Anul acesta, 27 de persoane s-au intoxicat cu monoxid de carbon, iar dintre acestea 5 au decedat, în aria de activitate a Delegaz. Majoritatea intoxicațiilor au fost cauzate de sistemele de evacuare a gazelor arse nefuncționale sau cu defecțiuni.
Potrivit speciliştilor Delgaz Grid, numai în primele nouă luni ale acestui an s-au înregistrat deja în zona de activitate a Delgaz Grid un număr de 15 cazuri de intoxicaţii, care s-au soldat cu 5 persoane decedate în timp ce alte 22 au fost la un pas de a-şi pierde viaţa.
De asemenea, anul trecut, 20 de persoane şi-au pierdut viaţa prin asfixie, iar alte 37 au fost în pericol de moarte din cauza monoxidului de carbon acumulat în încăperi, în principal ca urmare a neevacuării sau evacuării insuficiente a gazelor arse.
Specialiștii Delgaz Grid spun că astfel de tragedii se înmulţesc în perioada sezonului rece, odată cu punerea în funcţiune a instalaţiilor de încălzit.
Monoxidul de carbon este un gaz incolor şi inodor ceea ce îl face greu de depistat, mai ales în timpul nopţii. Simptomele în cazul intoxicaţiei depind de concentraţia gazului acumulat, precum şi de durata expunerii şi se manifestă prin dureri de cap, ameţeli, greaţă. De aceea, primele măsuri care trebuie luate în aceste cazuri sunt evacuarea victimelor la aer curat şi contactarea serviciului medical de urgenţă.
Delegaz Grid operează o rețea de gaze naturale în lungime de peste 21.000 km, respectiv o rețea de electricitate de peste 80.000 km care deservesc în total cca. 3 milioane de clienți și acoperă județele din partea de Nord a României (Cluj, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț, Bacău).
Intoxicaţiile cu monoxid de carbon pot fi evitate cu uşurinţă, conform speciliştilor Delgaz Grid, dacă consumatorii de gaze naturale aplică următoarele 5 reguli simple de siguranţă la utilizarea instalaţiilor interioare de gaze naturale:
-asiguraţi o ventilație corespunzătoare în încăperile unde funcționează aparate care sunt alimentate cu gaze naturale;
-verificaţi la începutul sezonului rece, în fiecare an, sistemele de evacuare a gazelor arse;
-curățaţi coșurile de fum și hornurile de cel puțin două ori pe an, o dată obligatoriu înaintea venirii sezonului rece și doar cu persoane specializate;
-supravegheați aparatele neautomatizate care funcționează cu flacără deschisă și nu le folosiţi pentru încălzirea locuinței,
-este recomandată montarea unui detector de monoxid de carbon.