Vanatoarea de batrani

71

Toma Rus si Mircea Hrudei au luat casa unui batran

Daca in numerele anterioare, Gazeta de Cluj a prezentat faptul ca fostul sef al BCCO Cluj, Toma Rus, a intrat in posesia unui apartament ultracentral prin metode nu tocmai ortodoxe, acum va prezentam modul in care Muresan Onea, cea care ar fi trebuit sa fie anchetata pentru inselaciune, a putut sa ii vanda apartamentul respectiv lui Toma Rus.

Apartamentul de pe strada Marului nr 1-3 ii apartine, in acest moment, fostului sef al BCCO Cluj, Toma Rus.
Locuinta respectiva i-a apartinut lui Andrei Iancu, care a mostenit ⅓ din locuinta, si cumnatului sau, Aurel Giurgiu, profesor pensionat care a predat la Facultatea de studii economice Cluj. Andrei Iancu a fost contabilul sef la 1 Februarie si in anii de glorie ai comunismului a fost intr-o excursie de serviciu in China cu familia lui Muresan Onea, cea care avea sa devina peste cativa ani de zile proprietara locuintei.
In anul 2005, fostul profesor a vrut sa renunte la partea lui din apartament. La acea data, conform cartii funciare, ca proprietari ai locuintei figurau Andrei Iancu (75%) si Aurel Giurgiu (25%). Pentru a iesi din indiviziune, fostul profesor universitar i-a chemat la un avocat pe cumnatul lui, Andrei Iancu, si pe Muresan Onea. Ea a incheiat un contract de intretinere cu Iancu, prin care el se obliga ca in schimbul ingrijirilor de care beneficiaza ii va lasa drept mostenire partea lui din locuinta. Initial, conform surselor juridice, Muresan s-a inteles cu Giurgiu ca pentru a stabili cati bani i se cuvin pentru cei 25% din locuinta sa se faca o expertiza imobiliara. In urma expertizei, s-a stabilit ca Muresan ar fi trebuit sa ii plateasca lui Giurgiu circa 20.000 de euro. Dar aceasta suma i s-a parut prea mare “Vanatoarei de batrani”, astfel ca a fost deschis un proces de partaj.
 In urma procesului se fac mai multe expertize judiciare dintre care se stabilesc sume care variaza intre 17.800 si 28.000 de euro. Procesul respectiv s-a judecat pe fond la Judecatoria Cluj Napoca, unde a castigat Giurgiu. Muresan Onea a facut recurs la Tribunal si la instanta superioara, dar in ambele cazuri a pierdut.
Astfel ca fostul profesor universitar si-a inscris dreptul de ipoteca in cartea funciara si a cerut punerea in executare a sentintei. Executorul judecatoresc a fost numit Radu Campean, care a scos locuinta la licitatie. La primele vanzari nu s-a prezentat nimeni, insa cand Giurgiu si-a manifestat dorinta de a cumpara chiar el apartamentul, Muresan a venit la licitatie insotita de un barbat si o femeie care i-au platit lui Giurgiu banii pentru cei 25% din apartament. Ca o coincidenta, acum proprietarii acestui apartament sunt Toma Rus si sotia lui, Zoia Luminita Livia.

Ancheta sau apartament?

