Legislaţia în vigoare obligă proprietarii de locuinţe să-şi asigure anual casele împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, în caz contrar aceştia riscând amenzi de până la 500 de lei.

Documentul „ce atestă încheierea contractului de asigurare a locuinţei, în temeiul căruia asigurătorul se obligă să plătească asiguratului despăgubirea totală sau parţială, în condiţiile şi în limitele stabilite de prezenta lege şi de normele emise în aplicarea acesteia”, aşa cum scrie în actul normativ, este poliţa de asigurare împotriva dezastrelor naturale sau, pe scurt, poliţa PAD.

Clădirile asigurate sunt împărţite în două categorii, în funcţie de cum sunt construite, iar preţul poliţei şi suma asigurată sunt stabilite luând în considerare tipul construcţiei:
-locuinţele de tip A sunt considerate construcţiile cu structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic. Pentru acestea, preţul poliţei este de 20 de euro/an şi suma asigurată este de 20.000 de euro;
-locuinţele de tip B sunt considerate construcţiile cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic. Pentru acestea, preţul poliţei este de 10 euro/an şi suma asigurată este de 10.000 de euro.

„Contractul de asigurare obligatorie a locuinţelor se încheie în formă scrisă, fie în mod direct între PAID (Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale – n. red.) şi proprietarul locuinţei, fie prin mijlocirea societăţilor de asigurare-reasigurare autorizate să practice riscuri de catastrofă (…)”, prevede Legea nr. 260/2008.

PAID este, o societate de asigurare/reasigurare constituită prin asocierea societăţilor de asigurare autorizate să practice riscuri de catastrofă.

Conform site-ului PAID, societăţile care pot să încheie poliţe PAD sunt ABC Asigurări-reasigurări, Allianz Ţiriac, Asimed Asigurare-reasigurare, Asirom, Asito Kapital, Carpatica Asig, Cert Asig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins, Eurolife ERB Asigurări, Exim Asig, Fata Asigurări, Garanta Asigurări-reasigurări, Generali, Gothaer Asigurări-reasigurări, Grawe România Asigurări, Groupama, Omniasig şi Uniqa. Faţă de 2015, de pe listă au dispărut Astra, Forte Asigurări şi LIG Insurance.

Poliţa PAD nu este valabilă nici pentru anexele, dependinţele, dotările şi utilităţile nelegate structural de clădirea asigurată, nici pentru bunurile din locuinţă. Persoanele care nu încheie asigurarea obligatorie riscă să fie amendate cu sume cuprinse între 100 şi 500 de lei.

„Riscurile care sunt preluate în asigurare de PAID pentru locuinţa asigurată, inclusiv anexele, dependinţele, dotările şi utilităţile care sunt legate structural de clădirea în care este situată locuinţa, sunt: cutremurele de pământ, alunecările de teren şi inundaţiile, ca fenomene naturale”, dispune Norma Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) nr. 7/2013.

În acelaşi timp, poliţa PAD acoperă şi daunele directe provocate locuinţelor rezultate în mod indirect din cauza dezastrelor respective, cum ar fi incendiul, explozia cauzată de cutremure/alunecări de teren sau alte asemenea cazuri.

Atunci când se produc daune parţiale sau totale la locuinţa asigurată, proprietarii trebuie să formuleze în scris o cerere de despăgubire către asigurătorul care a eliberat poliţa PAD. Plata despăgubirilor se face direct de către PAID.

„Societăţile de asigurare-reasigurare autorizate să practice riscuri de catastrofă nu pot încheia asigurări facultative pentru o locuinţă care nu are încheiat în prealabil o asigurare obligatorie PAD”, stabileşte în prezent legea.

În cazul celor care în iulie 2015, la data intrării în vigoare a modificărilor, aveau asigurări facultative multianuale, încheierea asigurărilor obligatorii este impusă cu ocazia primei aniversări anuale.

Conform completărilor făcute de ASF în noiembrie 2015 la Norma nr. 7/2013, „verificarea încheierii PAD de către asigurătorul ce încheie o asigurare facultativă pentru locuinţă se realizează solicitând prezentarea PAD sau prin verificarea în baza de date a locuinţelor asigurate pusă la dispoziţie de către PAID”.

În altă ordine de idei, din moment ce legea interzice asigurarea obligatorie a clădirilor încadrate în clasa I de risc seismic, proprietarii acestora nu mai pot să încheie de-acum nici asigurări facultative.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.