AVRIL SRL, o firmă din Negrești-Oaș, prinde contracte pe bandă rulantă cu statul. Două dintre ele au venit recent tocmai de la Primăria Bistrița, pentru reabilitarea termică a blocurilor de locuințe. De asemenea, firma din Negrești-Oaș s-a ocupat și de reabilitări termice la Beclean, dar și de campusul de la Colegiul Național „Liviu Rebreanu”.

AVRIL SRL este câștigătoarea celei mai noi licitații organizate de Primăria Bistrița, pentru reabilitarea termică a blocurilor de locuințe, care pare să se fi transformat într-o afacere profitabilă pentru firmele de construcții.

Valoarea totală a contractului trece de 5 milioane de lei și presupune reabilitarea termică a blocului nr. 4 de pe strada Mihai Eminescu, blocul nr. 2A de pe strada Petru Maior, blocul nr. 5 de pe strada 1 Mai, blocul nr. 4 de pe Intrarea Castanului, blocurile nr. 18 și 20 de pe Bulevardul Decebal, blocul nr. 1 de pe strada Împăratu Traian, blocul nr. 10 de pe strada Gheorghe Pop de Băsești și blocul nr. 52 de pe Bulevardul Decebal.

Cele mai „scumpe” par să fie blocul nr. 4 de pe strada Mihai Eminescu, pentru care constructorul primește aproape un milion de lei și blocurile nr. 18 și 20 de pe Bulevardul Decebal, pentru care AVRIL SRL va primi 1,1 milioane de lei. Firma are 6 luni la dispoziție să termine lucrările.

SRL-ul a mai prins reabilitări la Bistrița și Beclean

Acesta nu este primul contract pe care pun mâna cei de la AVRIL SRL de la Primăria Bistrița. Mai mult, aceasta este a doua tură de blocuri pe care le reabilitează, în municipiu, în ultimul an și jumătate.

SRL-ul din Negrești Oaș a mai pus mâna pe un contract de reabilitare a blocurilor de locuințe, în valoare de 6,3 milioane de lei. Licitația a fost câștigată la finalul lunii august a anului 2019. Pentru această sumă, constructorul trebuia să reabiliteze termic 7 blocuri.

De asemenea, firma a mai prins un contract în toamna anului trecut, în valoare de 9,6 milioane de lei. De data aceasta la Beclean, unde s-a ocupat tot de reabilitările termice ale unor blocuri de locuințe. Contractul a presupus și elaborarea documentației tehnice.

La Bistrița, firma se mai ocupă de reabilitarea și modernizarea Școlii Generale nr. 4, în urma unei licitații câștigate tot în toamna anului trecut. Valoarea contractului este de 17,4 milioane de lei.

În 2016, același SRL punea mâna pe 1,6 milioane de lei pentru a asigura utilitățile la campusul Colegiului Național „Liviu Rebreanu”. Pentru această sumă, firma a trebuit să se ocupe de instalațiile de apă, canalizare, termice, sanitare și electrice.

AVRIL SRL a câștigat și licitații organizate de Administrația Bazinală de Apă Mureș, Consiliul Județean Sălaj, Primăria Oradea,Primăria Zalău, Primăria Baia Mare sau Compania Națională de Investiții.

Firma ar fi controlată de un apropiat al Andreei Paul-Vass

Conform unui articol publicat de ancheteonline.ro și a unei interpelări depuse în 2014 de senatorul independent de Satu Mare, Valer Marian, firma din Negrești Oaș ar fi controlată de omul de afaceri Ioan Savu,  unul dintre apropiații Andreei Paul-Vass, pe care ar fi susținut-o în campaniile electorale. Andreea Paul Vass a fost angajata lui Savu, după ce a absolvit Academia de Studii Economice.

AVRIL SRL a fost înființată în 1992 și are sediul social în localitatea Negrești-Oaș. Anul trecut avea 135 de angajați, acesta fiind cel mai mare număr înregistrat până acum.

În 2019, SRL-ul raporta o cifră de afaceri de 48,8 milioane de lei și un profit net de doar 2 milioane de lei. Aceasta este cea mai mare cifră de afaceri raportată până acum. Datoriile nu lipseau nici ele, ajungând la 18 milioane de lei.

În 2018, cifra de afaceri trecea de 45 de milioane de lei, iar profitul ajungea la 4,6 milioane de lei. Datoriile erau la jumătate, apropiindu-se totuși de 10 milioane de lei.

În 2017, cifra de afaceri ajungea la 36,2 milioane de lei, iar profitul la 2,6 milioane de lei. În 2016, cifra de afaceri ajungea la 31,8 milioane de lei, iar profitul net la 4 milioane de lei.

Marea reabilitare termică a blocurilor de locuințe a început în urmă cu mai bine de un deceniu. La acea vreme, primarul Ovidiu Crețu spunea că vrea ca toți bistrițenii să locuiască în blocuri reabilitate termic și să plătească mai puțin la căldură.

Zeci de blocuri au fost reabilitate termic de atunci. Mare parte din costuri au fost suportate din fonduri europene.

Sunt vizate lucrări de termoizolare pereți exterior, termoizolare paleți goli de ferestre și uși, termoizolare soclu clădire, termo-hidroizolarea planșeului de peste ultimul nivel, înlocuirea ferestrelor și a ușilor exterioare existente, inclusiv tâmplăria aferentă accesului în blocul de locuințe, cu tâmplărie performantă energetic.

La cheltuieli participă și asociațiile de proprietari din municipiu a căror contribuție este stabilită la 20% din suma totală. Municipalitatea vine și ea cu 30%. Proprietarii vor plăti această sumă eșalonat, sub forma unei taxe percepute de către municipalitate.

Deși asociațiile de proprietari erau cele care decideau dacă iau parte sau nu la acest program, mulți dintre bistrițeni s-au trezit că nu sunt informați corespunzător cu privire la implicările acestei reabilitări termice sau că nu au la cunoștință faptul că blocul în care locuiesc este parte a acestui program, asta deși majoritatea locatarilor trebuie să-și dea acordul pentru asta, mai ales că implică niște costuri din partea lor.

O scrisoare deschisă trimisă de o parte din locuitorii blocului nr. 1 de pe strada Năsăudului scoate în evidență probleme mult mai grave.

În scrisoarea deschisă, locuitorii de pe Năsăudului semnalează principalele greșeli de execuție, cu exemple concrete: izolarea nu a fost executată corect; balcoanele nu sunt închise cu tâmplărie PVC încă, multe nu au fost nici măsurate; le plouă la oameni în balcoane; multe apartamente nu au pervazuri la geamuri și la care s-au montat nu s-a respectat pașii de execuție; oamenii nu își mai pot deschide plasele de la geamuri; camera liftului nu este izolată; casa scării nu este izolată.

La acestea se adaugă folosirea tencuielii de interior pentru exterior, apariția fisurilor și a igrasiei.

Blocul numărul 1 de pe strada Năsăudului, unde lucrările par a lăsa de dorit, face parte din „Îmbunătățirea eficienței energetice a blocurilor de locuințe Bistrița 2, proiect care a fost estimat la aproape 14 milioane de lei. Acesta este împărțit în două loturi, blocul nr. 1 de pe strada Năsăudului făcând parte din primul lot, alături de alte blocuri de pe străzile 1 Decembrie, Octavian Goga, Andrei Mureșanu, Axente Sever, Gheorghe Pop de Băsești, Mărășești și Bulevardul Independenței.

Licitația a fost atribuită la mijlocul anului trecut, fiind câștigată de International FBS Holding din Zalău și Avril din Negrești Oaș.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.