O delegație de cercetași români a călătorit de la Viena pentru a împărți mai departe flacăra aprinsă în țara sfântă. Cercetașii bistrițeni au preluat lumina în cadrul unui eveniment organizat la Biserica cu hramul „Intrarea în Biserica Maicii Domnului” Bistrița și au oferit, la rândul lor, acest simbol al păcii oamenilor din comunitate.

„În curtea bisericii, Cercetașii Bistrițeni au construit din gulguțe o floare de crin, semnul cercetașilor, iar lumânările din interiorul lor au fost aprinse cu lumina primită. Zâmbetele au persistat, iar aerul sărbătorilor plutea blând în jur. Iată că și de această dată frumusețea lucrurilor mărunte a fost simțită în sufletul comunității”, se arată într-un comunicat.

Proiectul „Lumina pacii” a fost început î1989 de către cercetașii din Austria. Din anul 1995 mesajul acestei manifestări a fost definit ca un mesaj de pace adresat fiecărui om ce primește această Lumină în casa sa.

Scopul acestei campanii este de a duce această Lumină a Păcii la cât mai mulți oameni, de a le purta acestora mesajul de pace, de a încuraja pe oricine, dar în special pe cercetași, prin această acțiune internațională, să creeze Pacea, nu doar să vorbească despre ea, prin a începe să fie toleranți în cadrul diferitelor grupuri etnice, culturale, politice ori religioase.

Astfel, anual are loc la Viena, o ceremonie ecumenică (ceremonie religioasă, la care participă reprezentați ai diferitelor confesiuni creștine: catolici, ortodocși, anglicani, protestanți etc) în care se oferă ca simbol o flacără aprinsă de la Grota de la Betleem. Împărțirea acesteia în Europa semnifică angajamentul/dorința cercetașilor de a promova atât dialogul ecumenic, cât mai ales PACEA ca modalitate de a relaționa cu ceilalți.

Lumina Păcii este dată fiecărei delegații din țările invitate, cu o săptămână înainte de Crăciun, în cadrul unei întâlniri ecumenice în Viena. Cercetașii poartă Lumina în biserici, spitale, azile de bătrâni, case de copii, instituții publice, celor implicați în administrație, politică, cultură, chiar și deținuților, celor săraci, bolnavi și singuri din comunitățile lor.

În România Lumina Păcii este adusă încă din 1996, iar din 2007 Lumina este distribuită tuturor cercetașilor din Organizația Națională „Cercetașii României” indiferent de religie.

Centrul Local „Oscar Skrabel” Bistrița al Organizației Naționale „Cercetașii României” este principalul promotor al activităților cercetășești din Bistrița și județul Bistrița-Năsăud. Misiunea cercetășiei în societatea românească este de a contribui la educarea tinerilor printr-un sistem de valori bazat pe o Promisiune și o Lege, de a ajuta la construirea unei lumi mai bune, în care oamenii sunt împliniți ca indivizi și joacă un rol constructiv în societate.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.