Deputatul  PSD Cluj, Vasile Soporan, vorbeste în cadrul unui interviu acordat exclusiv Gazetei, despre urmarile alegerilor europarlamentare, despre relatia conducerii PSD Cluj cu Mircea Geoana, dar si despre recenta demisie a lui Ioan Rus din fruntea PSD Cluj. În acelasi timp, Soporan face aprecieri în legatura cu obiectivele PSD-ului si necesitatea unei aliante cu alte partide.

Gazeta: Cum comentati demisia lui Ioan Rus din fruntea PSD Cluj? Care credeti ca este motivul principal al demisiei sale?

Vasile Soporan: Este o demisie care tine seama de functia de vicepresedinte al PSD pentru regiunea Nord-Vestica si de alocarea unui timp suficient pentru organizarea evenimentelor legate de coordonarea organizatiei regionale si cele legate de alegerile locale si parlamentare. Motivul principal este implicarea mai puternica în coordonarea Regiunii Nord-Vestice.

Gazeta: Care sunt obiectivele pe care vi le-ati trasat, în calitate de presedinte interimar al PSD Cluj?

Vasile Soporan: O sa am o întâlnire cu toti colegii si atunci vom stabili care sunt obiectivele organizatiei judetene. Un eventual plan va fi elaborat cu întreaga echipa. Un obiectiv ar fi pregatirea foarte concreta a organizatiei judetene pentru obtinerea unui rezultat foarte bun la nivelul alegerilor locale.

Gazeta: Care sunt urmarile alegerilor europarlamentare? Cum credeti ca au influentat acestea viata politica din Cluj?

Vasile Soporan: S-a constatat, în primul rând, si scorurile obtinute o demonstreaza, ca nu exista o singura formatiune politica, care sa poata realiza o conducere consolidata la nivelul autoritatilor locale. Trebuie realizata o reconfigurare a aliantelor, o întelegere mai profunda a obiectivelor pe care le are comunitatea locala si, în functie de aceste obiective, se vor defini aliantele necesare pentru o buna guvernare la nivelul comunitatii clujene. În acelasi timp, s-a mai demonstrat faptul ca acolo unde exista o buna mobilizare la vot si scorul obtinut e unul important. Ma refer aici la UDMR,  prin neparticiparea românilor si participarea sustinatorilor UDMR-ului, s-a ajuns la un scor deasupra reprezentarii minoritatii maghiare ca si procent la nivelul judetului Cluj.

Gazeta: Considerati ca judetul Cluj are nevoie de schimbari pe plan politic?

Vasile Soporan: Cred ca este nevoie de o discutie profunda la care sa participe toti cei care pot sa defineasca un proiect, care sa aiba în vedere si cetateanul de rând. Ma îngrijoreaza faptul ca se neglijeaza productia autohtona si valorificarea acesteia. Produsele autohtone, ma refer în special la produsele agricole, nu sunt prezente pe piata Clujului, dupa cum se poate observa. Dimpotriva, au fost unele gesturi ale municipalitatii care au determinat iesirea producatorilor agricoli autohtoni din zona centrala si au fost trimisi undeva la periferie. De exemplu, ceea ce s-a întâmplat la nivelul pietei agroindustriale Mihai Viteazul, faptul ca producatorii agricoli nu mai au posibilitatea sa-si valorifice în conditii bune produsele respective. Cred ca este necesar sa le oferim la nivelul municipiului spatii importante producatorilor agricoli. Acest lucru i-ar determina sa fie mai bine organizati. Ei vor avea siguranta ca produsele lor urmeaza a fi valorificate. Prin puterile pe care le au autoritatile locale, ar fi trebuit sa negocieze si cu reprezentantii marilor magazine comerciale pentru a semna contracte de valorificare a produselor locale.

