În iunie 2017, Peter, un clujean suferind de retard mintal, în vârstă de 58 de ani, a fost surprins de către o echipă de jandarmi în Oser, cu câteva CD-uri, fără hologramă, pe care încerca să le vândă. Obligaţi de constatarea jandarmilor, poliţiştii Secţiei 7 i-au întocmit dosar penal bietului om astfel că, inevitabil, dosarul a  ajuns la Parchet. Realizând gafa, cei de la Parchet au cerut expertizarea psihică a „infractorului”, iar luni, 19 martie, acesta a fost adus la I.M.L.Cluj unde diagnosticul pe care omul îl are, de o viaţă, a fost reconfirmat: e un retardat mintal sadea!  

 

Caz incredibil la Cluj-Napoca, amintind de cel de la Bucureşti, unde un surdomut a fost a fost amendat pentru c-ar fi scandat lozinci la Congresul Extraordinar al PSD! Doar că aici e vorba de ceva şi mai şi: unui ins suferind de retard mintal i s-a întocmit dosar penal într-o situaţie de-a dreptul stranie! Peter, bolnav psihic, având şi acte care-i certifică boala din naştere – ca să nu mai pomenim de fizionomia sa, „corespunzătoare” – a fost reţinut, în iunie 2017, de către jandarmi, în renumita piaţă de vechituri a Clujului. Totul, pentru că omul vindea, fără autorizaţie, câteva CD-uri găsite într-un tomberon. Când a fost legitimat de forţele de ordine, omul avea asupra sa „fabuloasa” sumă de doi lei şi cele câteva CD-uri puse la vânzare, fapt care însă nu i-a împiedecat pe jandarmi să-şi continue treaba şi să înainteze nota de constatare la secţia aferentă de poliţie. Iată că – după luni în şir de chinuri şi frământări pentru familie – în ziua de luni, 19 martie, Peter, însoţit de mătuşa lui, a fost adus de un poliţist, la I.M.L.Cluj, pentru a i se efectua o expertiză psihiatrică.  Câteva minute mai târziu, acesta aştepta – cuminte şi total inconştient – să fie poftit în cabinetul de expertize psihiatrice al instituţiei. Interpelată pe coridor, de către reporterul Gazeta de Cluj, mătuşa lui Peter m-a asigurat, timorată – sub privirile atente ale omului legii – că totul e pe cale de a se rezolva, aşa că nu mai are niciun rost să mă interesez de caz. „A găsit câteva CD-uri pe stradă, într-un coş de gunoi şi s-a gândit să le vândă. Au venit jandarmii şi i-au făcut dosar penal pentru că nu are autorizaţie de vânzare, iar acum suntem aduşi la expertiză psihiatrică. E bolnav din naştere, săracul şi nu ştie ce face”. În tot acest timp Peter se uită la noi şi râde, încercând să-şi lege, zadarnic, şiretul de la bocanci. Nu după mult timp cei trei părăsesc sediul I.M.L., într-o maşină a poliţiei, ce fusese parcată în curtea interioară a instituţiei. Imediat după plecarea lor l-am contactat pe psihologul I.M.L.Cluj, drd. Cristian Delcea – cel care a efectuat expertizarea. Acesta ne-a declarat, succint, următoarele: „A fost o procedură legală, prin care a trebuit să confirmăm un lucru evident, şi anume că omul e suferind de retard mintal, procedura fiind plătită de Parchet”.


„Acest bărbat a fost depistat de către jandarmi, în luna iunie, a anului 2017, în piaţa de vechituri a Clujului, în timp ce oferea spre vânzare CD-uri fără hologramă. Constatarea făcută de către jandarmi a fost înaintată structurii de poliţie, în acest caz fiind înregistrat un dosar penal, deoarece au fost încălcate prevederile Legii 8 din 1996.  În prezent dosarul este instrumentat de către poliţiştii din cadrul Secţiei 7 şi recent bărbatul a fost expertizat din punct de vedere psihiatric. După venirea rezultatelor expertizei, dacă acestea vor arăta că omul nu are discernământ, e limpede că respectivul nu va putea fi tras la răspundere penală”, a declarat, referitor la acest caz, Carmen Jucan, purtător de cuvânt al I.P.J.Cluj.