“Afacerea” a mers pentru o perioada de timp, pana cand Muresan s-a trezit ca este chemata de procurorii DIICOT Cluj pentru a raspunde acuzatiilor. Insa, se pare ca femeia a “raspuns” cu un apartament situat pe strada Marului (din apropierea Facultatii de Drept a UBB Cluj) nr 1-3, et. 2, ap. 6. In noiembrie 2011, sotii Rus au incheiat un contract de uzufruct viager cu Muresan Onea Corina Delia. Chiar daca contractul de uzufruct a fost incheiat pentru o perioada de 3 ani, el a fost reziliat la scurt timp in baza unui “pact comisoriu expres de rezolutiune a dreptului de uzufruct”, pentru simplul fapt ca Muresan nu si-a platit utilitatile. Astfel, ca Toma Rus, impreuna cu sotia, au ramas proprietari cu drepturi depline al apartamentului de pe strada Marului. In incercarea de a lamuri aceasta afacere, redactia Gazeta de Cluj a solicitat DIICOT sa spuna daca Muresan a fost sau este anchetata de procurorii clujeni. Institutia a oferit doua raspunsuri oarecum contradictorii. In prima faza a comunicat ca informatiile cerute nu sunt publice, iar apoi a revenit cu raspunsul spunand ca Muresan nu este anchetata in nici un dosar al DIICOT-ului.
“Aceasta femeie impreuna cu o parte din grupul infractional, a fost anchetata de catre serviciile de specialitate in urma acestor multe plangeri. Dosarul a ajuns in atentia d-lui Mircea Hrudei (seful DIICOT Cluj), simtind posibilitatea unui castig. Acesta prin d-l Rus Toma Vasile i-a propus femeii ca in schimbul apartamentului poate sa faca uitat de acest dosar aflat in ancheta si toate plangerile care sunt facute sa fie "uitate"). Desi initial aceasta nu a fost de acord, ancheta incepand sa se stranga in jurul ei, aflata sub dese amenintari, acesta a fost nevoita sa "vanda" apartamentul d-lui Rus. A fost amenintata cu bataia, puscaria, etc pana sa fie de acord a face aceasta "donatie". Acesta i-a promis protectie ei si persoanelor implicate. Prin aceasta dl Rus si implicit d-l Hrudei si-au imbogatit "micul" patrimoniu. Plangeri fata de aceasta persoana sunt nenumarate, deoarece aceasta alegea oameni cu o varsta inaintata si pe care le putea convinge usor. Ei cedau intr-o finalizare legala a plangerilor, nestiind ca d-na doctor si-a gasit un puternic aliat in persoana lui Mircea Hrudei si Rus Toma. La inceput aceasta nu a recunoscut faptele, dar multimea dovezilor au dezarmat-o, devenind un obiect in mana lui Rus Toma si Mircea Hrudei. Cei doi i-au spus ca “uita” de restul bunurilor si banilor obtinuti prin activitatile ei, daca o sa le parvina acest apartament”, arata o scrisoare venita pe adresa redactiei.

Caut batrani pentru locuinta
In ultimul timp a devenit obisnuita practica de a gasi batrani care nu au mostenitori si, in schimbul unei sume modice lunare, a unor ingrijiri sumare cei care se ocupa de asa ceva ajung proprietarii imobilelor detinute de varstnicii respectivi. In cazul lui Muresan Onea Corina Delia, in varsta de circa 62-63 de ani, ea castiga simpatia batranilor spunandu-le ca este stomatolog. Print intermediul unui cerc de cunostinte, ea a ajuns sa il cunoasca pe Andrei Iancu. A fost de ajuns sa ii aminteasca excursia pe care au facut-o impreuna pe vremea comunismului pentru ca Iancu sa aiba incredere in ea. Cu toate acestea, ingrijirea promisa nu s-a ridicat la inaltimea asteptarilor pentru o locuinta ultracentrala. In ultimii sai ani, Iancu a trait cu circa 6-7 caini in apartament inconjurat de mizerie si intr-o promiscuitate totala. Unul dintre caini era un rottweiler, care i-a fost “cazat” in bucatarie. Insa Iancu nu este singurul batran de care Muresan a avut “grija”. Ea s-a mai ocupat de un batran care a avut domiciliul pe strada Vasile Lupu nr 37 sau de un altul care locuia pe strada Marului. Conform unor informatii, in momentul de fata, Muresan il “ingrijeste” pe fratele criticului literar Mircea Zaciu. Vecinii de pe strada Marului, oameni care il cunosteau pe Iancu, isi amintesc ca ultima data l-au vazut pe Iancu in toamna anului 2009. Le-a facut in semn de “La revedere” cu mana pentru ultima data. A murit dupa cateva luni intr-un salon al Spitalului CFR fara sa fie vizitat de nimeni.

(Gazeta de Cluj)
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here