Eu cred ca ar trebui sa discutam, efectiv, politicile de la nivelul municipiului si de la nivelul judetului prin prisma dezvoltarii durabile si prin prisma valorificarii resurselor locale. Daca ar fi trebuit sa folosesc piatra în constructiile din municipiu, as fi valorificat resursele locale. Ma gândesc la Poieni si la alte cariere. Cred ca în ultima perioada de timp s-a neglijat producatorul local si acest lucru ar trebui sa fie remediat. Valorificând potentialul zonei, sa încercam sa impulsionam si sa stimulam aparitia produselor care dau identitate comunitatii.

Gazeta: Considerati ca demisiile liderilor judeteni ai PSD, acolo unde partidul nu a obtinut un scor satisfacator în urma scrutinului din 25 noiembrie, ar fi o solutie?

Vasile Soporan: Demisia este forma cea mai usoara de a rezolva o problema. Nu stiu daca aceasta rezolvare are efecte benefice pentru viitor. Dupa parerea mea, mult mai eficiente sunt analizele, discutiile pe situatiile concrete si, pornind de la lucrurile care nu au fost facute bine, sa se proiecteze, cu responsabilitate, actiunile viitoare.

Gazeta: Credeti ca daca Vasile Puscas s-ar fi regasit pe listele europarlamentare, PSD ar fi obtinut un scor mult mai bun în Cluj?

Vasile Soporan: Eu am convingerea ca acest lucru s-ar fi realizat. Vasile Puscas nu este numai colegul si prietenul nostru, este un specialist care cunoaste foarte bine functionarea mecanismelor europene. Deci, prezenta dânsului, alaturi de noi, este deosebit de importanta, si, în acelasi timp, poate sa transmita si observatiile si mesajele reprezentantilor nostri din Parlamentul European. A fost o decizie a dânsului si o respectam.  El ramâne în continuare un membru de baza al echipei de la Cluj. Cred ca orice constructie care se face în plan intern si în planul participarii României la actiunile externe trebuie sa tina seama de experienta pe care Vasile Puscas o are.

Gazeta: Cum comentati recentele atacuri ale lui Octav Cozmânca la adresa grupului de la Cluj? El sustinea ca prefera un PSD condus de Ion Iliescu, decât unul condus de Mircea Geoana si ,, grupul de la Cluj”.

Vasile Soporan: Aceste atacuri nu fac bine Partidului Social Democrat. Cred ca nici domniei sale nu-i aduce nimic în plus. În acelasi timp cred ca, daca am fi avut un scor mai bun la nivelul judetului Cluj, am fi putut evita asemenea opinii la adresa noastra.

În viitor, discutiile din partid le vom avea mai mult pe marginea proiectelor si  programelor, si nu pe a unor argumente care nu sunt prioritare nici partidului, nici scenei politice românesti. O sa ajungem la concluzia ca asistam la o îndepartare a electoratului de clasa politica româneasca si acest lucru, chiar daca este dorit de unii, nu este benefic pentru România.

Gazeta: Care este în prezent relatia dintre conducerea PSD Cluj si Mircea Geoana? Mai beneficiaza acesta de sustinerea dumneavoastra?

Vasile Soporan: Este o relatie corecta care se bazeaza pe sprijin reciproc, dar, în acelasi timp, au existat si formulari asupra unor puncte de vedere. La sfârsit se va analiza daca drumul proiectat si parcurs a fost un drum corect si bun.

Mircea Geoana va trebui sa gaseasca calea spre implicarea tuturor pentru un obiectiv comun, acela de a gasi solutiile cele mai bune pentru România, care a intrat în structurile Uniunii Europene, dar nu este integrata pe deplin în acestea. Cred ca aceasta batalia mare pe care România trebuie sa o duca în perioada urmatorilor ani.

Gazeta: De ce credeti ca unii români nu au participat la vot? Care au fost motivele care i-au determinat sa ramâna pasivi?

Vasile Soporan: Cred ca sunt mai multe motive. În primul rând si la nivel european s-a constatat o lipsa de participare a populatiei la vot. Un al doilea motiv ar fi legat de faptul ca nu s-a explicat destul de bine importanta acestor alegeri pentrtu România. Aici sunt vinovati si politicienii si mass-media care nu întotdeauna au gasit formulele cele mai bune pentru a mobiliza electoratul. Un al treilea motiv este ca prin alegerile din noiembrie s-a încercat si rezolvarea unei alte probleme, cea a votului uninominal si nu întotdeauna s-a explicat suficient de clar si de bine ce înseamna acesta.

