Bărbatul din Vietnam care, în februarie anul trecut, și-a înjunghiat un concetățean după ce s-au luat la harță și-a primit sentința, zilele trecute. Tribunalul Bistrița-Năsăud s-a condamnat la 3 ani cu suspendare sub supraveghere, pe 3 ani de încercare. Totodată, el trebuie să presteze 100 de zile de muncă în folosul comunității.

Incidentul s-a petrecut pe data de 25 februarie. În seara acelei zile, Phan Dinh Xanh și Hoang Van Quang se aflau într-un apartament din Bistrița de pe str. Ghiocelului, împreună cu alți patru conaționali. Ziua de muncă se sfârșise și fiecare încerca să-și petreacă cumva orele serii. După ce au servit cina, Phan Dinh Xanh și Hoang Van Quang s-au înțeles să meargă în oraș. Era trecut de ora 20.00. La acel moment, cei doi nu aveau să bănuiască faptul că după câteva minute unul avea să ajungă la spital, pe masa de operație, iar celălalt reținut de poliție.

Pentru un motiv de nimic, s-a ajuns la o faptă gravă

După ce au servit toți cina, Phan Dinh Xanh s-a dus în dormitor pentru a se schimba de haine, unde a luat un mango şi un cuţit, după care s-a aşezat pe pat şi a început să consume din acel mango, folosind cuţitul.

La un moment dat, Hoang Van Quang i-a solicitat lui Phan Dinh Xanh să se grăbească pentru că se face târziu, însă acesta i-a răspuns că s-a răzgândit şi nu mai merge în oraş.

“Acest răspuns a enervat-o pe persoana vătămată, care a intrat în dormitor unde se afla inculpatul, a început să-l insulte şi să-l agreseze fizic cu palmele. Persoana vătămată şi inculpatul s-au încăierat, moment în care inculpatul a lovit-o pe persoana vătămată cu cuţitul pe care îl avea în mână, în zona abdomenului (fosa iliacă dreapta), producându-i o plagă penetrantă prin înjunghiere. După lovirea persoanei vătămate cu cuţitul, conflictul dintre cei doi a încetat iar inculpatul a părăsit imobilul şi s-a deplasat pe (…), din mun. Bistriţa unde a fost depistat de către organele de poliţie. După ce a plecat inculpatul, persoana vătămată s-a deplasat cu un autoturism taxi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa unde a fost internată în perioada 25.02.2022 – 07.03.2022 şi supusă unei intervenţii chirurgicale. Cu ocazia cercetării la faţa locului a fost identificat cuţitul folosit la comiterea faptei, acesta fiind un cuţit cu lama de 12 cm, cu vârf ascuţit şi mânerul cu lungimea de 11 cm”, au arătat procurorii în rechizitoriu.

Medicii legiști au ajuns la concluzia că leziunile suferite de Hoang Van Quang i-au pus viața în primejdie, astfel că procurorii l-au acuzat pe Phan Dinh Xanh de tentativă de omor. De cealaltă parte, Phan s-a ales și el cu niște vânătăi în urma loviturilor aplicate de Hoang, însă a refuzat să depună plângere pentru lovire împotriva conaționalului său. Procurorii însă au dispus efectuarea de expertize medico-legale pentru ambii bărbați.

“Prin Raportul de expertiză medico-legală nr.425/I/a/6/01.03.2022 întocmit de Serviciul Judeţean de Medicină Legală Bistriţa-Năsăud s-au formulat următoarele concluzii:

– persoana vătămată Hoang Van Quang prezintă leziuni traumatice care s-au putut produce prin lovire activă cu un corp tăietor-înţepător (posibil cuţit, briceag, etc);

– leziunile traumatice necesită, din punct de vedere medico-legal, 38-40 zile de îngrijiri medicale, în condiţiile unei evoluţii favorabile;

– leziunile traumatice întrunesc caracteristicile medico-legale ale noţiunii de punere în primejdie a vieţii victimei;

– leziunile pot data din cursul serii de 25.02.2022;

– leziunile suferite i-au determinat persoanei vătămate pierderea totală, temporară, a capacităţii de muncă pe perioada zilelor de îngrijire medicală, iar asupra unei eventuale invalidităţi cu pierderea capacităţii de muncă se poate pronunţa doar după 4-6 luni de la data expertizei, în cadrul unei noi expertize medico-legale.

În cauză s-a dispus efectuarea unei expertize medico-legale cu privire la inculpatul Phan Dinh Xanh.

Prin Raportul de expertiză medico-legală nr. 426/I/a/7/28.02.2022, întocmit de Serviciul Judeţean de Medicină Legală Bistriţa-Năsăud, s-a constatat că inculpatul prezintă o echimoză violacee de 2/3 cm, cu ţesuturile adiacente moderat tumefiate şi indurate şi o echimoză violacee discontinuă de 3/3 cm, situată frontal dreapta. S-a concluzionat că leziunile suferite de către inculpat s-au putut produce prin lovire cu corp dur, necesită din punct de vedere medico-legal 2-3 zile de îngrijiri medicale şi pot data din 25.02.2022.

