Criminalul Simion Zăgrean, condamnat definitiv la 22 de ani de închisoare şi la 7 ani pedeapsa complementară a interzicerii unor drepturi, pentru asasinarea lui Nicolae Leonte în Spania în anul 2004, a fugit din ţară, lăsând din nou poliţia română cu ochii în soare, a câta oară, ţara de destinaţie fiind Suedia, unde a cerut azil politic, procedura fiind în curs de procesare de către autorităţile suedeze. După modelul patentat de Gregorian Bivolaru de la care probabil s-a inspirat, imediat după aflarea sentinţei definitive şi irevocabile de condamnare la închisoare, la bordul unui autoturism a părăsit ţara şi s-a refugiat în Suedia, la Stockholm. Planul se pare că a fost premeditat, dar nu se ştie încă dacă a avut complici din rândul autorităţilor. Deocamdată, Simion Zăgrean s-a pus la adăpost pentru o perioadă de timp, de braţul lung al legii şi probabil va mai trece multă apă pe Someş până ce îşi va ispăşi pedeapsa într-o închisoare din România.

 

După aproape 14 ani de proceduri judiciare derulate concomitent în România şi Spania, Simion Zăgrean a fost condamnat definitiv la 22 de ani de închisoare de magistraţii de la Curtea de Apel Cluj în data de 11.10.2017, instanţă care a confirmat sentinţa pronunţată pe fond de un complet al Tribunalului Bistriţa-Năsăud. La data respectivă Curtea de Apel a respins apelul declarat de către Simion Zăgrean, împotriva condamnării la fond şi urma ca „de îndată” sentinţa să fie pusă în aplicare şi criminalul să fie încarcerat. Dar acest lucru, din motive obscure, nu s-a mai întâmplat.

Urmând exemplul unor iluştrii predecesori precum Bivolaru, Popoviciu şi mai nou Mazăre, criminalul Simion Zăgrean a încercat, şi pe moment a şi reuşit, să se pună la adăpost de braţul lung al legii.

Fuga din ţară a lui Zăgrean constituie un nou caz de gravă incompetenţă a autorităţilor române, dar spre deosebire de cazurile amintite, de data aceasta fugarul este un criminal care a ucis cu sânge rece şi faptul este cu atât mai grav. Era evident pentru toată lumea că, după ce instanţa de fond de la Tribunalul Bistriţa-Năsăud a pronunţat decizia de condamnare la 22 de ani de închisoare, procurorul de caz trebuia să ceară unei instanţe de judecată monitorizarea criminalului, iar un judecător să se pronunţe în acest sens. Dar nimeni nu a făcut-o, iar lui Simion Zăgrean i-a fost înlesnită practic fuga din ţară. Este de neînţeles faptul că un criminal dovedit a putut fi judecat în stare de libertate, existând posibilitatea mai mult decât rezonabilă că acesta ar putea repeta fapta. Simion Zăgrean a petrecut o perioadă de timp şi în arest preventiv, dar inexplicabil, judecătoarea de la fond, Daniella Berbecariu, din cadrul Tribunalului Bistriţa-Năsăud, în urma unei erori premeditate l-a pus în libertate.

Au fost nevoie de 14 ani de eforturi supraomeneşti din partea tatălui victimei, Leontin Leonte, o adevărată Victoria Lipan în variantă masculină, care s-a transformat în investigator internaţional pentru a determina ca justiţia să funcţioneze, atât cea din Spania, dar mai ales cea din România, iar criminalul să fie în final condamnat. Iar în momentul în care s-a făcut dreptate, criminalul în loc să ajungă după gratii, fuge din ţară, ajutat sau nu, şi prin diferite tertipuri încearcă să scape de pedepsă.

Conform legii din România, mandatul de executare a pedepsei închisorii se emite de judecătorul delegat al instanţei de executare în ziua rămânerii definitive a hotărârii la instanţa de fond sau, după caz, în ziua primirii extrasului prevăzut de disp.art.553 al.3 n.c.proc.pen., respectiv când hotărârea rămâne definitivă în faţa instanţei ierarhic superioare, aceasta trimite instanţei de executare un extras din acea hotărâre, cu datele necesare punerii în executare, în ziua pronunţării hotărârii de către instanţa de apel sau, dupa caz, de către instanţa ierarhic superioară.

