Prejudiciul a fost adus prin patru firme: Euroconstruct Trading, Tehnologica Radion, Eurovia Construct si Delta ACM * Asfaltarea de suprafata a 4,6 km de strada a ajuns sa coste 87 de milioane € * Cat 16 km noi de autostrada * Beneficiari: Videanu, Blaga, Negoita, Cazacu & Co. * Primaria finului Negoita, cap de pod in deturnarea de fonduri

 

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu a primit, la sfarsitul lunii octombrie a anului trecut, un raport amanuntit al unui serviciu de informatii privind aranjamentele si ingineriile financiare ale fostului edil sef al Bucurestiului – Adriean Videanu. Cu toate ca aspectele sesizate sunt foarte bine documentate si evidentiaza clar jaful de proportii regizat de fostul primar PDL, Adriean Videanu, nici pana astazi, dupa mai bine de un an de zile de la primirea raportului, Sorin Oprescu nu a scos un cuvant. Mai mult, acesta a avut grija sa mai pompeze sume mari de bani in aceeasi lucrare evaluata la costuri astronomice si demarata de pe vremea lui Videanu. E-adevarat, Oprescu a sustinut in fata camerelor TV ca a sesizat Parchetul pentru mai multe dosare penale cu nereguli descoperite de el in Primarie de pe vremea lui Videanu si, chiar, Traian Basescu. De asemenea, a afirmat ca in anumite cazuri, chiar daca a inaintat organelor de ancheta rezultatele verificarilor sale, nu a avut incotro si a trebuit sa onoreze contractele aflate in derulare, chiar daca acestea erau viciate. Nu stim, insa, daca Sorin Oprescu – care devine foarte secretos cand e vorba despre aceste dosare – a inaintat Parchetului si raportul la care facem referire in cele ce urmeaza.

 

Lucrari numai pentru patru firme controlate de PDL

 

“In perioada mandatului de primar general al lui Adriean Videanu, prim-vicepresedintele PDL, jaful banului public a atins proportii greu de imaginat. Numai din cele cateva blagaexemplificari prezentate si documentate succint in continuare  a rezultat un prejudiciu de peste 150 de milioane de euro, din care s-au alimentat atat conturile “fruntasilor” PDL Videanu, Blaga, Negoita, Cazacu si altii, cat si conturile de campanie electorala ale PDL” este concluzia raportului primit de Oprescu si detinut de AIM.
Cum s-a ajuns la o asemenea gaura in bugetul Bucurestiului? Simplu.
“Activitatile de lucrari publice in Capitala au fost organizate si impartite discretionar numai intre firmele aflate sub controlul celor sus – mentionati, sub coordonarea lor nemijlocita prin interemediul lui Gheorghe Udriste, fostul Director General la Directia Transporturi Drumuri Sistematizarea Circulatiei Primariei Municipiului Bucuresti (PMB), precum si a lui Claudiu Balan, fostul Director al Administratiei Strazilor”.
Trebuie precizat faptul ca fostul director adjunct al Administratiei Strazilor din mandatul lui Videanu, Cristian Olteanu s-a sinucis in luna iunie 2008.
Cele patru firme bucurestene aflate sub controlul baronilor PD-L care si-au umflat conturile din banii pompati de Videanu sunt:

* “Euroconstruct Trading 98” SRL , controlata de catre “gemenii” de la Golden Blitz – Dan Besciu si Sorin Vulpescu;
* “Tehnologica Radion” SRL, care il are ca patron pe Theodor Barna, este abonata si la fondurile Primariei Sectorului 3, unde primar este pedelistul Liviu Negoita, finul lui Adriean Videanu;
* “Eurovia Construct International” SA, care este patronata de familia fostei senatoare PDL, Cornelia Cazacu;
* “Delta ACM” are ca actionar majoritar pe Florea Diaconu iar director general este chiar fratele deputatului PDL – Stefan Pirpiliu, un personaj foarte apropiat de primarul Sectorului 3 – Liviu Negoita;

Caiete de sarcini cu dedicatie

In raportul ajuns pe masa primarului Oprescu se precizeaza foarte clar cum ajuns aceste firme sa controleze majoritatea lucrarilor de pe strazile Capitalei.

