Aproape 90% (89,96%) dintre cadrele medicale eligibile în prima etapă a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 sunt vaccinate cu ambele doze în acest moment, iar peste 98% cu ambele doze, a anunțat marți președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea, medicul Valeriu Gheorghiță. În ultimele săptămâni poate fi observată o reducere a ratei de incidență a infecției în spitale de peste 87%, spune medicul Valeriu Gheorghiță. Toate cele 3 vaccinuri autorizate, care au ajuns în România – Pfizer, Moderna și Astra Zeneca – protejează aproape 100% față de forma gravă de boală și față de decesul cauzat de virus, a subliniat Valeriu Gheorghiță.

Dacă datele disponibile vor arăta o rată de eficacitate și ne vor permite această decizie, vaccinul Astra Zeneca ar putea fi administrat și persoanelor cu vârsta peste 55 de ani, a adăugat Valeriu Gheorghiță.

Pentru persoanele care au trecut prin boală este suficientă o singură doză de vaccin? „În momentul în care vom avea date certe că o singură doză este suficientă pentru a asigura un nivel imun protector, cu siguranță și România va adopta această măsură – administrarea unei singure doze”, spune Valeriu Gheorghiță.

În ceea ce privește persoanele din centrele rezidențiale, dintre cele 49.000 de persoane care doresc să se vaccineze, au fost vaccinate cu două doze de vaccin peste 46% și 86% cu prima doză, spune Valeriu Gheorghiță, care a subliniat că „observăm o reducere de peste 60% a cazurilor de îmbolnăvire.”Cine va fi prioritizat la vaccinare în perioada următoare:

  • Autoritățile vor încerca să vaccineze cu prioritate personalul din învățământ, a anunțat Valeriu Gheorghiță: „Încercăm să punem în practică vaccinarea cu prioritate a personalului din învățământ – tot personalul din creșe, grădinițe, școli, universități etc. Scenariul nu este definitivat, vom încerca să vaccinăm cu ajutorul echipelor mobile de vaccinare.”
  • De asemenea, autoritățile vor prioritiza la vaccinare persoanele eligibile din județele în care se înregistrează o incidență crescută.

Toate cele 3 vaccinuri autorizate, care au ajuns în România – Pfizer, Moderna și Astra Zeneca – protejează aproape 100% față de forma gravă de boală și față de decesul cauzat de virus, a subliniat Valeriu Gheorghiță.

Testarea de rutină a persoanelor care vor să se vaccineze nu este recomandată, spune Valeriu Gheorghiță. În schimb, în centrele de vaccinare este recomandat triajul medical, pentru a nu exista semne de boală acută.

Pentru persoanele care au trecut prin boală este suficientă o singură doză de vaccin? „În momentul în care vom avea date certe că o singură doză este suficientă pentru a asigura un nivel imun protector, cu siguranță și România va adopta această măsură – administrarea unei singure doze”, spune Valeriu Gheorghiță.
Peste 1.560.000 de doze de vaccin au ajuns până acum în România. Peste 1,18 milioane de doze au fost administrate.

Peste 696.000 de români au fost vaccinați până în acest moment.

Peste 500 de centre de vaccinare sunt deschise pe teritoriul țării.

Președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea i-a îndemnat pe români să raporteze toate reacțiile adverse, inclusiv minore, înregistrate în urma administrării vaccinului.
Peste 1,2 milioane de persoane sunt programate în acest moment la vaccinare în centrele de vaccinare unde se administrează vaccin produs de Pfizer sau Moderna.

Peste 154.000 de români sunt programați în centrele unde se administrează vaccin produs de Astra Zeneca.

Citește și: O femeie a murit căzând de la balconul apartamentului în flăcări. VIDEO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.