În privinţa trimiterii spre executare a mandatului, disp.art.556 din n.c.proc.pen sunt extrem de clare:
”Timiterea spre executare a mandatului

  • (1) Pentru ducerea la îndeplinire a mandatului de executare se trimit două exemplare organului de poliţie de la domiciliul sau reşedinţa condamnatului, iar în cazul în care acesta nu are domiciliul sau reşedinţa în România, organului de poliţie în raza teritorială a căruia se află instanţa de executare, când condamnatul este liber, sau, după caz, când condamnatul este arestat, comandantului la locul de deţinere.
    (1 ind.1) În situaţia în care mandatul de executare conţine erori materiale, însă permite identificarea persoanei în vederea punerii în executare, în raport cu datele de identificare ale persoanei existente în evidenţele organelor de poliţie şi hotărârea instanţei de judecată, organul de poliţie execută hotărârea, solicitând, în acelaşi timp, instanţei de judecată îndreptarea erorilor materiale sesizate.
  • (2) Pentru aducerea la îndeplinire a ordinului de interzicere a părăsirii ţării se trimite de îndată câte un exemplar organului competent să elibereze paşaportul şi Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră.
    (2 ind.1) Mandatul de executare sau ordinul de interzicere a părăsirii ţării poate fi transmis organelor competente şi prin fax, poştă electronică sau prin orice mijloc în măsură să producă un document scris în condiţii care să permită autorităţilor destinatare să îi stabilească autenticitatea.
  • (3) În cazul în care cel condamnat se află în stare de libertate, organele de executare prevăzute la alin. (1) şi (2) au obligaţia de a lua măsurile prevăzute de lege în vederea punerii în executare a mandatului de executare a pedepsei şi a ordinului de interzicere a părăsirii ţării, în ziua primirii acestora”.

Șmenul de 226 de file prin care Olariu jr. a luat pământul de sub IPJ BN

Zăgrean Simion a fost condamnat defnitiv la data de 11.10.2017, minuta deciziei fiind publicată pe site-ul instanţei la ora 16.30. În baza unor informaţii venite din zona poliţiei, se părea că Simion Zăgrean, în cursul nopţii de 11/12.10.2017 ar fi fost reţinut şi depus în arest. Tatăl victimei dând crezare acestor zvonuri a fost convins că Simion Zăgrean a fost reţinut şi depus în penitenciar.

În mod normal, dat fiind notorietatea cazului, iar interesul public justifica acest lucru, IPJ BN trebuia să dea un comunicat despre reţinerea sau nu a criminalului. Poliţia bistriţeană a păstrat o tăcere cel puţin suspectă, până în momentul în care Leontin Leonte, tatăl lui Nicolae Leonte, tânărul ucis în Spania de Simion Zăgrean, a luat taurul de coarne şi a vrut să ştie dacă criminalul a fost arestat. Iniţial el a luat tăcerea poliţiei drept o confirmare a faptului că Simion Zăgrean a fost dus după gratii. Ulterior, din diferite zvonuri, de la diverşi cunoscuţi a aflat că Simion Zăgrean nu a fost arestat şi, mai mult, că acesta ar fi fugit din ţară.

În data de 21.12.2017 a vrut să aibă confirmarea acestui lucru, iniţial cineva de la arhiva Tribunalului BN i-a spus, neoficial, că acesta este fugit din ţară. Pentru a fi sigur de acest lucru şi pentru a afla cum de a fost posibilă fuga criminalului din ţară, a mers la sediul IPJ BN, cerând să fie primit de şeful inspectoratului sau de cineva din conducere. Iniţial i s-a spus că nu este prezent nimeni, dar la atenţionarea că va chema televiziunile dacă nu primeşte lămuririle cerute a fost primit de şeful de cabinet Felix Mora şi de şeful Serviciului de Investigaţii Criminale, celebrul poliţist Paul Andreica. Verbal, i s-a spus că Simion Zăgrean este fugit din ţară, că în prezent se află în Suedia, la Stockolm, unde a cerut azil politic. Leontin Leonte le-a reproşat celor doi oficiali faptul că lui nu i s-a comunicat acest lucru, el fiind parte în proces, şi ciudăţenia că fotografia criminalului nu apare pe site-ul poliţiei la rubrica urmăriţi, deşi au trecut mai bine de două luni de la pronunţarea sentinţei.

