Au fost două probleme care au încins spiritele inclusiv pe plan politic, dar şi în societate. Este vorba de Legea defăimării sociale, temă despre care au fost discuţii chiar şi anul trecut când aceasta a mai trecut într-o anumită formă prin Senat, fiind adoptată. Şi este vorba de acea inişiativă legislativă a PNL de a elabora o lege a prevenţiei în sănătate. Legea se inspiră dintr-un proiect al unui ONG european care înceasrcă de ceva timp să introducă în Legislaţia Europeană o astfel de lege. Acest proiect s-a introdus pentru prima dată în 2009 în Parlamentul European fiind îndelung dezbătut şi respins de către parlamentari.
„Prevenţia e foarte clar pentru toată lumea, că e necesară. Din două motive, pentru că nu mai ajungi bolnav şi nu mai îţi asumi riscul să dobândeşti o boală de care eventual să nu mai poţi scăpa şi doi la mână, bolile sunt foarte costisitoare. Există o opinie generală şi foarte generală din partea tuturor asiguraţilor de genul: „păi am cotizat o viaţă întreagă şi când am avut nevoie de sistemul de sănătate nu mi-au putut asigura condiţiile maxime”, să zicem. De ce?
Pentru că există un număr de boli al căror tratament este destul de costisitor. În fruntea acestui top al costurilor sunt bolile oncologice, cancerul. Deci e foarte benefic să se gândească şi să se iasă cu nişte măsuri de prevenţie, dar măsuri de prevenţie care să se poată realiza şi să nu pui în cârca pacientului nişte costuri, când tu ca stat, nu ai venit să asiguri ce e necesar încât să se facă prevenţia. Şi aş începe prin metoda cea mai ieftină, aş începe cu învăţământul, aş continua cu ceea ce a fost anul trecut. Ţin minte că ministrul Bănicioiu şi ministrul Educaţiei la ora respectivă, domnul Câmpeanu, au demarat nişte înţelegeri pentru un acord interministerial, încât în planurile cadru în învăţământ să se introducă obligatoriu ora pentru educaţie, pentru sănătate, pentru că există o majoritate a populaţiei României, care nu ştie cum ar putea să facă prevenţia.
Eu pun o întrebare retorică:Câte dintre femeile României ştiu că dacă fac o mamografie, multe nici nu ştiu ce e aceia, pot fi în situaţia în care să stopeze un cancer incipient sau că pot face cu adevărat prevenţia?
După care trebuie dotat sistemul de sănătate, pentru că vorbim de cancer. Şi una dintre cele mai întâlnite forme de cancer este cancerul mamar. Acesta a fost depistat cu mamografii, dar este dovedit intenaţional ştiinţific că o dată la şase luni ar trebui să faci o mamografie încât să faci prevenţie 100%. Ori noi câte mamografii avem în ţară?
Ca cifră exactă în toată ţara nu vă pot da, dar pe regiunea N-E am sunt şapte mamografe, 4 în Iaşi, unul în Suceava, unul în Botoşani, şi unul în Bacău. Femei între 14 şi 50 de ani expuse la această maladie pe regiunea N-E sunt cca un milion. Deci să se facă prevenţie cu adevărat ar trebui ca fiecare dintre aceste mamografe, fiecare aparat să facă 785 de mamografii pe zi. O chestie absolut imposibilă. Şi atunci să ieşi direct, ca un outside, ai putea avea scuze. Fac aici o paranteză. Există o mişcare generală în Parlament, pentru că e monitorizată activitatea fiecărui parlamentar, încât să aibă cât mai multe iniţiative legislative, mai ales dacă nu e din domeniu, nu are un studiu de impact, nu ştie exact, deci nu contest faptul că un grup de parlamentari au ieşit cu o asemenea iniţiativă fără să aibă idee la ce ar conduce. Dar când din acest grup parlamentar face parte un fost ministru care are toate datele legate de sistem, vorbesc de domnul Eugen Nicolaescu, deja eu nu mai pot să înţeleg”, a precizat deputatul Adriana Doina Pană, în cadrul unei emisiuni tv.
Eugen Nicolaescu, în perioada în care a fost ministru a ieşit la rampă cu o serie de programe de prevenţie, însă rezultatele au lipsit uneori în totalitate.
„Există diverse coplăţi, dar de aici şi până a trebui să plăteşti…e vorba de zeci de mii de euro tratamentul unui cancer. Deci chiar dacă ai pune un procent foarte mic, şi e vorba de mii de euro, ceea ce… cine îşi poate permite? Cum poţi să ieşi cu asemenea lege îcât cine are bani trăieşte şi cine nu moare?”a mai precizat Pană.
Avocatul prezent în platou a precizat că în opinia sa se doreşte vaccinarea populaţiei pe scară de 100%.
„Ne referim la prevenţie, la prevenţia cancerului în speţă, pentru că această boală gravă face obiectul în principal al acestui proiect de lege. Ce înseamnă prevenţie? Cum poţi preveni apariţia cancerului? Eu cred că de aici ar trebui să pornească discuţia. Specialişti oncologi, din marile instituţii de cercetare încă nu sunt 100% convinşi de mecanismul prin care apare cancerul. Şi atunci dacă noi românii vom fi sancţionaţi pentru o posibilă lipsă de atenţie a noastă în prevenţia cancerului, aici mă gândesc că ar putea intra de exemplu fumătorii. Pe toate pachetele de ţigări scrie că „fumatul dăunează grav sănătăţii”, „Provoacă apariţia cancerului”, şi mă gândesc că în temeiul acestei legi, dacă va intra în vigoare, de exemplu fumătorii automat ar putea să fie puşi la plată.Mă gândesc apoi la românii care trăiesc într-un mediu social…Mă gândesc că e un viciu şi ne putem lăsa de el oricânde, cei care îl avem din păcate, dar mă gândesc de exemplu la românii care lucrează în mediul toxic. Ce se întâmplă cu această categorie de români, vor fi sancţonaţi de prevederile aceastei legi? Va considera Legiuitorul că nu au făcut o prevenţie astfel încât să se bucure de subvenţia tratamentului din partea statului? Şi deja vedem că problemele sunt extrem de grave, în ceea ce priveşte o viitoare aplicare a acestei legi. Eu ca un iubitor al informaţiei am început în ultima vreme să analizey un proiect de lege din punctul de vedere al scopului şi a efectelor şi aici am stat să caut o justificare dincolo de cea oficială care, mă rog fiecare proiect de lege are un cadru legislativ, o bază care oficial ne prezintă de ce ar fi bună pentru noi. În acest caz am identificat coroborări şi cu alte iniţiative şi ale ministrului Nicolaescu şi ale şministrului Câmpeanu şi am observat în activitatea lor o preocupare deosebită pentru introducerea vaccinării masive. Am aflat nu de mult că la graniţa României au fost semnalate 2 cazuri de poliomelită. Mie m-i s-au părut puţine dacă vor să producă un impact în societate, ar fi trebuit să mărească cel puţin acest număr să ne sperie. Şi vedem că pe agendă în ultimii ani tot mai frecvent există această preocupare de-a introduce o vaccinare. Pentru HPV am avut-o. Acuma în era informaţei libere, iar unul dintre obiectivele principale ale acestui proiect de lege va fi, şi timpul o să ne lămurească, introducerea vaccinării în scop de 100%”, a precizat avocatul Adrian Zagrai, tot în cadrul acestei emisiuni.