Batalia politica din 2012 se va da intre doua Uniuni: Uniunea Social-Liberala si Uniunea Nationala Democrat-Liberala. Luptele dintru cele 62 de primarii din BN se vor da intre Ioan Oltean, Liviu Rusu si Decsei Atilla contra Radu Moldovan, Ioan Tintean, Nicolae Moldovan, Sorin Rosu Mares, de cealalta parte a baricadei.

Pentru prima data in istoria politicii romanesti post-revolutionare, batalia pentru voturile aruncate in joc la alegerile locale se va da intre doua Uniuni. Prima, Uniunea Social-Liberala, este o oficializarea unui pact incgeuat intre PNL-PC si PSD in timp ce uniunea cu numarul doi va fi rezultatul unei intelegeri intre PDL si aliatii sai din arcul guvernamental: UDMR,UNPR si grupul minoritasilor, altele decat cea maghiara.

Uniunea Social-Liberala
Practic, discutam de cea mai greu de ingurgitat intelegere din ultimii 20 de ani de pe esicherul politic romanesc. Daca, fratia PSD si PDL din 2009 era oarecum explicabila prin trunchiul comun de unde proveneau cele doua partide: Frontul Salvarii Nationale, acum, lucrurile sunt mult mai complicate,USL fiind, la inceputuri, o relatie de camaraderie intre Crin Antonescu si Victor Ponta.
Teoretic, aplicarea protocolului asa cum a fost facut el la Bucuresti este posibila, dar, in politichia romaneasca, practica ne omoara.
 
La nivelul judetului Bistrita-Nasaud, oficializarea protocolului s-a realizat la finele saptamanii trecute. In mod simbolic si pentru calmarea spiritelor liberale, actul respectiv s-a semnat in sala de sedinte a Primariei Bistrita. De ce spunem acest lucru? Analizand ultimele declaratii ale liderului liberal bistritean, deputatul Ioan Tintean fata de candidatura unica la fotoliul de primar al Bistritei, ne permite sa sustinem ca inca liberalii nu joaca cu toate cartile pe masa. Sigur, la fel de bine, ne putem gandi si la faptul ca asistam la o tevatura bine pusa la punct pentru a mentine viu interesul opiniei publice pentru USL.
 
Faptul ca PNL Bistrita ar avea un candidat secret care l-ar putea depasi pe Cretu in viitoarele sondaje face parte, zic eu, tot dintr-o serie de declaratii politice. Zic asta, chiar daca e vorba de acea personalitate pe care o cunosc si eu. Nu este de 70 la suta!
 
In Bistrita nu exista acel personaj care sa iasa primar din primul tur de scrutin, iar asta chiar daca va tine o predica mult mai “tare” decat a lui Iisus Christos inainte de intrarea in Templu.
 
Un alt punct fierbinte pe harta protocolului USL BN este orasul Beclean, acolo unde, primarul Nicolae Moldovan a fost tot timpul sustinut de organizatia oraseneasca a UDMR, viceprimarul provenind din Uniunea condusa acum de Kelemen Hunor. Nici vorba de PNL sau de altii. Mergem cu analiza mai departe – Sangeorz Bai. Aici, in orasul-statiune situatia e si mai delicata: liberalii cred in steaua viceprimarului Maxim Pop si, pe care il vad in locul lui Roland Venig, actualul viceprimar fiind dat drept castigator al viitoarelor sondaje pe care le vor comanda atit PNL cat si PSD.                          
Predictii
USL va functiona la Bistrita-Nasaud, interesul celor doi lideri locali in bunul mers al Uniunii fiind extrem de vizibil. Cert, Radu Moldovan va fi sustinut sa candideze la sefia Consiliului Judetean, iar liberalii vor primi tot ceea ce au cerut la negiocieri: posturile de adjuncti la Consiliul Judetean. Sigur ca toate aceste lucruri vor fi posibile dupa numaratoarea voturilor si confirmarea pe fotoliul de presedinte al Consiliului Judetean a lui Radu Moldovan.
 
