bty

Octavian Harșianu produce vin la Dumitra, de ani buni, după propriile metode, fără aditivi și arome, licori care i-au impresionat chiar și pe oficialii de la București sau pe ambasadori. Vinurile de Dumitra le puteți găsi la Crama Harșianu din Bistrița.

Pe lângă faptul că am reabilitat și am revitalizat via din Dumitra, am reușit să producem vinul Pinot Gris, care din 1930, la Montpelier, a luat premiul întâi în Europa. Am reușit să îl facem de aceeași calitate. Pinot Gris de Dumitra, ca o curiozitate, este produs în cea mai nordică podgorie din România”, spune Octavian Harșianu.

El este unul dintre producătorii care nu acceptă snobismele și artificiile somelierilor de astăzi și spune că vinurile de Dumitra sunt vinuri adevărate și curate.

Vinurile noastre nu au arome de trandafir, de soc, nici de fructe de pădure, au aroma soiurilor din care sunt făcute. Asta cu aromele, e o poveste scoasă din mintea unora cu 50 de ore de curs de somelier, care au influențat chiar pe unii din marii producători și acum chiar bagă arome artificiale. În amperografie, care este știința soiurilor, nu scrie nicăieri că vinul trebuie să aibă aromă de alt fruct și nu aroma soiului de strugure din care este făcut. Iar amperografia aia are peste 7.000 de pagini și s-a lucrat pentru ea în șase stațiuni de cercetare timp de 50 de ani.

Vinurile noastre sunt vinuri adevărate și curate. După vinurile pe care le producem noi nu te doare capul fiindcă nu au sulf, acesta este punctul nostru forte. Pot să bea, cei care vor, zile și nopți și nu îi doare nici capul, nici stomacul. Tehnologia vinului pleacă din vie. Dacă strugurii sunt foarte curați, vinul iese așa cum trebuie. Vinul provenit din struguri curați nu îi trebuie nimic, niciun fel de adaos„, spune Octavian Harșianu.

Anul acesta, inginerul Harșianu a scos pe piață un vin ce făcea odinioară faima zonei. Este vorba de Steiniger.

Soiul acesta, inginerul Harșianu l-a „întâlnit” pe când se pregătea pentru doctorat.

“Înainte de a merge la profesor, eu m-am pregătit. Am mers la Viișoara, era un sas bătrân Lurtz, al cărui băiat a fost ultimul pivnicer acolo. Bătrânul avea pe atunci în jur de 80 de ani.

Am văzut structura de soiuri de pe circa două hectare, am făcut analizele de sol, noi aici avem tuful vulcanic. Și am făcut cupajul.

„Am reușit să facem Steiningerul, am obținut brevet, am reușit să îl facem și este un vin foarte, foarte echilibrat. Particularitățile lui sunt legate de multitudinea de arome pe care o are, fiind un coupage din patru soiuri: Neuburger, Fetească, Traminer și Pinot Gris”, mai spune Octavian Harșianu.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.