Ultimele dezvăluiri ale site-ului WikiLeaks privind un amplu program de ‘hacking’ al CIA surprind prin detaliile ce arată cum acest serviciu ar reuşi să transforme în microfoane unele telefoane mobile inteligente şi televizoare, chiar şi atunci când acestea sunt închise, scrie miercuri publicaţia El Mundo într-un articol care descrie aceste practici de spionaj cibernetic.

Site-ul coordonat de Julian Assange susţine că se află în posesia a 8.761 de documente ale unităţii de spionaj cibernetic a CIA (unde lucrează circa 5.000 de persoane), cele mai multe conţinând coduri ale programelor informatice utilizate în atacurile cibernetice executate de acest serviciu în întreaga lume, programe concepute adesea în colaborare cu serviciul britanic MI5, scrie agerpres.ro.

WikiLeaks a anunţat că va publica numai o parte a acestor date, al căror volum este comparat de publicaţia The New York Times cu acela al faimoaselor cablograme ale Departamentului de Stat sau cu dezvăluirile lui Edward Snowden despre operaţiunile de spionaj cibernetic realizat la scară globală de Agenţia de Securitate Naţională (NSA) a SUA şi ar putea avea astfel un efect potenţial devastator pentru CIA.

Dar unele dintre informaţiile prezentate acum de WikiLeaks par desprinse la prima vedere din filmele cu James Bond, ele arătând cum, cu ajutorul unor programe informatice, telefoane mobile şi televizoare pot fi transformate în microfoane prin comenzi de la distanţă.

 
 

Este cazul programului denumit ‘Îngerul care plânge’ (‘Weeping Angel’), de fapt un virus special conceput pentru televizoarele inteligente produse de compania Samsung. Odată ce infectează aparatul, ‘Îngerul care plânge’ pune televizorul într-un mod ‘off’ fals şi înregistrează conversaţiile din apropiere, pe care le expediază pe internet către un server secret al CIA.

Totuşi, în manualul de utilizare pentru acest tip de televizor, compania Samsung avertizează că dispozitivul poate capta ordine externe care apoi pot ajunge în mod neautorizat în posesia unor terţi.

Potrivit WikiLeaks, programul de asistenţă vocală ‘Siri’, instalat pe ultima generaţie de iPhone-uri ale companiei Apple, precum şi aplicaţia ‘Alexa’ a societăţii Amazon pot fi de asemenea infectate cu viruşi care transformă telefoanele în dispozitive de înregistrare ambientală.

Mai mult decât atât, site-ul coordonat de Julian Assange afirmă că CIA a dezvoltat programe informatice cu ajutorul cărora poate pătrunde practic oriunde, inclusiv în sistemele de operare Windows, Mac OS X sau Linux, precum şi în cele pentru tablete şi telefoane, cum ar fi iOS sau Android.

WikiLeaks mai notează că CIA a creat un grup special care să se ocupe de sistemul de operare creat de Apple, întrucât produsele acestei companii ‘sunt foarte populare în rândul elitelor diplomatice, politice, sociale şi de afaceri’.

Site-ul lui Assange scrie şi despre intruziunea în sistemele de mesagerie, precum WhatsApp, Signal sau Telegram. Conform WikiLeaks, CIA nu a reuşit să decripteze mesajele transmise prin intermediul acestor platforme, dar în schimb le poate citi atunci când utilizatorul le scrie în cadrul procesului de criptare.

Reacţionând după aceste dezvăluiri, compania Apple a anunţat, potrivit AFP, că a reuşit să acopere majoritatea breşele de securitate exploatate de CIA, menţionând că ultima versiune a sistemului de operare iOS este securizată, în timp ce Samsung a spus că se va ocupa urgent de această problemă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here