Grupul de firme Metropolis este încolţit din toate părţile, majoritatea firmelor componente ieşind în ultimii ani pe pierderi. Scandalul este acum uriaş, în condiţiile în care Monte Calm Play, firmă deţinută de Radu Chifa, dar şi de Plăian Cozma prin Monte Calm Group SRL ca şi asociat persoană juridică, nu a onorat premiile în bani câştigate de participanţii la jocul Uniplay Bingo, difuzat până în urmă cu câteva luni de postul de televiziune Antena 1.Totodată, nici angajaţilor nu le-au fost plătite salariile. Astfel, pe rolul instanţelor de judecată, atât din Bistriţa, cât şi din ţară, au început să curgă dosarele. Recent Chifa şi Plăian, dar şi Ciprian Smărăndoiu, administratorul Monte Calm Play,s-au ales şi cu plângeri penale, atât la DNA, cât şi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud.


Primele semne care arătau că noul joc de bingo televizat Uniplay Show are probleme au fost undeva pe la finele lunii ianuarie anul acesta, după doar patru ediţii.Pe 21 ianuarie,Antena 1 a suspendat din grilă jocul de bingo, organizatorii emisiunii anunţând că vor reveni „cu un comunicat oficial în legătură cu partida”, fără a da alte detalii. Nu s-a precizat o altă oră sau dată a emisiunii şi nici ce se va întâmpla cu cei care au cumpărat deja cartoane de joc. A doua zi, în locul showului de bingo a fost difuzat un film artistic.

Decizia postului de televiziune a venit ca urmare a nivelului foarte scăzut de audienţă al Uniplay Show, în săptămâna de dinaintea intenţiei de suspendare, audienţa emisiunii a ajuns pe locul şase, în oraşe şi în toată ţara. Pe fondul audienţelor scăzute, după doar patru ediţii de difuzare, prezentatorul Horia Brenciu a fost înlocuit cu Ţociu şi Palade, iar mai apoi CNA a blocat spoturile publicitare ale emisiunii.

Ulterior, Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc a revocat licenţa firmei Monte Calm Play SRL, care organiza emisiunea de tip bingoUniplay, difuzată de Antena 1.

„Ca urmare a verificărilor de specialitate efectuate de Direcţia Generală de Supraveghere şi Control a ONJN, precum şi a faptului că societatea Monte Calm Play SRL a fost sancţionată în mod repetat pentru nerespectarea reglementărilor în vigoare privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, din data de 26 aprilie 2017, Comitetul de Supraveghere a ONJN a decis revocarea licenţelor de organizare pentru activităţile de bingo televizat şi slotmachines deţinute de societatea în cauză”, se arată în comunicatul de presă remis presei de ONJN.

Ce i-a determinat pe cei de la Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc să retragă licenţa celor de la Metropolis? Se pare că i-au ajuns tocmai datoriile pe care le-au avut faţă de cei care au câştigat, însă nu şi-au văzut banii.

Înainte ca ONJN să revoce licenţa, societatea comercială ar fi fost amendată de trei ori, din cauza faptului că nu a plătit premiile câştigate de participanţii la acest joc TV. ONJN a înregistrat 6 plângeri în acest sens.

tribunal bistrita judecatorie

Un prahovean a fost primul care a făcut publică ţeapa Uniplay Bingo

În primăvara acestui an, mai mulţi câştigători Uniplay anunţaţi în cadrul unor ediţii de la începutul anului, au reclamat că nu au primit premiile, în pofida promisiunilor organizatorilor. Ei susţin că au fost puşi pe drumuri degeaba, că li s-au invocat tot felul de motive pentru a amâna plata, că li s-a propus o eşalonare cu plata începând „de a doua zi”, doar ca a doua zi să nu mai dea de niciun reprezentant Monte Calm. Unii dintre ei susţin că au apelat sau intenţionează să apeleze la avocaţi pentru a lămuri situaţia, arată sursa citată.

Printre primii care a făcutpublic faptul că nu îşi poate recupera banii câştigaţi la jocul de bingoUniplay Show organizat de MONTE CALM PLAY SRL, a fost un prahovean: Alexandru Pop. Acesta este câştigătorul celei de-a patra ediţii a jocului, cu o sumă netă de 89.812 lei. Parte din sumă i-a fost achitată, circa 50.000 lei, evident după multe insistenţe, însă cei de la Monte Calm Play mai aveau de-i plătit omului încă circa 38.000 de lei. Pentru această sumă, lui Pop i s-a eliberat un bilet la ordin, care însă a fost refuzat la plată de bancă.