Gazeta: Credeti ca municipiul Cluj-Napoca este pe drumul cel bun pentru a deveni un oras european? Ce caracteristici ar trebui sa îndeplineasca un astfel de oras?

Vasile Soporan: Consider ca exista foarte multe lucruri care trebuie facute în perioada care urmeaza, o regândire si o restructurare a utilitatilor municipialitatii. Sunt foarte multe lucruri care încep sa nu functioneze. Politica Clujului nu este gestionata în mod responsabil. Nu exista transparenta suficienta în ceea ce priveste utilizarea banilor publici.

Chiar daca sunt definite unele prioritati, ele nu sunt discutate suficient la nivelul partidelor politice, la nivelul societatii civile si cred ca aceasta lipsa de comunicare determina o stare în care nu toate solutiile  puse în opera sunt  cele mai bune pentru Cluj.

Gazeta: Exista unele voci din partid care acrediteaza ideea ca, în prezent, s-ar impune ca PSD sa intre la guvernare alaturi de PNL. Sustineti necesitatea acestei miscari politice?

Vasile Soporan: În perspectiva, nicio formatiune politica, daca luam în considerare rezultatele din noiembrie, nu va putea sa conduca de una singura destinele României. Deci politica de alianta va fi foarte importanta.

Este foarte greu de spus acum care ar fi cea mai buna legatura a PSD-ului. Mai mult decât atât, în perspectiva alegerilor locale, cred ca vor exista legaturi si aliante în teritoriu, atât cu Partidul Democrat, cât si cu Partidul National Liberal, pentru a asigura o coerenta a actului de conducere la nivelul comunitatilor locale.

Cred ca nu vom asista la aliante  facute strict la nivelul persoanelor si al micilor intereselor, ci vor fi aliante serioase pe proiecte, programe.Spre asa ceva cred ca ar trebui sa ne îndreptam daca vrem cu adevarat o rezolvare profunda a problemelor pe care le are România.

Gazeta: Cum va pregatiti candidatii pentru alegerile locale? Aveti câteva nume în vedere pentru primaria Clujului?

Vasile Soporan: Nu a existat o asemenea discutie la nivelul conducerii PSD, la nivelul municipiului sau judetului. Exista o echipa, iar membrii acesteia au capacitatea si potentialul de a juca în mod serios pe diferitele pozitii administrative ale judetului Cluj.

Gazeta: Care sunt obiectivele partidului pe care îl reprezentati în perspectiva viitoarelor alegeri locale?

Vasile Soporan: În primul rând ar trebui sa relansam un obiectiv major, acela de a valorifica resursele si potentialul pe care îl are judetul Cluj. Eu as stabili ca obiectiv principal relansarea productiei agricole a judetului, o impulsionare care sa se faca cu asigurarea pietei de desfacere pentru aceste produse, deoarece piata Clujului este invadata de produse agricole, alimentare din strainatate, de marfuri care încep sa fie din ce în ce mai scumpe, si, care, practic, o data cu importul lor, aduc si somaj sau lipsa de preocupare fata de produsele noastre. Un centru de valorificare si desfacere a produselor prezent la nivelul municipiului, va determina ca si legumicultorii din Jucu, Mihai Viteazu si cei din Râsca sa se organizeze si sa vina sa valorifice produsele respective pe piata Clujului.

Un al doilea obiectiv ar fi acordarea unei atentii deosebite utilizarii eficiente a banului public pentru realizarea marilor lucrari de infrastructura. În al treilea rând as dori sa reusim, nu numai din considerente mediatice, o alta legatura cu universitatile clujene, ca acestea sa participe cu adevarat, la programele de dezvoltare a judetului Cluj.

Timea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.