Directia Generala pentru Asistenta Sociala si Protectia Copilului Bistrita Nasaud (DGASPC BN) a facut public proiectul conform caruia se va înfiinta la Bistrita un centru pentru victimele violentei în familie. Proiectul va fi finantat printr-un împrumut de la Banca Internationala de Reconstructie si Dezvoltare, Guvernul României si Consiliul Judetean, care va asigura o finantare de minimum 10% din costul total al proiectului.

Violenta în familie este o problema reala a societatii românesti, iar judetul Bistrita Nasaud nu este strain de aceasta. La nivel national exista 36 de centre de adapost pentru victimele violentei în familie si 54 de centre de consiliere. Din pacate, judetul nostru este printre putinele din tara care nu beneficiaza în prezent de un astfel de adapost.

ProFamilia, deschizator de drum

Exista în municipiu un centru de consiliere al Asociatiei AFI ProFamilia, unde femeile agresate primesc consiliere si sprijin material. Femeile care vin aici sa ceara ajutor semneaza cu asociatia un contract în baza caruia se stabilesc conditiile de colaborare. Aceste conditii sunt stabilite de comun acord si constau în consiliere psihologica, sociala, juridica. În acest centru acestea pot beneficia de ajutorul unui avocat si a unui personal calificat.
Problema grava cu care se confrunta asociatia este ca dupa ce se prezinta acolo si fac toate demersurile, ajung chiar sa depuna plângere penala, femeile retrag aceasta plângere din diferite considerente, cum ar fi, schimbarea comportamentului agresorului, lipsa unei locuinte si altele. Anul acesta Profamilia are înregistrate un numar total de 10 astfel de cazuri, plus cazuri mai vechi, femei pe care aceasta asociatie încearca sa le ajute.

Cazuri tot mai mai multe

Datorita numarului tot mai mare de raportari ale cazurilor de violenta în familie, în special a violentei asupra femeilor, cazuri înregistrate atât de politie cât si de DGASPC BN, s-a initiat acest proiect, care se vrea a fi un sprijin atât moral cât si material pentru femeile agresate.
Directorul DGASPC BN, Marin Rus a declarat ca “intentia directiei si eforturile depuse pentru a obtine finantare pentru acest proiect, este consecinta faptului ca numarul de raportari ale cazurilor de violenta a crescut începând cu 2007. Astfel anul trecut au fost înregistrate 20 de cazuri de violenta între adulti. În anul 2008 au fost înregistrate deja cinci cazuri, dar cu siguranta ca numarul lor este mult mai mare, dar datele oficiale sunt acestea”.
Astfel, daca în prezent singurele masuri pe care le pot lua autoritatile sunt costatarea faptei si o amenda pentru agresor, iar femeile batute se întorc acasa, uneori chiar împreuna cu partenerul agresor, centrul ar putea oferi posibilitatea de a sta departe cel putin pentru câteva zile de acesta.
Adapostul, care va fi functional de anul viitor, va avea un numar maxim de 12 locuri, victimele vor putea ramâne aici între 7 si 60 de zile, cu prelungire pâna la maxim 90 de zile, conform legii pentru cazurile foarte grave. Aici femeile vor primi gazduire, consiliere psihologica, sociologica si juridica.

Situatia este îngrijoratoare la nivel national

Atunci când se vorbeste despre violenta în familie, se face referire doar la femeile care suporta, într-un fel sau altul, vreo formã de abuz, fara, însa, a fi amintiti si copiii sau barbatii. Potrivit statisticilor, la nivel national, peste 2000 de femei si circa 5.000 de copii au cazut victime acestui tip de violenta de la începutul acestui an. Daca privim în urma, situatia este una foarte grava. În ultimii doi ani, s-au înregistrat peste 27.000 de victime si peste 400 de decese.
De asemenea, circa 25 de cazuri în care copiii au cazut victime au fost înregistrate anul trecut în baza de date a DGASPC BN. Dintre cei 25 de copii, sapte au fost abuzati fizic (patru provin din mediul urban si trei din mediul rural), iar 18 au suferit abuzuri emotionale (patru din mediul urban si 14 din mediul rural). Numarul mic de cazuri ale violentei domestice înregistrate în judetul nostru, nu reflecta, din pacate, si realitatea. Motivul principal, în ciuda severitatii actelor de violenta, este faptul cã femeile au retineri în a se adresa autoritatilor. Chiar daca au depus plângeri penale, cele mai multe femei renunta din cauza fricii. Teama de partenerul violent, teama de a nu i se cunoaste suferinta de catre societate, duc la renuntarea de a întreprinde ceva pentru protectia ei. Legea, însa, permite acum ca anchetele sa decurga si fara acordul victimelor. În familiile în care violenta este la rang de lege, alaturi de mame, sufera si copiii.
În 2006, conform evidentelor Directiei Judetene pentru Munca, Solidaritate Sociala si Familie (DJMSSF) peste o suta de cazuri de violenta în familie, în urma carora sapte dintre victime au decedat. Dintre acestea, doar 14 de femei au depus plângere împotriva partenerilor agresivi. Potrivit statisticilor nationale, anual, 800.000 de femei sunt agresate si o femeie din patru experimenteaza cel putin o data, de-a lungul vietii, una dintre formele de violenta în familie, iar saptamânal o femeie îsi pierde viata, fiind ucisa de partenerul ei.
Exista si barbati care, însa, au fost agresati. La sfârsitul lunii ianuarie a luat fiinta “Asociatia Nationala a Tatilor din România”, care are deja 300 de membri din întreaga tara. Unii dintre ei sunt victime ale violentei domestice, acestia cazând prada sotiilor, iar altii îsi cer dreptul de a-si vedea copiii.

Dana Pop

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.