După alte serii de negocieri cu firma bistriţeană, Alexandru Pop a obţinut în instanţă executarea silită a acesteia, astfel că, pe 6 iulie, a demarat procedura prin intermediul executorului năsăudean Viorel Sîrbu.Drept urmare, au fost scoase la vânzare trei standuri din carcasă de fibră de sticlă (chioşcurile în care se vindeau biletele pentru jocul de bingo) la suma de 13.500 lei/bucata, pentru datoria pe care cei de la Monte Calm Play o aveau faţă de Alexandru Pop, în valoare de 37.812 lei. Prima licitaţie a fost organizată pe data de 27 iulie, însă nu a fost nici un amator care să dorească să cumpere standurile Monte Calm Play. De altfel nici până în ziua de astăzi nimeni nu s-a arătat interesat de achiziţionarea standurilor. Potrivit surselor Gazeta de Bistriţa, la acelaşi executor au mai apelat persoane şi din judeţele Galaţi şi Timişoara.

 

Fraţii Udroiu vor merge până în pânzele alve

Alţi doi români care au luat ţeapă de la trioul Chifa – Plăian – Smărăndoiu sunt din judeţul Argeş. Fraţii Ionel şi Dan ConstantinUdroiuau jucat mai mult timp la Bingo Uniplay, investind sume importante în fiecare lună. La începutul acestui an, părea că norocul a dat peste ei.

Pe 26 februarie a.c., Dan Udroiu a câștigat la Uniplay Show suma de 110.000 lei brut. Anunțul marelui câștig a fost făcut public în direct la Antena 1, fiind postat inclusiv pe internet. A doua zi, pe 27 februarie i s-a validat biletul, după ce Dan Udroiu a trimis organizatorilor copie după bilet, după cartea de identitate și extras de cont, urmând ca în 7 zile să îi fie vireze banii.

„Numai că banii nu au fost virați”, spune Dan Udroiu.

Pe 30 martie a.c., a fost chemat la sediul Monte Calm Play din București, acolo unde organizatorii se angajau să îi plătească premiul cel mare până pe 8 iunie a.c., fiind încheiat şi un proces verbal. Documentul însă a fost încheiat doar într-un singur exemplar, iar organizatorii Uniplay Show nu au pus nicio ștampilă ori semnătură. Şi este mai mult decât evident că termenul de plată nu a fost respectat. De atunci, Dan Udroiu a încercat să ia legătura cu conducerea bistriţeană însă nimeni nu i-a mai răspuns la telefon.

În aceeaşi situaţie se află şi fratele lui Dan Udroiu – Ionel Udroiu, care pe 19 martie a câştigat la Uniplay Show suma de 95.000 de lei. După câteva săptămâni, pe la jumătatea lunii aprilie, și Ionel Udroiu a mers la București pentru a-şi primi banii. Numai că, şoc total, la sediul firmei nu mai era nimic. Toate spațiile erau goale, doar sigla Uniplay rămăsese pe geam.

„Proprietarul clădirii ne-a zis că reprezentanții firmei au fugit noaptea și că nu și-au plătit nici chiria”, spune Ionel Udroiu.

Ca şi fratele său, Ionel Udroiu nu a reuşit absolut deloc să mai ia legătura cu cine din cadrul firmei bistriţene.

Cei doi argeşeni nu au avut altă soluţie decât să ia calea Bistriţei şi să apeleze la instanţă, cerând încuviinţarea popririi asiguratorii pe conturile bancare ale Monte Calm Play. Ambele dosare au fost înregistrate pe rolul Judecătoriei Bistriţa pe data de 12 iunie a.c.

Culmea este că acţiunile le-au fost respinse ambilor. Numai că, dosarul lui Dan Udroiu, nr. 4787/190/2017, nu a fost tratat deloc cu seriozitate, în condiţiile în care în hotărârea instanţei apare, culmea, numele fratelui său, Ionel Udroiu, documentul fiind semnat de Voichiţa Vrînceanu. Ulterior, eroarea materială a fost îndreptată. Numai că, în cererea de apel, Dan Udroiu învederează instanţei câteva aspecte interesante.

Astfel, deşi legea prevede că o cauză care are drept obiect încuviinţarea popririi asiguratorii se judecă de urgenţă, dosarul argeşeanului (şi de altfel şi a fratelui său)  a fost soluţionat abia peste două luni. Asta în condiţiile în care Monte Calm Play şi-a cerut intrarea în insolvenţă.

În plus, textele celor două hotărâri se pare că sunt identice.

„ (…) discutăm aici de un procedeu ce nu ar trebui să-şi găsească locul în justiţie, respectiv «copy-paste». Mai exact, cuvânt cu cuvânt motivarea pe care un alt complet a folosit-o în respingerea unei cereri similare formulate de către fratele meu în faţa Judecătoriei Bistriţa s-a regăsit în cuprinsul hotărârii mele. Mai mult decât atât, chiar şi numele acestuia îl găsim menţionat în practică, considerente şi dispozitiv. Cum oare mai putem vorbim despre «soluţionarea cauzei mele», când avem de a face cu un document diferit, cu sume diferite, cu scadenţe diferite, examinat la moment diferit (care era situat dincolo de datele de scadenţă menţionate în înscrisul dintre părţi), dar în care este preluată motivarea unei alte speţe???

Oare ce motive de apel plauzibile aş putea formula eu acum, în faţa Domniilor Voastre, câtă vreme este clar că fondul cauzei mele nu a fost analizat???

