Sursa foto: Psihoselect

Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), unul din patru tineri din țara noastră nici nu învață și nici nu muncește. Mai mult, doar o treime dintre elevii care urmează o școală profesională se angajează la agentul economic la care au făcut practică. Restul absolvenților, potrivit experților în resurse umane, fie pleacă în străinătate pe salarii de 3 ori mai mari, fie intră în rândul șomerilor, fie stau pe banii părinților plecați la muncă în străinătate.


Peste 24.000 de tineri au terminat, anul trecut, o profesională. Mult prea puțini, spun firmele care caută cu disperare forță de muncă în învățământul dual. Angajatorii sunt dispuși să plătească chiar și tineri a căror pregătire a rămas încremenită în timp, doar doar să-și mărească echipa. Mihai Ionescu, director reprezentanta auto: Încă se predă materie de acum 50 de ani. Studiază în continuare istoria autovehiculelor. În cazul în care am întrerupe această colaborare, am avea fix zero. Dintr-o clasă de 20 de copii, doar o treime vor să muncească, potrivit hărții învățământului profesional și tehnic din România.

Cristian, mecanic auto: Sunt Cristian, am 18 ani, lucrez în acest domeniu de 2 ani. Iau un salariu de 2.800 lei. Este o reprezentanță bună, au foarte multe scule, dotări. Tinerii nu pot fi obligați să se angajeze la firma care i-a școlit, pentru că s-ar încălca libertatea de mișcare în spațiul european. Iar din cei care rămân, unu din patru tineri nici nu învață, nici nu muncește, potrivit INS. Un fenomen greu de explicat chiar și de experții în resurse umane. Bogdan Badea, expert resurse umane: Sunt destul de mulți tineri care se sprijină pe zona financiară a părinților sau intră direct în piața gri a șomerilor. Sunt finanțați de alți membri ai familiei în străinătate sau în România. Și la capitolul tineri cu studii superioare, România stă cel mai prost din toate țările UE: puțin peste 20% au diplomă de facultate, față de media europeană de 40 de procente, scrie Digi24.ro.

Citește și: Bistrița se pregătește să economisească energie. Care este planul municipalității

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.