În anul scolar 2007-2008, potrivit datelor centralizate pâna acum de catre Inspectoratul Scolar Judetean, din cei 44.612 elevii care s-au înscris pe liste, 1.057 nu au mai ajuns în semestrul doi, iar 661 de elevi au ramas repetenti, alti 2.069 elevi au avut corigente, iar 1.034 de elevi au ramas cu situatia scolara neîncheiata. Cei mai multi repetenti sunt în învatamântul gimnazial – 252, dintre care 196 în mediul rural si 56 în cel urban, iar la învatamântul primar 233 de elevi. Urmeaza învatamântul profesional cu 115 repetenti, iar la cel liceal 61 de elevi.

Lipsa de interes fata de carte este vizibila la elevii din clasele gimnaziale, aici înregistrându-se cele mai multe corigente. Cea mai mare rata a repetentiei este în învatamântul gimnazial, iar la corigenti procentul cel mai mare este tot în învatamântul gimnazial. Cei mai multi elevi au ramas corigenti doar la o materie – 1395. Un numar de 623 de elevi sunt cu doua corigente, 57 de elevi cu trei corigente, 19 elevi cu patru corigente si cinci elevi cu mai mult de patru corigente.

Elevi cu situatia neîncheiata

La finalul anului scolar, dar înainte de examenele de corigenta, 1.034 scolari au ramas cu situatia scolara neîncheiata, cei mai multi, 306 la numar, fiind elevi la scolile profesionale din judetul Bistrita-Nasaud. La învatamântul gimnazial, unui numar de 303 elevi nu le-a fost încheiata media, la cel primar au ramas cu situatia neîncheiata 156, la învatamântul liceal la zi 136, iar la învatamântul liceal seral 88, potrivit comunicatului ISJ BN.

Plecati în strainatate

Potrivit centralizatorului emis redactiei “Gazeta de Bistrita” de catre ISJ BN, 248 de elevi au plecat în strainatate în cursul acestui an scolar, abandonând scoala definitiv sau prin transfer la unitati scolare din tarile membre europene. În aceeasi perioada, alti 103 elevi s-au reîntors din strainatate si au fost reînscrisi în unitatile de învatamânt din Bistrita-Nasaud. 31de elevi dintre cei reîntorsi, s-au înscris la licee la seral pentru a-si completa studiile si a obtine diploma de bacalaureat, dupa ce au avut domiciliul temporar în strainatate.

Mai au o sansa

Elevii care nu promoveaza examenul de corigenta vor fi declarati repetenti. Clasele a VIII-a vor da examenul în intervalul 28 – 29 august. Absolventii de gimnaziu si liceu nu trebuie sa intre în panica daca au ramas corigenti. Desi nu s-au putut prezenta la prima sesiune a admiterii si a examenului de bacalaureat, acestia vor participa la a doua sau, dupa caz, la a treia sesiune. Cei din clasele terminale de liceu, clasa a X-a scoala de arte si meserii, anul de completare, se vor prezenta la examenul de corigenta înaintea elevilor de clasa a opta, în perioada 11-13 august, iar restul elevilor din învatamântul primar, gimnazial, liceal si profesional (altele decât cele terminale), scoala postliceala si de maistri, vor sustine examenele de corigenta în perioada 1 – 5 septembrie. Elevii din clasa a VIII-a, care au sustinut si promovat examenul de corigenta, se vor putea înscrie la admiterea în clasa a IX-a în a treia etapa de admitere, bineînteles pe locurile ramase libere, conform calendarului aprobat prin ordinul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului. Elevii corigenti din clasele terminale de gimnaziu, liceu si învatamânt profesional, care nu se vor putea prezenta, din diferite motive, la sesiunea de corigente stabilita pentru aceste clase în luna august, se pot înscrie la sesiunea generala de corigente, în perioada 1 – 5 septembrie. Elevii corigenti din clasele terminale de gimnaziu, liceu si învatamânt profesional, care s-au prezentat la examenele de corigenta pentru aceste clase din luna august, însa nu au promovat, vor fi declarati repetenti si nu mai au dreptul sa se prezinte la sesiunea din 1-5 septembrie. Elevii din clasele terminale de liceu, care au sustinut si promovat examenul de corigenta, se pot înscrie pentru examenul de bacalaureat, sesiunea august 2008, în data de 14 august.

Elevii claselor a X-a, scoala de arte si meserii si elevii anului de completare, care au promovat examenele de corigenta în sesiunea august 2008, se pot înscrie la examenul de certificare a competentelor profesionale, sesiunea august 2008. Pentru elevii din anii terminali ai învatamântului profesional si ai învatamântului postliceal, pentru care curriculum-ul este organizat modular, s-a organizat o sesiune de corigente, în ultima saptamâna a lunii mai. La aceasta au putut participa elevii care nu au promovat modulele, indiferent de numarul lor.

A doua sesiune de bacalaureat

Elevii care au promovat ultima clasa de liceu dupa sustinerea corigentelor si cei care nu au luat note de trecere la una sau mai multe probe ale bacalaureatului organizat în sesiunile anterioare se pot înscrie pentru examenul de bacalaureat sesiunea august.

A doua sesiune a examenului de bacalaureat din acest an este programata între 18 august si 1 septembrie. Examenul de bacalaureat începe cu probele orale, pe 18 august fiind programata examinarea la Limba si literatura româna, pe 19 august – la Limba si literatura materna, iar pe 20 august la Limba si literatura moderna.

Pe 21 august încep examenele scrise, prima proba fiind Limba si literatura româna. Pe 22 august va fi sustinuta proba la Limba si literatura materna, pe 25 august – proba obligatorie a profilului, pe 26 august – o proba la alegere din aria curriculara corespunzatoare specializarii (scrisa sau practica), iar în 27 august – ultima zi de examen – o proba la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare (scrisa sau practica). Rezultatele la probele scrise vor fi afisate pe 29 august, iar contestatiile vor fi depuse în aceeasi zi. Pe 30-31 august vor fi rezolvate contestatiile, iar pe 1 septembrie vor fi afisate rezultatele finale.

Aurelia Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.