Sorin Grecu

1 COMENTARIU

  1. Este o problema mare la nivelul Jandarmeriei in general si asta nu de astazi, ci efectiv din data infiintzarii ei, pentru ca a fost prost gandita inca de la inceput . In loc sa fi lasat Jandarmeria doar ca institutie care sa gestioneze starile grave de conflict social si sa fie doar cu atributiuni de sprijin al Politiei, inafara acestor ” incidente sociale ” , mai marii Jandarmeriei, pe seama „buricelii” se dau rotunzi si vor sa demonstreze societatii ca si jandarmii sunt calificati si pot instrumenta anumite fapte penale si vor cu orice pretz largirea atributiunilor si competentelor materiale, care sa se extinda si in domeniul judiciar , desi ei inca si in ziua de astazi, din scolile militare nu vin cu calificarile echivalente politzistilor si ofiterii sunt „comandanti de plutoane ” … ( ca sa ma exprim lejer… ) adica sunt pregatiti in domeniul militar si nu in cel de „politie a statului ” , jandarmii fiind mai mult „militari” decat „jandarmi” asa cum in tzarile cu traditie europeana, acestia reprezinta de fapt, „politia din mediul rural ” si care au structuri si de gestionare al starilor de conflicte grave din societate .
    Pe acest fond, efectivele sunt „fortzate” de sefii suspusi , sa aiba „constatari penale ” … si asa apar tot felul de „dosare” … pe tot felul de „nimicuri ” ca si exemplul de mai sus…
    Dupa opinia mea de simplu cetatean, care sistematic citesc si aflu astfel de „stirit” , cred ca cel mai bine ar fi ca toata activitatea de „politie nationala ” de la sate, sa fie trecuta cu toate efectivele de politisti in structura Jandarmeriei si poltzistii de acolo, sa faca munca de politie judiciara , alaturi de activitatea generala de ” mentenantza” in domeniul gestionarii starilor conflictuale grave din stat .
    Ei ( sefii suspusi ai jandarmilor ) vor sa faca munca de politie ( activitati judiciare ) cu personal calificat in cu totul alte „meserii” … asta este de fapt si nu vor sa accepte ca sunt ca si pompierii si ca trebuie sa actioneze si sa gestioneze doar faptele din competentza lor si nimic mai mult .
    Dupa Revolutie, cel putin, am vazut cut totzii ca jandarmii actionau la mentinerea ordinii si sigurantei publice prin parcuri si locuri de agrement si mentineau ordinea prin unitatile scolare, dar astazi, s-au „desfiintzat” , aceste activitati facandu-se doar „in treacat ” … si din cand in cand… la solicitarea expresa a politicului sau al cetatenilor care le solicita sprijinul .
    Nu contesta nimeni energia, vigoarea si buna lor credintza in a actiona in slujba cetatenilor, dar problema este ca reprezinta o structura care nu este calificata pentru asa ceva si de aceia, pe fondul necunoasterii si nepriceperii, se ocupa de „lucruri marunte” , neimportante ori lipsite de importantza sociala, ba mai mult, scandaloase de multe ori, care atrag opinii negative la adresa lor, mai ales al sefilor care le pretind sa faca asta .
    Este parerea personala si nu vreau sa aduc atingere in nici un fel al onoarei si demnitatii lor profesionale, cu competente deosebite in domeniul pentru care sunt constituiti ca structura militara al Ministerului de Interne , dar trebuie cineva sa vada ceea ce trebuie „vazut ” ! A ramas se pare ideia aia comunista a ” omului multilateral dezvoltat „… priceput la toate , dar nimic de calitate superioara .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.