Vitalia Servicii pentru Mediu vrea mai mulți bani pentru preluarea deșeurilor, începând cu 1 ianuarie 2020. Societatea comercială care administrează depozitul de la deșeuri invocă Ordonanța de Urgență a Guvernului privind fondul de mediu care presupune o contribuție pentru deșeuri de 80 de lei/tonă.

Vitalia Servicii pentru Mediu va percepe începând cu 1 ianuarie 2020 mai mulți bani pentru depozitare deșeurilor la depozitul de la Tărpiu pe care-l administrează.

Astfel, pentru preluarea deșeurilor municipale, Vitalia va percepe 184 de lei cu TVA pe tonă. Pentru preluarea deșeurilor biodegradabile pentru compostare va avea un tarif de 274 de lei pe tonă, cu TVA, iar pentru preluarea deșeurilor reciclabile va percepe 245 de lei pe tonă cu TVA.

De exemplu, în cazul preluării deșeurilor municipale creșterea este de 50 de lei pe tonă, iar în cazul preluării deșeurilor biodegradabile creșterea este de aproape 30 de lei.

„Prin Memoriul Tehnico-Economic și fișele de fundamentare transmise prin adresa nr. 962/10.12.2019 SC Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deșeurilor SRL solicită modificarea tarifului de preluare a deșeurilor municipale în vederea depozitării de la 104,79 de lei tonă la 154,79 de lei tonă fără TVA, aceasta fiind impusă de necesitatea aplicării prevederii Ordonanței de Urgență a Guvernului privind Fondul pentru mediu, cu modificările și completările ulterioare, potrivit căreia, începând cu data de 1 ianuarie 2020, contribuția pentru economia circulară pentru deșeurile destinate a fi eliminate prin depozitare este de 80 de lei/tonă, aceasta fiind inclusă în tarifele de colectare și plătită de către operatorul de colectare a deșeurilor operatorului depozitului, care are obligația de achita aceste sume către Fondul de Mediu.

SC Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deșeurilor arată în justificare că această contribuție reprezintă pentru operatorul depozitului o cheltuială pentru protecția mediului, taxa trebuie reflectată în cadrul cheltuielilor de exploatare, fiind un cost aferent prestării serviciului de depozitare și solicită modificarea tarifului de preluare a deșeurilor municipale în vederea depozitării”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre votat săptămâna trecută de consilierii județeni.

Eugen Curteanu: Tarifele au crescut de 2.000 de ori

Proiectul de hotărâre care a presupus creșterea tarifelor a determinat nemulțumire în rândul consilierilor județeni liberali, care susțin  că aceste măriri nu se justifică, în condițiile în care tarifele au crescut enorm din 2013 de la semnarea contractului.

„În 2013, când s-a semnat contractul de concesiune, operatorul a propus un tarif de 10 bani la compostare, cât și la sortare. Astăzi ni se propune un tarif de 2.000, respectiv de 2.300 de ori mai mare, 230 de lei respectiv 205 lei. Acolo s-a ajuns în 7 ani. Ceea ce nu e în regulă. Tariful pentru preluare și cel pentru sortare nu ar trebui să aibă nicio legătură unul cu altul. Tariful pentru preluarea în depozit a deșeurilor e una, iar tariful pentru sortare respectiv compostare nu ar trebui să aibă influență din partea celuilalt. De aceea am și stabilit 3 tarife”, a explicat consilierul liberal Eugen Curteanu, în cadrul ședinței de Consiliu Județean de săptămâna trecută.

Vicepreședintele de Consiliu Județean, Ioan Țintean, responsabil de această zonă și care pare să susțină toate aceste inițiative marca Vitalia, s-a arătat de partea societății comerciale, invocând aceeași prevedere legislativă:

„Nimeni nu și-ar dori să suporte o creștere a tarifelor dacă ar fi posibil și am fi undeva închiși într-un clopot de sticlă să nu interacționăm cu societatea. După cum știți în momentul în care s-a semnat contractul acesta cu cele două societăți comerciale, că depindem și de cealaltă care colectează și transportă, nu se cunoșteau prevederile unor legi. Astăzi suntem puși în măsura de a stabili dacă respectăm legea sau nu. Noi putem să nu fim de acord”, a precizat Ioan Țintean.