Binevoitor, Andreica s-a oferit ca el personal să-i redacteze la calculator o petiţie pentru a primi în cel mai scurt timp un răspuns oficial.


”Către,

IPJ Bistriţa-Năsăud

Subsemnatul Leontin Leonte, domiciliat în comuna Ilva-Mică, nr.343, judeţul Bistriţa-Năsăud, prin prezenta solicit următoarele,

La data de 21.12.2017, m-am prezentat în audienţă la şeful IPJ Bistriţa-Năsăud, ocazie cu care am solicitat, respectuos să-mi comunicaţi dacă faţă de Zăgrean Simion, domiciliat în Bistriţa, str. Ghinzii, nr.6, jud. BN, a fost emis mandatul de arestare internaţională, data la care a fost emis, dacă aţi efectuat activităţi de punere în execuţie a mandatului respectiv, motivele pentru care această persoană cu fotografie nu apare pe lista cu persoane urmărite internaţional, la această dată.

Declar că am luat legătura cu anumite persoane care cunosc aplicaţiile de pe internet şi efectuând verificările necesare, nu l-am găsit pe acesta pe lista persoanelor urmărite.

De asemenea m-am prezentat la Tribunalul Bistriţa-Năsăud la arhivă, ocazie cu care am aflat că acesta nu este arestat în acest moment, fiind dispărut.

Vă rog ca rezultatul să-mi fie comunicat în regim de urgenţă, respectiv dacă acest individ este arestat în ţară sau străinătate, iar în caz pozitiv, locul unde este arestat şi cine se face responsabil de activităţile de extrădare a acestuia pentru a-şi executa pedeapsa dispusă de Tribunalul Bistriţa-Năsăud”, este textul petiţiei.

Leontin Leonte a primit răspunsul IPJ BN în data de 04.01.2018.

”….la petiţia d-vs depusă şi înregistrată la IPJ BN, cu nr.5244/60/22.12.2017, vă comunicăm următoarele,

La data de 12.10.2017, Tribunalul Bistriţa-Năsăud a înaintat unităţii noastre spre executare, mandatul de executare a pedepsei cu închisoarea pe numele inculpatului Zăgrean Simion. Întrucât acesta nu a fost depistat la data de 12.10.2017, a fost dispusă măsura urmăririi la nivel naţional. La data de 16.10.2017, am solicitat Tribunalului Bistriţa-Năsăud emiterea mandatului de arestare şi cerere de urmărire internaţională, întrucât am stabilit faptul că acesta se află în străinătate. La data de 18.10.2017 Tribunalul Bistriţa-Năsăud a emis mandatul european de arestare şi cerere de urmărire internaţională, data la care Zăgrean Simion a fost pus în urmărire la nivel internaţional.

La data de 18.10.2017 IGPR, Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională-Bir.SIRENE ne-a comunicat faptul că urmăritul naţional şi internaţional Zăgrean Simion a fost arestat la 18.10.2017 în Suedia.

Cu privire la faptul că Zăgrean Simion nu apare pe lista persoanelor urmărite se datorează faptului că acesta a fost arestat în Suedia la foarte scurt timp de la punerea lui în urmărire, atât naţională cât şi internaţională.

Extrădarea condamnatului Zăgrean Simion este de competenţa Ministerului Justiţiei, Direcţia Drept Internaţional şi Tratate…”, este răspunsul IPJ remis lui Leontin Leonte.

(Va urma )

Doru Costin

2 COMENTARII

  1. Care este legatura intre Gregorian Bivolaru, in cazul caruia este cat de poate de evident (daca faci un minim efort de documentare) ca dosarele au fost fabricate, si un criminal care fuge de consecintele faptelor sale??? Oare v-ar fi greu, domnule asa zis jurnalist, sa va faceti treaba cu competenta, si mai ales in spiritul corectitudinii si adevarului?

  2. Doru Costin, Pune mana si citeste inca o data Baltagul, locul de unde „te-ai inspirat” facand comparatia cu „ViCtoria Lipan” Originalul se numeste VITORIA LIPAN !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.