Dacă obișnuiți să cumpărați ouă din piață, direct de la țărani, și nu știți data la care expiră, sunt metode prin care aflați cu precizie dacă mai sunt bune pentru consum.
Chiar dacă ouăle cumpărate au termenul de valabilitate ștanțat, se poate întâmpla să nu corespundă cu realitatea.
Dacă au câteva săptămâni, dar sunt încă bune de mâncat, vei vedea că rămân pe fundul vasului. Le poți pune în orice preparat ori le poți găti după cum îți place, fără restricții. Înseamnă că ouăle sunt aproape de expirare când se ridică puțin de vârf sau de fund. Cel mai bun și sănătos mod de a le consuma este să le fierbi. În schimb, când plutește la suprafața apei e semn că trebuie să le arunci, pentru că au depășit termenul de valabilitate.
Dacă nu vrei să mănânci ouăle fierte, le poți testa după spargere. Observă aspectul albușurilor! La ouăle proaspete albușul are culoarea galbenă sau portocalie și n-are miros. În cazul ouălor vechi, se întinde mai mult în jurul gălbenușului, este deschis la culoare și are un miros neplăcut. Nu e cea mai exactă metodă de a afla vechimea ouălor, dar afli ușor dacă îți poate face rău consumarea lor. Agită oul și ascultă cu atenție. Dacă se aud zgomote sau simți gălbenușul în interior înseamnă că este expirat. Se pare că, pe măsură ce se învechește, gălbenușul și albușul își micșorează volumul eliberând dioxid de carbon prin coajă și umplându-se tot mai mult de aer.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.