Vitalia investește 1,8 milioane de euro la Tărpiu în 2020

Tot în cadrul ședinței de Consiliu Județean de săptămâna trecută, Vitalia a primit undă verde pentru a investi nu mai puțin de 1,8 milioane de euro la depozitul de la Tărpiu în 2020.

Mare parte din acești bani vor merge pentru cea de-a doua celulă de depozitare, care a fost realizată abia acum. Se pare că, potrivit informațiilor oferite de vicepreședintele Ioan Țintean, aceasta va fi operațională anul viitor, în luna mai sau iunie.

Conform planului de investiții pentru anul 2020, 1,3 milioane de euro vor merge pentru cea de-a doua celulă de la Tărpiu, 400.000 de euro pentru echipament pentru pre-tratarea levigatului sau tratarea concentratului și 100.000 de euro pentru o hală pentru depozitarea deșeurilor reciclabile valorificabile, obținute în urma sortării în stația de sortare. De asemenea, se vor investi 2.500 de euro pentru un sistem de supraveghere video la stația de sortare.

De unde provin acești bani? Din fericire, aceștia provin tot de la societățile comerciale responsabile cu colectarea deșeurilor și respectiv depozitarea acestora.

Mai exact din Fondul de întreținere, înlocuire și dezvoltare constituit pentru proiectul Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor Solide în județul Bistrița-Năsăud. În 11.12.2019, în acest cont erau aproape 15 milioane de lei.

Levigatul încă dă bătăi de cap… Soluțiile găsite:

Una dintre problemele pe care le are depozitul de la Tărpiu este cu levigatul, care, nu doar o dată a ajuns să polueze râul din zonă. Soluția găsită în acest sens este pre-epurarea, întrucât transportul fără pre-epurare la un depozit special a acestui levigat ar fi foarte scump.

„Prin spălare repetată levigatul se contaminează și crește gradul de contaminare cu vreo 280-300%. În aceste condiții s-ar putea să spună că din cauza faptului că voi nu faceți nimic noi avem o problemă de a nu funcționa stația de epurare la parametri. Atunci noi trebuie să găsim soluții : ori facem o pre-epurare, ori facem ceva cu levigatul concentrat, care nu mai avem voie din anul acesta să îl retrimitem în celulă. La ora actuală avem aceste două soluții : ori pre-epurare, ori cheltuim enorm de mult cu levigatul concentrat, cu transportul lui la Ploiești. Dacă introducem în tarif transportul lui la Ploiești o să ajungem la dublarea sau chiar triplarea tarifului. Dacă investim o sumă mai mică s-ar putea să nu mai avem nevoie să trimitem așa cantități mari la neutralizare. La începutul lui mai sau iunie va curge levigat și din celula 2 și atunci trebuie din timp să ne gândim cu seriozitate ce se întâmplă cu cantitatea mare de levigat ce va rezulta”, a explicat în cadrul ședinței de Consiliu Județean vicepreședintele Ioan Țintean, care le-a cerut consilierilor să ia în calcul alocarea unei sume pentru investiții în pre-epurare.

Andreea Moldovan

1 COMENTARIU

  1. Mi desteptilor de la municipalitate, DE CE NU STIPULATI IN CONTRACTE FAPTUL CA DE CATE ORI SE SOLICITA CRESTEREA PRETULUI CONTRACTULUI ( indiferent din ce motive ) , ACESTA SE VA FACE exclusiv CU O NOUA LICITATIE PUBLICA si daca aceiasi societate castiga licitatia, atuinci asa sa fie. Nu v-ati prins ca toti, ca sa castige licitatiile accepta niste preturi mici, dupa care, la 2-3 luni , dupa ce a ” scapat de contralicitanti ” …solicita majorarea acestuia… ca vezi doamne nu le este rentabil altfel ?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.