Camera Deputaţilor a adoptat propunerea PC privind modificarea legii caselor naţionalizate.

Prin urmare, imobilele naţionalizate şi vândute de stat nu vor mai fi retrocedate în natură, proprietarii de drept urmând să primească despăgubiri.
PNL şi PDL au contestat la Curtea Constituţională modificările aduse legii 112/1995.

În virtutea alianţei PSD-PC, social-democraţii susţin noua forma a legii caselor naţionalizate.

În prag de alegerile parlamentare, formaţiunile politice româneşti nu ştiu ce să mai facă pentru a atrage electoratul de partea lor. Dacă în urmă cu două săptămâni totul se învârtea în jurul majorării salariilor profesorilor cu un procent de 50%, acum toată atenţia s-a îndreptat către legea ce priveşte casele naţionalizate. Săptămâna trecută Camera Deputaţilor, for decizional, a decis să menţină forma iniţială a legii caselor naţionalizate adoptată în urmă cu trei luni, respingând cu 117 voturi pentru, 79 împotrivă şi 28 de abţineri raportul comisiei juridice la cererea de reexaminare privind această lege. Prin urmare, modificarea legii caselor naţionalizate, adoptată de Cameră la sfârşitul lunii iunie , iniţiată de PC, prevede ca imobilele naţionalizate şi vândute de stat nu mai pot fi restituite în natură către proprietarii de drept, aceştia urmând să primească despăgubiri.

Pro despăgubiri

În ceea ce priveşte modificările aduse legii caselor naţionalizate nr. 112/1995, părerile sunt împărţite pe scena politică clujeană. Liderul PSD Cluj, deputatul Vasile Soporan face parte din tabăra ,,pro”. În opinia acestuia, modificările aduse respectivei legi aduc beneficii şi chiriaşilor, dar şi foştilor proprietari. ,,Este o problemă dificilă în sensul că, istoric, s-a acumulat o stare neclară, iar această lipsă de claritate  a determinat Parlamentul să adopte o lege care să-i pună într-o situaţie favorabilă atât pe proprietari, cât şi pe chiriaşi”, a declarat Soporan. Întrebat ce părere are de PDL şi PNL care au contestat la Curtea Constituţională modificările aduse legii 112, preşedintele PSD Cluj a precizat că cele două formaţiuni politice reprezintă anumite grupuri de interese şi că ar trebui să citească mai atent modificările legii înainte de face asemenea demersuri. ,,Nu sunt de acord cu abuzurile de niciun fel, în nici un caz să scoatem o familie în stradă. Însă, în Ungaria foştii proprietari au primit despăgubiri de până la 70.000 de euro şi acolo legea nu a avut nevoie de nici o modificare”, a încheiat Soporan.
 
Contra modificărilor aduse legii 112

În ceea ce îl priveşte pe Laszlo Attila, liderul UDMR Cluj, acesta face parte din tabăra ,,contra”, alături de preşedintele PNL Cluj-Napoca, deputatul Horea Uioreanu. Laszlo consideră că modificările aduse legii 112 sunt neconstituţionale şi încalcă dreptul la proprietate. ,,După părerea mea, modificările adoptate de Parlament sunt neconstituţionale şi vom contesta şi noi la Curtea Constituţională această lege. Este o nouă naţionalizare a imobilelor, pe de o parte, iar pe de altă parte se încalcă dreptul la proprietatea privată. Totodată, această variantă ar costa bugetul statului român 100 de miliarde de euro, superficial vorbind, adică bugetul statului pe un an întreg”, a explicat Laszlo. După cum era de aşteptat, deputatul liberal Horea Uioreanu este împotriva modificărilor legii caselor naţionalizate. Acesta ne-a declarat că PNL a depus marţea trecută contestaţia la CC, ţinând să precizeze totodată că PNL a fost singurul partid care a fost din start împotriva modificărilor aduse legii 112/1995. ,,Nu sunt de acord cu aceste modificări pentru că dreptul proprietarilor este sfânt şi nu trebuie renegociat nimic în acest sens. În plen când s-a votat, PNL a fost singurul partid care s-a împotrivit acestor modificări, spre deosebire de UDMR care a fost de acord, iar PDL s-a abţinut”, a precizat Uioreanu.

PDL şi PNL fac echipă

Aşa cum era de aşteptat, scena politică românească s-a împărţit în două tabere. Pe de o parte se află PC care a propus modificările adoptate ulterior, iar pe de altă parte se află PDL şi PNL care au contestat la Curtea Constituţională modificările aduse de Parlament la legea caselor naţionalizate. ,,PDL a sesizat, astăzi, Curtea Constituţională, pe legea caselor naţionalizate. Este o lege care face o nouă renaţionalizare, este contrară Constituţiei şi principiilor fundamentale ale statului de drept”, a anunţat Emil Boc, liderul PDL. Democrat-liberalii îşi motivează contestaţia către CC prin faptul că acest act normativ încalcă articolul 44 din Constituţie, care prevede că proprietatea e garantată, iar naţionalizarea este interzisă. ,,Articolul 44 din Constituţie arată că proprietatea privată este garantată şi ocrotită egal de lege, indiferent de titular. De asemenea, se specifică faptul că sunt interzise naţionalizarea sau orice alte măsuri de trecere silită în proprietatea publică a unor bunuri”, a explicat Boc, citat de Mediafax. Probabil motivaţi şi ei de apropierea alegerilor generale, liberalii au decis să conteste şi ei modificările aduse legii caselor naţionalizate. Coordonatorul campaniei electorale a PNL, Bogdan Olteanu a acuzat alianţa PSD-PC că vrea să desfiinţeze proprietatea privată. ,,PSD se reîntoarce la obiceiurile din 1990 şi luptă împotriva proprietăţii. Ultima lege privitoare la naţionalizarea caselor este o dovadă clară că PSD nu mai recunoaşte proprietatea privată, că PSD îi batjocoreşte pe proprietari, că PSD face politică socială demagogică împotriva intereselor românilor şi ale României. Vom avea mii de procese pe care România le va pierde la CEDO şi Guvernul şi bugetul României vor trebui să plătească aceşti bani din banii contribuabililor. Vom avea de asemenea, din nou, o gravă încălcare a drepturilor omului", a spus Olteanu, citat de sursa menţionată mai sus.

Forma legii caselor naţionalizate trimisă la promulgare prevede că nu se restituie în natură, ci doar în echivalent, imobilele care au fost înstrăinate în temeiul dispoziţiilor legii 112/1995. În plus, tot în baza legii 112, nu se restituie în natură terenurile aferente imobilelor care au fost înstrăinate. De asemenea, legea mai prevede că persoanele care au primit despăgubiri în baze legii 112 pot solicita restituirea în natură numai dacă imobilul nu a fost vândut până la data intrării în vigoare a noii legi şi numai după restituirea sumei reprezentând despăgubirea primită, actualizată conform indicelui de inflaţie. Iar în cazul în care imobilul a fost vândut în baza legii 112, proprietarul iniţial are dreptul numai la măsuri reparatorii, prin echivalent pentru valoarea de piaţă corespunzătoare stabilită potrivit standardelor internaţionale de evaluare. În ceea ce îi priveşte pe chiriaşii care au cumpărat imobile în baza legii 112 şi ale căror contracte de vânzare-cumpărare au fost desfiinţate prin hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile, aceştia au dreptul la asigurarea cu prioritate a unei locuinţe de către consiliile locale sau de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţei.

Timea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.