Care ar fi pertinenţa dezbaterii acelor condiţii de admisibilitate pe care o astfel de cerere le implică, devreme ce magistratul fondului nu s-a obosit a le examina???”, arată printre altele Dan Udroiu în documentul depus la Tribunalul Bistriţa-Năsăud unde se va judeca apelul dosarului său.

Cei doi fraţi au depus şi plângeri penale pe numele lui Radu Chifa şi Cozma Plăian, dar şi pe numele lui Ciprian Smărăndoiu. Despre acestea vom publica un episod aparte.

dan udroiu

Şi angajaţii au fost lăsaţi cu ochii-n ploaie

Numărul angajaţilor care nu şi-au primit banii ar trece de 50 doar în Botoşani, în timp ce la nivel naţional numărul oamenilor ce ar avea de recuperat salarii de la bistriţeni ar trece de 1.500.

„În toată perioada am lucrat câte 12 ore pe zi, 16 zile pe lună, şi sâmbătă şi duminică şi nu ni s-au plătit orele suplimentare niciodată, spunându-ne mereu: „luna următoare vă dăm diferenţele”. Apoi din 18 aprilie nu mai lucrăm şi nici nu avem desfăcute contractele de muncă. Aparatura de la standuri: laptop, imprimantă, telefon, Wi-FI, DVD de conectare, este la mine acasă, deoarece standul din supermarket este luat de centrul comercial pentru neplata chiriilor”, explică situaţia unul dintre angajaţii Monte Calm Play din Botoşani, într-un email transmis pe adresa Gazeta de Bistriţa.

Acesta spune că în Botoşani, chiriile pentru spaţiile ocupate de standuri nu ar mai fi fost achitate din luna februarie a acestui an. De asemenea, firma nu şi-ar mai fi plătit impozitele la stat şi asigurările pentru angajaţi.

„Noi, în Botoşani, nu avem cu cine lua legătura deoarece nu avem director, şi-a dat demisia din 18 aprilie! Apoi, dacă cereţi pontajele de la ei, o să vă arate pontaje cu 4 ore zilnic”, mai spune angajatul.

La un calcul simplu, doar la ultima partidă societatea comercială a încasat 7,4 milioane de lei din vânzarea biletelor. Cu patru partide pe lună, sumele încasate s-ar apropia de 30 de milioane de lei, permiţând desfăşurarea decentă a jocului de Bingo şi plata angajaţilor, dar şi a câştigătorilor.

stand uniplaz 2

Metropolis, la sapă de lemn

Majoritatea firmelor din grupul Metropolis stau extrem de prost în ceea ce priveşte datele financiare.

Conform site-ului ANAF,cinci dintre aceste societăţiînregistrau la data de 31 martie 2017datorii la bugetele de stat în valoare totală de 27.808.375 lei, sumă defalcată astfel:

  • Bugetul de stat =463.564 lei
  • Bugetul asigurărilor sociale de stat =359.645 lei
  • Bugetul asigurărilor pentru şomaj =011 lei
  • Bugetul asigurărilor de sănătate =155 lei

Trei dintre aceste firme nicinu se mai numescMonte Calm, şi doar suma de 1.872.604 lei este contestată dedebitoarea Sistem Consum SRL, fosta Monte CalmCasinoSRL. Conform Supervizor.ro, diferenţa de aproape 26 milioane lei este „acceptată” de către cele 5 datornice şi foarte probabilnu va fi recuperatădecât într-o mică măsură.

A doua firmă rebotezată esteMonte CalmBetsCasino SRL, devenită Sistem Consum Pro SRL. Aceastaa intrat în insolvenţăla propria cerere, administrator judiciar provizoriu a fost desemnat practicianul CONSULT MANAGEMENT UV IPURL (Vasile URS), iartermenul limită de înscriere la masa credalăa fost de 25 iulie 2017.

Pe portalul instanţelor de judecată existăo mulţime de procese intentate de foştii angajaţicare nu şi-au mai primit banii de la Chifa&Company, dar un singur creditor, Daco Service PlusSRL Bucureşti, a avut îndrăzneala de a solicitadeschiderea procedurii de insolvenţă, iar primul termen de judecată este programat pe20 septembrie 2017.

Monte CalmPlay SRL a mai bifat8 refuzuri la platăcu bilete la ordin.Toate aceste incidente însă, au fost considerate minore pentru că exista „poprire sau alte măsuri de indisponibilizare instituite pe cont de către o autoritate a statului“. Ultimul incident este din21 iulie 2017, iar suma pe care o are de recuperat Fisculnu este acoperită de valoarea activelor imobilizate– 979.558 lei (la finalul anului trecut).

Din această cauză, ANAF a scos la vânzare Hotelul Metropolis, operat de Metropolis Group, unde unul dintre acţionari este Radu Chifa, şi cere 30 de milioane de lei. Imobilul aparţine Metropolis Group SRL, însă a fost ipotecat pentru Metropolis Bets SRL, firma care a organizat primul joc de bingo – Bingo Metropolis – găzduit de Antena 1.

(Va urma)

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here