Leziunile traumatice suferite de inculpat nu întrunesc caracteristicile medico-legale ale noţiunii de punere în primejdie a vieţii”, se precizează în rechizitoriu.

Proces finalizat rapid

Vietnamezul și-a recunoscut fapta, astfel că ancheta a fost finalizată rapid și, spre finele lunii iunie 2022, dosarul a fost trimis pe rolul Tribunalului Bistrița-Năsăud.

După 6 termene, instanța a pronunțat sentința, Phan Dinh Xanh fiind condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare.

“Intenţia inculpatului de a ucide rezultă din materialitatea faptei, respectiv prin folosirea unui obiect (cuţit) apt de a produce moartea victimei şi prin lovirea victimei într-o zonă vitală, respectiv în zona abdominală. Phan nu a urmărit uciderea persoanei vătămate, a prevăzut şi acceptat posibilitatea producerii rezultatului, respectiv moartea persoanei vătămate, în condițiile art.16 alin.3 lit. b C.pen. Fapta a fost comisă de către inculpat în stare de provocare, având în vedere că persoana vătămată, anterior comiterii faptei de către inculpat, l-a insultat pe acesta şi l-a agresat fizic, cauzându-i leziuni traumatice pentru care au fost necesare 2-3 zile de îngrijiri medicale, ceea ce i-a creat inculpatului o puternică stare de tulburare şi emoţie.

În drept, fapta inculpatului Phan Dinh Xanh, care în seara zilei de 25.02.2022, pe fondul unui conflict spontan cu persoana vătămată Hoang Van Quang, a agresat-o fizic pe aceasta prin lovire (înjunghiere) cu un cuţit cu lama metalică având vârful ascuţit şi o parte tăietoare (lamă) cu lungimea de 12 cm, producându-i o plagă tăiată/înţepată în zona abdominală (fosa iliacă dreapta), leziune care a necesitat 38-40 zile de îngrijiri medicale şi care întruneşte caracteristicile medico-legale ale noţiunii de punere în primejdie a vieţii victimei, întrunește elementele constitutive ale tentativei la infracţiunea de omor, (…), pentru care instanța îl condamnă la pedeapsa principală de 3 ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii dreptului prev. de art.66 alin.1 lit.h Cod penal pe o durată de 3 ani.

Conform art. 91 Cod penal rap. la art. 92 alin. 1 Cod penal, dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei închisorii aplicată inculpatului, sens în care stabileşte un termen de supraveghere de 3 ani”, a decis Tribunalul Bistrița-Năsăud.

Motivele sentinței blânde

Pentru aplicarea unei pedepse orientate spre minim, cu suspendare sub supraveghere, instanța a ținut cont, în principal, de faptul că bărbatul și-a recunoscut fapta, a avut o conduită bună după săvârșirea faptei și că nu are antecedente penale.

“Se are în vedere în cazul inculpatului, la dozarea pedepsei şi alegerea modalităţii de executare a pedepsei, în special, faptul că este integrat în societate, lipsa antecedentelor penale, și faptul că a recunoscut de la început săvârşirea infracţiunii. Conduita procesuală adecvată manifestată în cursul procesului penal este de natură să evidenţieze această căinţă activă, care reprezintă primul element de natură a contribui la realizarea scopului pedepsei.

Inculpatul este o persoană cu un grad redus de educaţie şcolară, infracţiunea s-a consumat după o altercaţie spontană (fără vreo premeditare, inculpatul şi persoana vătămată fiind în relaţii bune până la data evenimentului), pe fondul consumului de alcool şi a unor discuţii contradictorii şi jigniri reciproce, care au fost în cele din urmă de natură să producă inculpatului, pe acest fond, o stare de surescitare nervoasă, care nu a putut fi stăpânită de inculpat urmare a unui nivel scăzut de autocontrol.

În acest sens, lipsa unor antecedente penale vine să întărească convingerea instanţei că fapta a avut un caracter întâmplător.

Tribunalul apreciază că o pedeapsă cu executare în regim de detenţie aplicată nu este necesară pentru realizarea scopului represiv şi preventiv al pedepsei, iar o condamnare cu suspendarea sub supraveghere a executării este în măsură să îl determine pe inculpat să conştientizeze gravitatea infracţiunii săvârşite şi să îl împiedice, pe viitor, să mai repete un comportament infracţional”, arată instanța în motivare, precizând totodată faptul că lui Phan îi este interzis dreptul de a deţine, purta şi folosi orice categorie de arme, “raportat la gravitatea faptei cu violenţă comise, până la deprinderea însuşirilor necesare gestionării impulsurilor care au dus la comiterea faptei”.

Totodată Phan trebuie să plătească 8.000 lei daune morale lui Hoang Van Quang, iar Spitalului Județean alți aproximativ 23.200 lei. În plus, vietnamezul trebuie să achite și cheltuieli judiciare în valoare de 3.000 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.