În total la acest moment, la 4 zile după începerea școlilor în format fizic, există cinci cazuri de infectare cu noul coronavirus în 5 școli diferite în Capitală – patru elevi și un profesor.

Primul caz de COVID-19 după redeschiderea școlilor a fost confirmat la Școala Sfântul Andrei din Sectorul 6 al Capitalei, unde a fost testat pozitiv un elev.

Informația a fost confirmată, pentru HotNews, de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, care a precizat că s-au luat măsurile necesare, prevăzute în ordinul comun dat de miniștrii Educației și Sănătății pentru redeschiderea școlilor.
”Da, se confirmă”, a declarat pentru HotNews.ro primarul sectorului 6, Ciprian Ciucu, referitorul la primul caz confirmat, adăugând că a fost făcută o reigienizare, iar cursurile au fost suspendate.

Primul caz confirmat este o fetiță de clasa a II-a, dintr-un colectiv cu 28 de elevi, dintre care doi au ales varianta online, potrivit Digi 24. Bunica fetiței a fost confirmată luni cu Covid-19, iar fetița marți, zi în care ea nu a mai mers la școală.

Ulterior, alți trei elevi de ciclu primar și un cadru didactic, din patru școli diferite din Sectorul 4, au fost confirmați cu COVID-19,a precizat la Digi 24 purtătorul de cuvânt al primăriei Sector 4, Violeta Boerescu.
Potrivit Mediafax, este vorba despre un elev din clasa a IV-a de la Școala Gimnazială nr. 190, un elev din clasa I de la Școala Gimnazială nr. 113 și un elev din clasa a III-a de la Școala Gimnazială nr. 79. Profesorul confirmat este de la Școala Gimnazială nr. 129.

  • Astfel, în total la acest moment, la 4 zile după începerea școlilor în format fizic, există cinci cazuri de infectare cu noul coronavirus în 5 școli diferite în Capitală – patru elevi și un profesor.

Ce se întâmplă în cazul apariției unor cazuri de COVID în școală
Potrivit ordinului comun al miniștrilor Educației și Sănătății, suspendarea cursurilor în unitățile de învățământ preuniversitar/conexe se dispune în următoarele situații:

  • a) La apariția unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă de învățământ preșcolar sau clasă de învățământ primar. În această situație se suspendă cursurile grupei sau clasei respective pentru o perioadă de 14 zile. În situaţia în care în aceeaşi sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2, urmând ca elevii din schimbul următor să îşi desfăşoare cursurile, după finalizarea procedurilor de dezinfectare a sălii de clasă.
  • b) La apariţia unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o clasă de învățământ gimnazial, liceal, profesional și postliceal se efectuează ancheta epidemiologică și testarea contacților acestuia. Conducerea unității de învățământ va decide în urma consultării DSP/DSPMB dacă se impune carantinarea celor care fac parte din aceeași clasă sau suspendarea cursurilor, după caz.
  • c) La apariţia a două cazuri confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o clasă de învățământ gimnazial, liceal, profesional și postliceal, se suspendă cursurile clasei respective pentru o perioadă de 14 zile. În situaţia în care în aceeaşi sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2, urmând ca elevii din schimbul următor să îşi desfăşoare cursurile, după finalizarea procedurilor de dezinfectare a sălii de clasă.
  • DSP/DSPMB va efectua ancheta epidemiologică, va stabili contacții direcți ai cazurilor confirmate și va decide împreună cu conducerea unității de învățământ dacă se impune carantinarea celor care nu fac parte din clasa la care s-au suspendat cursurile, inclusiv a personalului didactic/nedidactic/auxiliar.
  • La apariţia cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice, acestea au obligaţia de a anunţa conducerea unităţii de învăţământ care va informa DSP/DSPMB. DSP/DSPMB, în urma anchetei epidemiologice, va stabili care sunt contacții direcți ai acestora și va decide împreună cu conducerea unității de învățământ dacă se impune suspendarea activităților didactice la nivelul unității de învățământ. Măsura suspendării este dispusă prin hotărârea comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă/Comitetului Municipiului Bucureşti, la propunerea conducerii unității de învățământ/instituției conexe, cu avizul ISJ/ISMB și al DSP/DSPMB.
  • În aceste situații procesul de învățământ continuă în sistem online.

”DSP-ul va dispune, probabil, suspendarea cursurilor la acea sala de clasă, timp de 14 zile”, a spus Ciucu, potrivit Hotnews.

Citește și: CDC: persoanele vaccinate nu trebuie să mai intre în carantină

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.