De mii de ani, vinul a fost numit „licoarea zeilor”, strămoşii noştri având un adevărat cult pentru vița de vie și vin. Cu timpul, degustarea vinului a devenit o adevărată artă, somelierii din întreaga lume găsindu-i tot felul de arome, de la soc și iasomie, la tot soiul de fructe exotice și nu numai. Un viticultor bistrițean spune însă că vinul bun trebuie să aibă aroma strugurelui din care provine. Da, l-ați recunoscut, este vorba despre Octavian Harșianu, cel care face viticultură și produce vin cu o pasiune ieșită din comun.

Specialiștii spun că orice preparat gustos poate deveni o experiență culinară desăvârșită când este asociat cu vinul potrivit, iar potrivirea vinului cu mâncarea este o prima condiție pentru a avea parte de o masă delicioasă.

Printre soiurile care Octavian Harșianu le cultivă în podgoria de la Dumitra se regăsește și Sauvignon Blanc, din care este produs vinul cu același nume.

Soiul își are originea în vestul Franței, pe Valea Loirei și în regiunea Bordeaux, luându-și numele din franțuzescul sauvage.

Sauvignon Blanc este un soi cosmopolit ce preferă versanții cu expoziție sudică sau sud-vestică, cu soare din plin, care asigură condiții și pentru supramaturarea strugurilor.

Vinul produs din acest soi de struguri are o culoare galbenă-canar cu reflexe verzui strălucitoare, iar gustul este fructuos, cu multă prospețime, învăluit într-o aromă-buchet care îl face plăcut și tentant,

Sauvignon Blanc, un soi care se poate numi soi de vară, este un soi ușor, ușor aromat, mai puțin corpolent și care merge după orice fel de mâncare. Merge și după brânză și după salată de fructe sau după legume, dar merge foarte bine și după grătar. E universal„, spune Octavian Harșianu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here