După ce a anunțat că va efectua o serie de controale la punctele de colectare a deșeurilor de pe raza municipiului Bistrița și că va solicita chiar amendarea operatorului de salubrizare pentru nereguli, viceprimarul Cristian Niculae a început să facă vizite în teren alături de angajați ai companiei Supercom, ai Gărzii de Mediu Bistrița-Năsăud și ai Poliției Locale Bistrița. Pentru început s-au verificat câteva ”puncte sensibile din oraș”, prilej cu care viceprimarul a dat ”teme de casă” tuturor celor responsabili de buna desfășurare a activității de colectare selectivă a deșeurilor.

Am trecut pe la punctele de colectare a deșeurilor menajere și reciclabile, punctele sensibile ale orașului, împreună cu reprezentanții Supercom, Poliția Locală și comisarul șef de la Garda de Mediu. Le-am solicitat celor de la Supercom să-și facă treaba bine, corect și profesionist, am solicitat Poliției Locale Bistrița să intensifice controalele și să fie vigilenți cu cei care aruncă deșeuri unde nu trebuie, iar Gărzii de Mediu i-am solicitat să se asigure că persoanele juridice din municipiul Bistrița respectă legislația de mediu din domeniul deșeurilor și au încheiate contracte de salubrizare”, a transmis viceprimarul Cristian Niculae.

Totodată, el a mai făcut câteva solicitări către Supercom. Iată care sunt acestea:

  • să respecte programul de ridicare a deșeurilor colectate selectiv de către populație pe străzile cu case;
  • să înlocuiască toate containerele de deșeuri menajere defecte, sparte sau crăpate;
  • să curețe platformele de colectare a deșeurilor ori de câte ori este necesar;
  • să suplimenteze numărul de containere pentru deșeuri menajere acolo unde este nevoie;
  • să ridice la timp deșeurile colectate selectiv din containerele semi-îngropate pentru ca locuitorii Bistriței să nu fie nevoiți să lase deșeurile lângă containere;
  • să comunice și să informeze mai bine cetățenii cu privire la programul de colectare, la campaniile de ridicare gratuită a deșeurilor voluminoase, a deșeurilor vegetale și a deșeurilor electrice;
  • să-și creeze o pagină de Facebook publică pentru a comunica mai bine cu cetățenii Bistriței.

În opinia viceprimarului, ”Supercom este o companie care se află în slujba cetățenilor și care trebuie să-și onoreze obligațiile contractuale asumate față de bistrițeni”, din acest motiv a dat companiei un termen scurt pentru rezolvarea tuturor solicitărilor. În plus, Cristian Niculae i-a amenințat pe reprezentanții companiei că va fi ”intransigent” și dacă va fi cazul va dispune sancționarea lor, în cazul în care constată că nu își fac treaba conform clauzelor contractuale.

Apel și la cetățeni

Totodată, viceprimarul face apel și la cetățenii orașului, cărora le cere ”să dea dovadă de responsabilitate civică” și să nu mai arunce gunoiul menajer în containerele semi-îngropate, acestea fiind destinate deșeurilor colectate selectiv.

În ceea ce privește sancțiunile, în anul 2019, Poliția Locală Bistrița a aplicat un număr de 289 de sancțiuni pentru nerespectarea legii în domeniul deșeurilor, cuantumul amenzilor fiind de aproape 100.000 de euro. Poliția Locală dispune de un număr de 10 camere video mobile, care sunt amplasate în zonele cu probleme, acolo unde mereu sunt depozitări ilegale de deșeuri, scopul acestora fiind acela de a descuraja acest tip de comportament.

Reprezentanții administrației locale iau în calcul să suplimenteze numărul acestor camere video.

1 COMENTARIU

  1. Domnul viceprimar, DE CE NU ORGANIZATI O CAMPANIE DE ADUNARE SI AL APARATELOR ELECTRICE SI ELECTROCASNICE , ca exista o garamada, aruncate ca fier vechi aiurea peste tot, ca nu toti isi cumpara altele noi sa trebuiasca unul ” la schimb ” …

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here