Teoretic, lucrurile stau cat se poate de bine pentru uselisti: 40 de primarii cu tot cu Prundul Bargaului, foarte multi dintre primarii PSD fiind inamici declarati ai lui Liviu Rusu si PDL.
Altfel: vox populi, vox Dei.
Uniunea Nationala Democrat-Liberala
De facto, inca aceasta Uniune nu exista oficial. Exista doar un protocol incheiat intre PDL, UDMR, UNPR si grupul minoritatilor, altele decat cea maghiara. Presupun ca noii aliati vor face acest pas atunci cand lucrurile se vor limpezi in PDL, adica dupa Conventia Nationala a carei data va fi stabilita la sedinta Consiliului National de Coordonare (CNC) care a avut loc la finele saptamanii trecute.
 
La nivel judetean, lucrurile stau in felul urmator: liderul politic care va coordona toate actiunile viitoarei Uniuni este deputatul Ioan Oltean. Marea dilema liderului PDL este motiunea la care va achiesa, el trebuind imperios sa aleaga intre Vasile Blaga si oamenii lui Zeus de la Cotroceni. Din cate se aude, marea majoritate a liderilor de filiale ar fi votat pentru inlocuirea lui Emil Boc de la Palatul Victoria, desi, sefia partidului ramane inca sub un mare semn de intrebare: Qvo Vadis, Domine?
 
Desi, Teodor Stoojan a intrat in PD pe usa din dos a PLD, acesta este cam singurul lider democrat-liberal credibil care profeteste urmatoarele: “Vor fi evident schimbari si in conducere, vor candida unii, altii, exista un sistem de motiuni la nivel central, dar nu asta e principala problema, si anume schimbarile la nivelul conducerii. Problemele importante sunt de a regandi sau a pune in dezbatere obiectivele pe care si le propune PDL in urmatoarea perioada de 4 ani, directiile strategice si de a da responsabilitati care sa inceapa sa actioneze pentru a le atinge”.
 
Este clar ca in PDL exista cel putin doua tabere, “revolutionarii” din aceasta formatiune politica incercand la aceasta ora sa modifice conditiile de inscriere in partid dupa cum urmeaza:
a) are varsta de cel putin 18 ani;
b) recunoaste si respecta Statutul, Programul si toate celelalte documente sau regulamente ale partidului (existent; modificat);
c) este apreciat si cunoscut ca un cetatean onest si competent, cu o buna reputatie, inregistrarea sa ca membru nefiind de natura sa dauneze activitatii sau imaginii partidului (existent);
d) nu este trimis in judecata in Romania sau in orice alta tara democratica pentru fapte savarsite cu intentie;
e) nu a fost condamnat pentru infractiuni savarsite cu intentie in Romania sau in orice alta tara democratica;
f) nu a fost angajat al Securitatii sau colaborator al acesteia;
g) nu promoveaza si nu a promovat idei sau actiuni de rasism, xenofobie, antisemitism si intoleranta;
h) nu ii este interzisa, prin hotarare judecatoreasca definitiva, exercitarea drepturilor politice sau cetatenesti.
 
Toate aceste modificari ar urma sa fie facute de grupul reformistilor condusi de tandemul Macovei-Preda.
Predictii
Democrat-liberalii au de rezolvat o mare problema: cea a directiei in care o va lua aceasta formatiune politica si a celui care va conduce PDL pentru urmatorii ani: Vasile Blaga sau omul lui Traian Basescu. Bun organizator, Blaga stie ce are de facut atat in vara lui 2012, dar si in toamna aceluiasi an, cel supranumit “Buldogul” fiind singurul care poate la aceasta ora sa maximizeze potentialul PDL.
 
Vorbesc de potentialul PDL, pentru ca acest potential este unul foarte mare, iar de acest lucru ar trebui sa tina seama liderii locali ai USL.
In loc de concluzii
 
Batalia pe judetul Bistrita-Nasaud la alegerile locale va fi una cat se poate de dura, rezultatul ei depinzand in totalitate de cei 62 de primari, de modul cum acestia se vor implica in viitoarea campanie electorala.

Alin Cordos

1 COMENTARIU

  1. toti politicieni de la toate prtidele ati furat tara .am votat pd-l si nu mai votez, ne ati loat din sracie si vreti sa va votez.ma duc la vot CU familia si va tai pe toti dupa lista.nu meritati nici unu sa fiti votati.tara sa saturat de voi.nu ne mai pacaliti .poporu sa desteptat.speranta e in dumnezeu.HOTILORI CARE SANTETI CU TOTII.DATINE BANI CARE NE-ATI LOAT DIN SALARIU NU MAI PUTEM TRAI,ATI SCUPIT TOATE ALEA AM INCEPUT SA IL REGRTAM PE CEAUSESCU.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.