“Toate pachetele de intretinere a strazilor din Bucuresti au fost impartite celor patru firme, cu caiete de sarcini facute cu “dedicatie” acestora si cu preturi exorbitante, astfel explicandu-se, de exemplu, frezarea inutila a asfaltului in buna stare de pe principalele bulevarde bucurestene pentru sume impresionante, dar cu un efort material, sub pretextul asa ziselor “microfisuri” in covorul asfaltic. De asemenea, toate pachetele de reabilitare strazi, pasaje, artere de penetratie, strapungeri si supralargiri scoase la licitatie de PMB au fost impartite celor patru firme sus-mentionate in aceleasi conditii.

Majoritatea lucrarilor au fost incepute fara contracte si autorizatii sau chiar inainte de a fi licitate, ulterior simulandu-se indeplinirea formalitatilor legale".

Deturnare de fonduri la Sectorul 3

Un aspect foarte grav care este evidentiat de raportul acelui serviciu de informatii vizeaza unele inginerii de amploare din sectorul pastorit de Liviu Negoita.
“In Sectorul 3 al Capitalei, toate lucrarile de parcari si alei dintre blocuri au fost facute cu bani de la Primaria Capitalei (ceea ce constituie deturnare de fonduri), lucrari executate de aceleasi firme, prin incredintari directe, fara licitatii si autorizatii, pe baza relatiei “Nas-Fin”. O oarecare “prioritate” la atribuirea acestor contracte au avut-o “Tehnologica Radion” SRL si “Euroconstruct Trading 98” SRL, sustinute in mod special de Secretarul General al PDL- Vasile Blaga”.
Astfel, daca Tehnologica Radion SRL, de exemplu, era pana acum trei ani o firma de apartament cu o cifra de afaceri derizorie si fara lucrari similare, aceasta a ajuns in prezent in conditiile relatate la o cifra de afaceri anuala de 200-250 de milioane de euro.
Pentru exemplificarea aspectelor de mai sus, AIM va prezenta numai cateva exemple din care rezulta fara echivoc un prejudiciu de peste 150 de milioane de euro produs bugetului Primariei Municipiului Bucuresti.


87 de milioane de euro pentru 4,6 km de strada

 
Prin Hotararea nr. 25 a Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB) din 01/02/2006 (vezi facsimil) se aproba  indicatorii tehnico-economici pentru “Supralargirea Gh. Ionescu Sisesti- Ion Ionescu de la Brad”, cu valoare totala de 22.138.038 de euro, rezultand o diferenta in plus de 58.510.200 de euro, “fara nicio schimbare a indicatorilor tehnico-economici”. Executantul acestei lucrari fiind "Tehnologica Radion SRL". Practic, lucrarea consta in supralargirea a 4,6 km de strada, in conditiile in care, cu acest buget se puteau realiza 16 km de autostrada (calculate la un pret mediu de 5 milioane de euro/km).

Mai mult, pe data de 25.07.2009, Primaria Municipiului Bucuresti condusa acum de Sorin Oprescu mai da firmei lui Theodor Barna, ”printr-un act aditional nr. 2 la contract nr. 3151/2006 privind executia lucrarilor suplimentare” tot la obiectivul “Supralargirea Gh. Ionescu Sisesti – Ion Ionescu de la Brad, nici mai mult, nici mai putin decat 29.330.819,37 RON, adica vreo 7 milioane de euro. Practic, prin acest “supliment” financiar a lui Oprescu, cei 4,6 km de strada  a ajuns sa coste 87 de milioane de euro. 

Bonus de peste 18.000.000 de euro pentru reabilitarea unica pe Calea Mosilor
 

Prin Hotararea nr. 22 a CGMB din 01/02/2006 se aproba indicatorii tehnico-economici pentru “Reabilitarea unica pe Calea Mosilor inclusiv Terminalul intre Sos. Mihai Bravu videanu tunsi str. Baratiei” cu valoare totala de 39.220.068 euro, iar Hotararea nr. 189 din 26/09/2007 apar indicatori tehnici “noi” (de fapt aceiasi din Studiul de fezabilitate initial) cu valoare totala de 57.831.833 de euro.
Mai mult, prin Hotararea nr. 5713/02/2008 se elimina un  indicator tehnic (managementul de trafic), dar valoarea totala ramane aceeasi de 57.831.833 euro, executantul lucrarii fiind "Tehnologica Radion SRL", cu o diferenta in plus de 18.611.765 de euro.
Cu toate ca studiul de fezabilitate initial, in baza caruia s-au aprobat indicatorii tehnico-economici, precum si Certificatul de Urbanism Nr. 516999 din 24/03/2006 cuprind si “amenajare terminal multimodal Sfanta Vineri”, PMB mai “naste” un proiect nou, distinct, cu denumirea “amenajare terminal multimodal Sfanta Vineri”, caruia i se aproba indicatorii tehnico-energetici prin Hotararea Nr. 182 a CGMB din 27/07/2006. Lucrarea a fost “castigata” prin licitatie tot "Tehnologica Radion SRL" cu suma suplimentara, fata de studiul initial, de 29.028.934.78 euro, adica 8.911.144 de euro.
 

