Moţiunea de cenzură iniţiată de PNL şi UDMR privind Legea salarizării unitare a bugetarilor, asupra căreia Guvernul şi-a asumat răspunderea, a fost respinsă cu 112 voturi pentru, 137 împotrivă şi două voturi anulate din cele 251 exprimate.
Pentru a fi adoptată, moţiunea ar fi trebuit să întrunească 236 de voturi, de două ori mai mult decât semnăturile iniţiatorilor.

La deschiderea dezbaterilor, în sală erau prezenţi 336 de parlamentari, 135 de deputaţi şi senatori fiind absenţi, potrivit preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase.
Discursurile parlamentarilor liberali şi ai UDMR au fost deosebit de tăioase la adresa Guvernului şi a premierului Emil Boc.
Parlamentarii democrat-liberali, deşi iniţial au declarat că îşi vor exprima în nici un fel opţiunea, în cele din urmă au decis să voteze împotrivă.
Social-democraţii, în schimb, deşi au fost prezenţi în sală, nu şi-au exprimat votul.

Două Românii

Semnatarii moţiunii de cenzură, intitulată „Guvernul PDL-PSD a hotărât: Decât muncă fără rost, mai bine puţin şi prost”, au cerut blocarea proiectului salarizării unitare în sistemul bugetar şi demisia actualului guvern. Aceştia au susţinut că aplicarea legii pe timp de recesiune economică ar agrava problemele din viaţa oamenilor şi că prin asumarea răspunderii asupra salarizării unitare, guvernul ignoră principiul solidarităţii sociale şi promovează discriminarea între diversele categorii de personal bugetar.

La Tribuna Parlamentului a urcat şi liderul PNL, Crin Antonescu. El a criticat în termeni foarte duri actuala guvernare, în opinia lui, singura vinovată de situaţia precară în care a ajuns societatea românească.
„E o ţară în care armamentul din dotarea găştilor de interlopi se aude mai tare decât armamentul forţelor de ordine. E o ţară în care poliţiştii nu mai au benzină şi o ţară, în care deşi dumneavoastră respectaţi cu stricteţe ordinele preşedintelui, nu mai există ordine pe stradă, în instituţii şi în minţile oamenilor. Dumneavoastră credeţi că există şi o a doua Românie – România de duminică, România de televizor, România caşcavelei lui Băsescu şi a nunţilor gigantice ale lui Geoană. Poate credeţi că România grupurilor de cetăţeni care vă ies în cale veseli şi care vor să-l atingă pe «marele bărbat», e cea reală”, a declarat preşedintele PNL.
Antonescu a comparat situaţia actuală a României cu un tren, în care guvernul, în frunte cu Emil Boc, chefuieşte în locomotivă, în timp ce vagoanele, în care se află poporul, s-au decuplat şi au deraiat. „Domnule prim ministru, sunteţi ca un mecanic de locomotivă beat. Beat de euforia reformei. Vă închipuiţi că după 20 de ani, România beneficiază în sfârşit de reformele lui Boc, că după 20 de ani reformaţi Statul. Şi chefuiţi, domnule prim-ministru, împreună cu miniştri dumneavoastră în locomotivă, faceţi adevărate orgii, vă fugăriţi între dumneavoastră. O fugăriţi pe doamna Andronescu s-o aruncaţi pe geam. O ţine domnul Geoană de picioare. Încercaţi să vă aruncaţi unii pe alţii, dar vă anunţ cu durere, domnule prim-ministru, vagoanele s-au decuplat. Vagoanele deraiază! Oamenii trăiesc după «scapă cine poate, Dumnezeu cu mila!», a clamat de la tribuna Parlamentului, Crin Antonescu.

„Mergeţi cu o viteză astronomică înapoi!”

Discursul liderului PNL a continuat în aceiaşi termeni duri şi totodată ironici. „Veniţi cu cifre extraordinare, de îmi vine să îmi retrag semnătura de pe moţiune! E o fericire în România asta! Domnule prim-ministru, eu ştiu că luaţi cuvântul preşedintelui drept lege. Dar nu cumva credeţi că rapoartele prezidenţiale au devenit lege şi aţi tras ceva prafuri uşoare? Vă întreb cu tot respectul! Chiar aşa?! Chiar aşa de bine e în România, chiar aşa de bine este pentru profesori, pentru toate aceste categorii profesionale care vă cer măcar să staţi de vorbă? Chiar ne puteţi minţi pe toţi că aţi negociat, că aţi căzut de acord? Nu se poate numai din locomotivă, şi mergeţi repede, dar mergeţi înapoi! Mergeţi cu o viteză astronomică înapoi! Opriţi-vă, pentru că ţara cu adevărat e în vagoane”, a spus Antonescu.

Ghinionul continuă

Lui Crin Antonescu i-au ţinut isonul Kelemen Hunor (UDMR), liberalii Călin Popescu Tăriceanu, Varujan Vosganian şi Victor Paul Dobre, şi reprezentantul din partea minorităţilor Varujan Pambuccian.
„Un binecunoscut lider politic spunea acum patru ani că România a avut ghinion pentru că a trebuit să aleagă între doi lideri foşti comunişti. Am impresia că astăzi ghinionul continuă, pentru că suntem puşi în situaţia să constatăm că avem un prim-ministru care nu mai este un fost comunist, ci un fost utecist. (…) Ceea ce ni se prezintă astăzi ca o mare filozofie, ca o mare realizare, mă refer la Legea salarizării, are o singură virtute, pe care domnul Boc a subliniat-o cu vârf şi îndesat. Este dreaptă şi echitabilă. Echitabilă înseamnă a recunoaşte valoarea pe o ierarhie a salariilor, care răsplăteşte pregătirea profesională. Ceea ce se întâmplă cu această lege nu este echitate, ci este egalitarism pur. (…) Guvernul, după nouă luni de zile, nu a fost capabil să prezinte un plan serios anticriză, criză economică care în România capătă o amploare fără precedent. Legea aceasta pe care guvernul îşi asumă răspunderea este o lege de reducere a salariilor. Este o lege care transferă angajaţilor din sectorul public, criza economică, ca dovadă că guvernul nu a fost în stare să adopte măsurile necesare pentru limitarea efectelor crizei şi pentru redresarea economică”, a declarat fostul premier al României, Călin Popescu Tăriceanu, de la tribuna Parlamentului.

E uşor a scrie versuri, când nimic nu ai a spune

În discursul susţinut în faţa Parlamentului, premierul Emil Boc a declarat că „această moţiune este, în fapt, o auto-moţiune îndreptată împotriva iniţiatorilor ei”. Majoritatea criticilor pe care le formulează PNL şi UDMR prin moţiunea de cenzură sunt critici la adresa vechii guvernări, „care a avut incapacitatea să formuleze un astfel de proiect de lege” şi care „şi-a dat cu stângul în dreptul” şi a decis să pornească împotriva soluţiilor pe care le-a propus, a spus premierul.

„Am observat demagogia fără sfârşit a vechiului partid de guvernare, care nici măcar astăzi, în ceasul al 12-lea nu are decenţa să recunoască ceea ce a făcut în perioada guvernării. Şi mă refer la anul 2008 în special, an în care a lăsat ţara datoare, cu un deficit de 5,4%, în condiţiile în care am avut o creştere economică de aproape 8%. Domnului Antonescu i-aş replica, dar nu am ce, pentru că este uşor a scrie versuri, când nimic nu ai a spune. De fapt aceasta este esenţa discursului domnului Antonescu”, a declarat Emil Boc.

Liana Mureşan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.