Nu ne este străin faptul că multe asociaţii ale crescătorilor de animale din judeţ privesc subvenţiile APIA ca o afacere. Alţii în schimb, din cauza nepriceperii atrag sancţiunile APIA. La Şanţ de exemplu, conducerea asociaţiei pare să fi semnat în locul oamenilor pe listele din dosarul pentru APIA, fapt ce a atras atenţia…poliţiei.
Vâlva mare la Primăria Şanţ, cu doar câteva zile înainte de alegeri. Nu mai puţin de 62 de persoane au fost chemate la audieri la Postul de Poliţie din comună. De ce? Niciunul dintre cei prezenţi, cel puţin aparent, nu pare să ştie despre ce este vorba.
Însă, mizeria ascunsă sub preş iese repede la iveală… Buba care i-a adus pe oameni la poliţie în plină zi de muncă are legătură cu activitatea Asociaţiei Crescătorilor de Animale din Şanţ.
Mai exact, oamenii au fost chemaţi la Postul de Poliţie şi audiaţi de doi angajaţi ai Poliţiei Economice din cauza unei plângeri. Aceasta spune că în dosarul depus la APIA pentru subvenţii există o listă cu semnăturile membrilor asociaţiei, care ar fi fost falsificată.
Cu alte cuvinte, conducerea asociaţiei ar fi semnat în numele oamenilor, fără ca aceştia să ştie sau să-şi dea acordul. Printre cei chemaţi la audieri s-a numărat şi Iosif Grapini, preşedintele fostei asociaţii, care spune că nu a semnat nimic şi că nici nu s-ar fi făcut vreo adunare generală în care să se vorbească despre dosarul pentru APIA.
„Plângerea spune că s-a depus pe numele nostru, al membrilor, cerere la APIA fără acordul membrilor. Nu a fost nicio adunare generală, nimic. Nu se putea depune la APIA fără hotărârea membrilor Asociaţiei. Nu mi-a arătat semnătura, ne-au întrebat doar dacă am semnat undeva sau dacă avem de ştire. Noi n-am semnat nimic”, explică Iosif Grapini.
Acesta nu este singurul crescător de animale care spune că nu a semnat nimic şi că nu a ştiut că se depune cerere pentru subvenţii de la APIA.
„Pe raza localităţii Şanţ, Poliţia desfăşoară activităţi de verificare a unei sesizări referitoare la posibile nereguli din activitatea Asociaţiei Crescătorilor de Animale din localitate. În cadrul verificării se iau declaraţii de la persoane care au reclamat posibile nereguli în folosirea fondurilor APIA”, a precizat agent Alexandra Vereşezan, purtător de cuvânt al IPJ Bistriţa-Năsăud.
Asociaţia nu a ieşit bine deloc la controlul APIA
Asociaţia în cauză funcţionează, se pare, din anul 2013, după ce a preluat membrii vechii asociaţii. Problema este că această asociaţie nu prea face lucrurile ca la carte, motiv pentru care a şi atras sancţiunile APIA.
Una dintre problemele identificate de APIA a fost supradeclararea, în jur de 20% din suprafeţele de teren luate în calcul de către instituţie ar fi supradeclarate. Aceste probleme au determinat APIA să sancţioneze asociaţia. Conducerea Asociaţiei nu s-a lăsat şi a depus contestaţie, fiind momentan în litigiu cu APIA.
Potrivit crescătorilor de animale, acestea nu sunt singurele probleme ale asociaţiei. Din 2013 de când funcţionează, asociaţia nu ar fi făcut nicio adunare generală, iar conducerea acesteia ar fi fost numită de o mână de membri şi nu prin vot direct cum ar fi fost normal.
Vicepreşedintele asociaţiei este cumnatul primarului
Mai mult, din asociaţie ar face parte şi persoane care nu au niciun animal. Printre aceştia se numără şi Florin Filipoi, vicepreşedintele asociaţiei. Pe lângă faptul că nu deţine niciun animal, condiţie obligatorie ca să facă parte dintr-o asociaţie a crescătorilor de animale, Florin Filipoi este şi cumnatul primarului Ioan Szabo.
Şi preşedintele asociaţiei Alexandru Pomohaci ar fi un apropiat al primarului în funcţie. Practic, asociaţia actuală s-ar fi format prin „anihilarea” vechii asociaţii. Foştii membri ai asociaţiei vechi spun că au ajuns în noua asociaţie mai mult ameninţaţi decât de bună voie.
„Ne-au ameninţat că dacă nu trecem la noua asociaţie, ne coboară cu forţa cu animalele din munte, aşa că am trecut, ce să facem. Nu mai aveam păşune, nu aveam nimic. Au omorât o asociaţie bună, ca să facă una proastă”, precizează Iosif Grapini.
Mai mult, oamenii ar fi ameninţaţi de către preşedintele asociaţiei şi dacă îndrăznesc că întrebe despre subvenţiile APIA. Anul acesta, oamenii încă nu au primit nimic de la APIA, asta pentru că APIA nu dă niciun ban până la finalizarea controlului.
„Nici nu cred că mai primim vreun ban, dacă APIA a găsit atâtea probleme şi mai e şi treaba asta cu semnăturile”, mai spune unui dintre fermierii chemaţi la declaraţii.
De vină pentru aceste probleme, ar fi, cred oamenii, nepriceperea celor care conduc asociaţia.
Primarul Ioan Szabo a numit acest denunţ „o manevră politică” pusă la cale de contracandidatul său şi a fostului primar Cornel Moisil, care, culmea este naşul preşedintelui fostei asociaţii.
Vechea asociaţie ar fi avut şi ea probleme..cu iz penal
Deşi funcţionează sub aceeaşi umbrelă şi aceeaşi asociaţie, oamenii s-au împărţit în două tabere de ani buni. Potrivit oamenilor şi vechea asociaţie a avut probleme care ar fi atras atenţia oamenilor legii.
Oamenii spun că banii pentru curăţarea păşunilor mergeau la secretarul fostei asociaţii. Maria Acu, mai exact la firma acesteia. La acea vreme femeia a şi recunoscut că a curăţat păşunile cu firma sa, dar nu a considerat că ar fi vreo problemă în acest sens, banii nefiind publici, ci de la Uniunea Europeană.
Banii ar fi intrat în contul doamnei Acu, iar lucrările ar fi fost făcute de mântuială sau ar fi lipsit cu desăvârşire. Această „manevră” i-a şi atras mai multe plângeri la DNA doamnei secretară.
Cu noua sau cu vechea asociaţie, crescătorii de animale din Şanţ, împărţiţi în două tabere, la fel ca ansamblul folcloric, trupa de teatru şi tot ce mişcă în comuna de la margine de judeţ, nu au nici saivane moderne şi nici adăpători.
Asta deşi în comunele din jur, cu fondurile APIA s-au curăţat munţii, s-au amenajat saivane moderne dotate după standarde europene, iar când vine vorba despre adăpători nici nu se pune problema.
Andreea Moldovan