizație încă din anul 2013. Informația a fost făcută publică chiar de către șefa DSP BN, dr. Anca Andrițoiu.

„La noi trebuie să aibă Bistrița, Năsăud, Beclean și clinica Sanovil. Acestea sunt cele patru care trebuie să aibă autorizație pentru unitățile de transfuzie. Dintre ele, Becleanul are autorizație, Sanovilul tocmai a depus dosarul. Bistrița și Năsăud sunt la ultimele pregătiri și urmează să depună și ele dosarul”, a explicat directorul DSP BN, Anca Andrițoiu.

Directorul DSP, Anca Androțoiu nu pare să fie dispusă să vorbească și de amenzile aplicate. Aceasta recunoaște că au fost sancționate spitalele pentru nereguli la unitățile de transfuzii. Printre spitalele sancționate se numără cel din Năsăud, care anul trecut a încasat 5.000 de lei tocmai pentru nereguli pe partea de unitatea de transfuzie.

Situația spitalului din Năsăud este cu atât mai ciudată cu cât unitatea spitalicească a primit acreditarea la finalul anului trecut. Cum a primit acreditarea fără ca toate serviciile și secțiile să fie autorizate, nu se știe. Din cele 1.700 de cerințe, evaluatorii au găsit 120 de neconformități, suficiente însă pentru acreditare.

Autorizarea presupune nu doar depunerea unor documentații, ci și investiții în spații și dotări specifice. Șefa DSP dă de înțeles că tocmai faptul că autorizarea presupune investiții a dus la o „întârziere” nepermisă a depunerii documentației. Investițiile cele mai mari a trebuit să le facă Spitalul Județean de Urgență Bistrița, care desfășoară și operațiuni mai complexe. Spitalele din Năsăud și Beclean au nevoie de autorizare doar pentru administrarea.

Se pare că în această perioadă, angajații DSP au mers în control la unitățile medicale în cauză și le ajută să își pregătească dosarul pentru autorizare. Întrebată ce s-ar întâmpla dacă unitățile respective ar fi închise, măsură anunțată inclusiv de Ministerul Sănătății, Anca Andrițoiu nici nu prea ia în calcul așa ceva:

„Ar rămâne oamenii fără sânge, nu se poate, chiar nu se poate. Ei nu pot să întrerupă. Nu putem să îi închidem, pentru că oamenii au nevoie de sânge. Puteau să o facă mai repede (n.r. spitalele), dar sper ca până la urmă să se facă aceste autorizări”, a mai spus Anca Andrițoiu.

Potrivit acesteia, controalele au scos în evidență faptul că spitalele procedează corect, doar că nu îndeplinesc toate condițiile din ordinul din 2013, de dotare și spațiu.

Spital_Nasaud_max

Ministerul Sănătății a dat termen spitalelor să se autorizeze

Ministerul Sănătății a centralizat, cu ajutorul Direcțiilor de Sănătate Publică din țară și a Institutului Național de Hematologie și Centrele de Transfuzii, situația autorizațiilor.

Lista a fost făcută publică săptămâna trecută. Potrivit acesteia, 108 unități publice și 34 private funcționează fără unități de transfuzii autorizate de DSP-uri. Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu apreciază că situația în care aceste unități au fost ignorate ani la rând nu este acceptabilă și a decis o serie de măsuri de urgență.

„În perioada 2-12 august, departamentele de supraveghere din DSP-uri vor verifica toate unitățile de transfuzii neautorizate. Vor fi investigate motivele pentru care aceste unități de transfuzii nu au autorizație. DSP-urile vor stabili planuri de conformare în vederea autorizării cu termen de maximum trei luni”, se arată într-un comunicat de presă remis mass-media de Ministerul Sănătății.

În această perioadă, DSP-urile trebuie să realizeze un plan de tranziție care va stabili cum se vor desfășura transfuziile până la îndeplinirea normelor în vigoare. De exemplu, vor fi luate în considerare asigurarea serviciilor de către un alt spital cu unități autorizate, redirecționarea pacienților cu intervenții chirurgicale care nu reprezintă urgențe către alte unități sanitare sau alte măsuri.

„Termenul nenegociabil este data de 1 noiembrie. Dacă vor exista unități de transfuzii care nu îndeplinesc planul de conformare, atunci ministerul va cere Institutului Național de Hematologie să nu mai livreze sânge și produse sanguine acestor unități. Atunci vor fi luate în considerare și alte posibile măsuri. În același timp, ministerul lucrează deja la un plan național de reducere a riscurilor atașate transfuziilor. Documentul este în curs de finalizare”, mai precizează reprezentanții Ministerului Sănătății.

Andreea Moldovan

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.