Aproximativ 10 tone de gunoaie au adunat, duminică, de pe o porțiune de 3 km din Via Transilvanica, câțiva zeci de voluntari ai Asociației Tășuleasa Social, alături de jandarmii montani, Salvamont și reprezentanți ai administrației din Tiha Bârgăului. Reprezentanții asociației bistrițene adresează public câteva întrebări autorităților cu privire la numărul amenzilor date celor care poluează mediul înconjurător și care comit astfel „o adevărată faptă de terorism ecologic”, în condițiile în care există dovezi împotriva acestora.

De foarte multe ori de când am început proiectul Via Transilvanica ne-am întâlnit cu nevoia de a repara, sau de a de a reconstrui ceea ce reușim la un moment dat să ducem la bun sfârșit. Toate aceste evenimente negative ne dau sentimentul că este nevoie să facem exerciții periodice de solidaritate, prin care toți cei care cred în acest proiect, să facă ceea ce trebuie făcut astfel încât Via Transilvanica să aibă continuitate„, au scris pe pagina lor de Facebook, cei de la Tășuleasa Social.

Duminică, asociația a desfășurat o acțiune de ecologizare pe o porțiune de 3 km de pe traseul Via Transilvanica la care au luat parte 60 de voluntari, care s-au mobilizat pentru „cea mai frustrantă” activitate: „atunci când unii strâng gunoiul altora, răspândit ca o boală contagioasă pe toate drumurile forestiere, pe toate albiile râurilor și până în vârful munților din țara noastră„.

Ieri s-au strâns de pe 3 kilometri de traseu, două camioane de gunoaie, adică undeva la 10 tone de deșeuri, unele dintre ele vechi, aproape istorice, iar altele mult mai “proaspete”. I-am avut alături de noi și pe partenerii de la jandarmeria montană, pe cei de la salvamont, dar și pe cei de la Primăria Tiha Bârgăului, cu alte cuvinte reprezentanți ai autorităților care în teorie ar trebui să aibă în mâinile lor, mijloacele de a găsi și pedepsi vinovații de aceste crime care în 2019, încă se săvârșesc împotriva mediului înconjurător„, au mai scris cei de la Tășuleasa Social.

Potrivit acestora, autoritățile se arată neputincioase, deși printre gunoaiele respective „se găsesc toate dovezile necesare” pentru a găsi făptașii, de la bonuri fiscale, facturi, pliante cu reclame. Cu aceste dovezi, vinovații pot fi depistați și sancționați, opinează reprezentanții Tășuleasa Social, însă „legea le ignoră pentru că în România, să arunci gunoi în natură nu se evaluează la gravitatea reală, deși este una din cele mai toxice și dezgustătoare crime împotriva mediului înconjurător”.

Întrebarea noastră publică, pe care o adresăm în mod special autorităților, este câte amenzi s-au dat persoanelor fizice din județul Bistrița-Năsăud, pentru intoxicarea cu atâta gunoi și deșeuri, a mediului înconjurător? De ce nu este orice dovadă luată în seama ca fiind suficient de bună pentru a găsi și pedepsi vinovații? Ar trebui să stăm la pândă, să ne păzim natura de cei care o folosesc pentru a se debarasa de sute de mii de tone de gunoi și mizerie, până când legea din România se va înăspri în ceea ce privește aceasta faptă de terorism ecologic?„, au mai scris cei de la Tășuleasa Social.

1 COMENTARIU

  1. Ar trebui data o lege, prin care toate aceste actiuni sa fie valorificate, stabilit un cost… care sa fie adaugat in „lista de plata ” al colocatarilor cio.par.lani din zona , sa-l plateasca odata cu impozitele anuale .
    Numai asa, se vor invatza minte alta data sa-si depuna gunoaiele la ” tomberoanele ” primite de la cei care aduna gunoaiele si sa nu le mai arunce aiurea peste tot .
    ” Ci.o.mar.lan celoveck ” … nu se va putea educa niciodata , decat cu „scorbaciul cu bube ” precum au bargauanii la carutzele trase de cai …

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.