24.000.000 de euro plus pentru patronii de la “Golden Blitz”
 

Dupa acelasi model aplicat pe Calea Mosilor s-a facut si  “Reabilitarea unica pe Sos. Oltenitei, intre Piata Eroii Revolutiei si limita administrativa a Municipiului Bucuresti”. Prin Hotararea nr. 22 a CGMB din 01/02/2006 se aproba indicatorii tehnico-economici cu valoare totala de 45.739.999 de euro, prin Hotararea nr. 26/09/2007 se modifica indicatorii tehnico-economici ajungandu-se la valoarea totala de 72.606.005 euro. Ulterior, prin Hotararea nr. 57 din 13/02/2008 prin care se elimina un indicator tehnic (managementul de trafic) se ajunge la valoarea totala finala de 69.946.981 euro, cu o diferenta in plus fata de studiul initial de 24.206.982 euro iar executantul lucrarii fiind "Euroconstruct Trading 98 SRL".

Mentionam ca indicatorii tehnici “noi” se refera in special la lucrarile din Intersectia Piata Sudului, intersectia de la Sura Mare si Bucla de intoarcere de la Romprim, fiind de fapt aceeasi din Studiul de fezabilitate initial si Certificatul de Urbanism nr. 517031 din 24/03/2006.
 

Supliment de 13.000.000 de euro la Pasajul Bucur-Obor
 

Prin Hotararea nr. 83 a CGMB din 08/04/1999 se aproba indicatorii tehnico-economici cu valoarea de 5.571.973 de euro pentru  “Imbunatatirea conditiilor de circulatie la Pasajul Bucur-Obor”, actualizata prin Hotararea nr. 25 a CGMB din 01/02/2006 la valoarea de 12.904.338 de euro, fara schimbarea indicatorilor tehnico-economici. Ulterior, prin Hotararea nr. 90 a CGMB din 2008 valoarea acestei investitii ajunge la 12.904.338 de euro, fara schimbarea indicatorilor tehnico-economici, cu valoarea suplimentara de 12.810.306 de euro.
Lucrarile sunt executate  de firma “Tehnologica Radion” SRL si au fost incepute inainte de organizarea licitatiei, fara autorizatia de constructie.
 

8.000.000 de euro in plus pentru Cornelia Cazacu

Prin Hotararea nr. 22 a CGMB din 01/02/2006 (Anexa 16) se aproba indicatorii tehnico-economici  pentru “Reabilitarea unica pe Sos Colentina, intre Sos, Mihai Bravu, limita administrativa-inclusiv Capat RATB” cu valoarea totala de 50.417.561 de euro. Ulterior, prin Hotararea nr. 189 din 26/09/2007 se modifica parametrii tehnici, ajungandu-se la valoarea totala de 79.368.572 euro iar prin Hotararea nr. 57 din 13/02/2008 prin care se elimina un indicator (managementul de trafic) se ajunge la valoarea finala de 78.497.766 euro, cu o suma suplimentara fata de studiul initial de 28.080.205 euro. Firma care executa aceste lucrari este “Eurovia Construct International” SA.
 

Supraevaluare de 23.000.000 de euro
 

Prin Hotararea CGMB din 01/02/2006 se aproba indicatorii tehnico-economici pentru “Modernizarea retelei de tramvai pe Sos. Mihai Bravu, de la Calea Vitan la Bucur Obor”, cu o valoare de 42.840.000 de euro, bineinteles supraevaluata, in vederea atribuirii firmei "Delta ACM". In ultima instanta la nivelul PMB se realizeaza ca lucrarea are specific doar de linie de tramvai si retea de contact, iar firma pentru care fusese pregatita are a specific lucrari de drum. Ca urmare, PMB preda lucrarea la RATB pentru a o scoate la licitatie, In urma licitatiei publice la care au participat sase firme de profil, lucrarea a fost castigata la o valoare de circa 20.000.000 de euro, cu circa 23.000.000 euro mai putin fata de valoarea supraevaluata initial. (I.T.)

 

Agentia de Investigatii Media

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.