Vilele şi euroii de la Protecţia Consumatorilor!

Relatările presei despre bugetari miliardari nu sunt chiar poveşti. O dovedesc inspectorii OJPC-Bihor, care, cu salarii de câteva milioane de lei, au reuşit să-şi tragă vile de sute de metri pătraţi, maşini scumpe şi depozite bancare de zeci de mii de dolari

Florin Cuc

Oficiile Judeţene pentru Protecţia Consumatorilor au ca atribuţie principală să controleze respectarea dispoziţiilor legale referitoare la securitatea produselor şi serviciilor destinate populaţiei, precum şi să apere drepturile legitime şi interesele economice ale acestora, prin efectuarea de controale la producători, importatori, distribuitori, vânzători şi în unităţile vamale. Sancţiunile pentru cei ce încalcă legea sunt aspre şi mulţi dintre cei prinşi în neregulă preferă să încerce să-i „stimuleze” pe inspectorii veniţi în control decât să plătească amenzi de zeci sau sute de milioane de lei. Doar aşa s-ar putea explica averile unora dintre angajaţii OJPC Bihor, care, ca funcţionari publici bugetari, au salarii modeste.

Inspectoarea Rodica Agud, de exemplu, are o avere care cu greu putea fi dobândită numai din salariul de angajat al OJPC Bihor. Femeia este, împreună cu soţul, propietara unui apartament de 96 mp, un autoturism Volkswagen Golf, fabricat în 1989 şi a unui Volkswagen Vento, fabricat în 1996, cumpărat în 2000. Şi acum vine partea frumoasă: trei depozite bancare, de 3000 euro, 8.500 euro şi… 50.000 de dolari! Plus creanţe de 15.000 de euro. Plus acţiuni la SC Romtrans SA Oradea în valoare de 25.000 de dolari. Iată, deci, şi bugetari fericiţi!
Un alt inspector care face cinste instituţiei (în privinţa averii) este Traian Bejan: un apartament de 146 mp, o vilă cu suprafaţa locuibilă de 211 mp, un Audi din 1991 şi un Cielo din 1996. Economii nu are, săracul, probabil deoarece nu-i ajunge salariul decât pentru întreţinere.
Teodor Borha şi-a declarat o avere de om obişnuit, de condiţie medie: 4,7 hectare teren agricol, un apartament de 107 mp şi un Ford Sierra din 1995.

Casele lui Crainic şi maşinile lui Gurău

Inspectoarea Ana Crainic are în schimb proprietăţi cu mult peste posibilităţile unui bugetar: un apartament de 46,4 mp, o viluţă de 138 mp terminată în 1999 şi un Opel Vectra din 1994, cumpărat în 2001.
Colega ei, Zoiţa Dromnescu, are doar un apartament de 70 mp. Ioan Gurău, inspector principal, a economisit din salariul său modest şi a reuşit ca, pe lângă nelipsitul apartament (64 mp), să aibă şi o grădină de un hectar. Dar pasiunea sa sunt autoturismele. Dovadă stau un Alfa Romeo şi un Volkswagen Polo, ambele achiziţionate în 2003. An foarte rodnic pentru unii, am zice noi.
Nici consilierul juridic al OJPC Bihor, Adrian Mihuţ, nu se poate plânge de sărăcie. El şi-a declarat ca propietăţi un teren intravilan de 3100 mp, care singur valorează câteva zeci de mii de euro, dacă nu chiar suta de mii, un apartament şi, of, maşinile astea, un BMW din 1985, cumpărat în 2002.
Declaraţia de avere a lui Sebastian Secoşan nu a putut fi accesată. Dar colega sa, Domniţa-Florica Tivadar, nu o duce prea rău pentru un funcţionar public: o casă de 80 mp, terminată în 1996 şi un Volkswagen din 1985, cumpărat în 2003. Singura care nu nu şi-a declarat nici o avere este inspectorul asistent Adela Bazilu Anghel. Directoarea Cristina Bigan şi-a declarat ca proprietate doar un apartament de 55,4 mp. Probabil, Volvo-ul nou-nouţ cu care vine la serviciu este al altcuiva.
Inspectorul principal Valeriu Cojocaru a rămas, deocamdată, doar cu apartamentul de 46 mp trecut în declaraţia de avere.

Maria Gligor, campioană absolută

O dovadă vie că se poate este în schimb colega sa Mărioara Crişan: un apartament de 50 mp, dobândit în 1994, o vilă impresionantă de 180 mp şi o casă de vacanţă de 60 mp. Deci, nu se poate spune că meseria de inspector la Protecţia Consumatorilor nu e o afacere bănoasă!
Dar Rodica Maria Gligor este, de departe, cea mai strângătoare angajată a OJPC Bihor. Dacă vă vine să credeţi, ea este proprietara următoarelor bunuri: 9 hectare de teren agricol, achiziţionat în 2001, o megavilă de 250 mp, plus două case de vacanţă, de fapt, adevărate vile şi acestea, de 120, respectiv 200 mp, un Mercedes din 1993, cumpărat în 2001, plus un Ford Fiesta din 2001, achiziţionat în 2002.
Deşi prevederile legilor anticorupţie o obligau să declare cuantumul depozitelor bancare deţinute, doamna Gligor, probabil, jenată de sumele din conturi, s-a mărginit să menţioneze în declaraţia de avere, în mod ridicol, „depozite mici la diferite bănci”. Bietul Ovidiu Lungu, inspector asistent la aceeaşi instituţie, are declaraţia de avere goală. Inspectorul principal Viorel Pantea are un apartament de 65,5 mp, o casă de 120 mp, despre care spune că e moştenire de la părinţii soţiei şi o Dacie din 1996.
Ultimul pe listă, consilierul Dacian Şuşman, a lăsat şi el goală declaraţia de avere.
Noi nu ne mai mirăm când întâlnim bugetari cu averi răsărite din salarii de pentru care se fcae, din când în când, grevă. Din miile de poliţai miliardari, Ministrul de Interne  a selectat vreo zece pe care i-a pus la dispoziţia Procuraturii Militare. Ceilalţi şi-au câştigat din salariul de bugetari, bine chibzuit, vile, maşini de lux şi terenuri pe cele mai frumoase văi ale patriei. La fel şi vameşii sau poliţiştii de frontieră care ne ajută să intrăm în Europa  ceva mai uşori decât la plecarea de acasă. Sau comisarii de la Garda Financiară, inspectorii de la Curtea de Conturi, procurorii sau judecătorii corupţi, parlamentarii, şefii de instituţii de stat şi miniştrii cu care ne-au fericit guvernanţii de după „epoca de aur”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.