Adunarea Naţională din Venezuela a făcut marţi o propunere oficială pentru un amendament al Constituţiei din 1999, care să permită realegerea nelimitată a preşedintelui, modificare dorită de preşedintele Hugo Chavez şi care va fi supusă unui referendum.

Preşedintele Parlamentului, Cilia Flores, a precizat că propunerea de amendament se va referi doar la articolul 230 din Constituţie. Textul care va fi propus va stipula următoarele: "Mandatul prezidenţial este de şase ani. Preşedintele poate fi ales sau reales". Adunarea Naţională, dominată de susţinătorii preşedintelui Chavez, va organiza două lecturi ale propunerii şi o va prezenta Consiliului naţional electoral, care va convoca un referendum într-un interval de 30 de zile, a precizat Flores.
Chavez propusese recent ca proiectul de amendament să fie prezentat de către Adunarea Naţională pentru accelerarea procesului, pentru ca referendumul să poată avea loc în perioada februarie-martie 2009. "Poziţia noastră şi cea a majorităţii populaţiei este că preşedintele Chavez trebuie să rămână în fruntea (ţării) pentru a realiza transformările acesteia", a declarat deputatul Earle Herrera, responsabil cu prezentarea oficială a proiectului. Prezentarea proiectului de amendament Parlamentului a fost salutată de deputaţi, care au scandat în picioare şi în cor: "Uh! Ah! Chavez nu va pleca!".
O reformă a Constituţiei poate fi propusă de 30 la sută dintre aleşii Adunării Naţionale, sau, după caz, de 15 la sută dintre alegătorii înscrişi, ori la iniţiativa preşedintelui, în Consiliul de Miniştri. Hugo Chavez, în vârstă de 54 de ani, ales acum zece ani, s-a declarat recent "gata" să guverneze "până în 2021", an simbolic care va marca bicentenarul ultimei mari bătălii pentru independenţă a Venezuelei.
În 2007, alegătorii respinseseră prin referendum un proiect al unei noi Constituţii dorit de Chavez şi care prevedea printre altele realegerea nelimitată a preşedintelui.
 
(A.M.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here