Ministerul finanțelor a atribuit un contract de peste 16 milioane de lei unei societăți controlate de un fost angajat de-a lui Sebastian Ghiță, fostul deputat care s-a refugiat în Serbia pentru a scăpa de anchetele penale în care este vizat. Însă, mai mult de 50% din valoarea contractului va merge către o societate din domeniul IT care a fost subcontractată, în mai multe contracte, câștigate de firma din Baia Mare care i-a făcut campania electorală pe Facebook lui Klaus Iohannis. În firma respectivă se regăsesc fiul lui Cristi Burci, dar și omul de afaceri Frank Timiș, unul dintre cei mai bogați români implicați în mai multe afaceri controversate.

Ministerul Finanțelor a atribuit contractul Soluție hardware-software pentru efectuarea și restaurarea salvărilor de siguranță, în valoare de 16.439.848 lei, fără TVA, firmei Metaminds. Societatea este reprezentată de Andrei Cruceru, fost director în cadrul integratorului IT Asesoft din Ploieşti, afacerea deputatului fugar Sebastian Ghiță. Fostul angajat al lui Ghiță controlează și societatea Nova Tech Integrated Solutions SRL care, alături de Siveco, a câștigat un contract scos la licitație de Serviciul Român de Informații.

În cadrul contractului de 16,4 milioane încheiat recent cu Ministerul Finanțelor, societatea Metaminds are și un subcontractor care va primi 67% din valoarea contractului. Este vorba despre firma BESTWARE CONSULTING, ai cărei acționari sunt Mihaila Remus Alexandru Rene (80%) și Vladescu Adriana (20%).

La această licitație nu s-a mai înscris nicio altă ofertă în afară de cea a Metaminds SRL.

Câștigarea acestei licitații a fost posibilă și datorită unui artificiu interesant. Inițial, în caietul de sarcini al celor de la Ministerul finanțelor se cerea versiunea inexistentă a unui soft. Așa că, doar cei care au avut ”curajul” să se înscrie la licitație și să solicite lămuriri au descoperit că ministerul, de fapt, făcuse o greșeală în caietul de sarcini.

În capitulul documentului referitor la medii virtualizate aflate în exploatare se menționează că se dorește o soluție care să ofere protecție pentru soluția de virtualizare Red Hat enterprise Virtualization versiunea 7.1. Însă, conform site-ului producătorului, ultima versiune disponibilă comercială este 4.3 !

Astfel că, reprezentanții Metamind au cerut clarificări suplimentare și li s-a răspuns că versiunea pe care ministerul o dorește este, de fapt, 4.3.

Legături cu firma de campanie a lui Iohannis

Interesant este faptul că firma subcontractant a mai lucrat, în aceeași calitate, în cadrul unor contracte câștigate de societatea Trencadis din Baia Mare. Este vorba despre cel puțin trei contracte pe care Trencadis le-a câștigat de la ANCPI în cursul anului trecut și în cadrul cărora Bestware Consulting a avut calitatea de subcontractant în cadrul proiectului e-terra derulat de Agenția Națională de Cadastru.

Firma băimăreană a fost angajată în campania pentru alegerile prezidențiale pentru a îl ajuta pe Klaus Iohannis să câștige alegerile.

Compania este administrată de Radu Negulescu, care deține și pachetul majoritar de acțiuni prin intermediul firmei ALEXANDER N. CAPITAL MANAGEMENT SRL, la care este unic administrator și acționar. Alături de Negulescu mai sunt coacționari două persoane: BURCI CARLO ROBERT (cetățean italian) și MOLDOVAN MIHAELA MARIA. Pe lângă Burci în acționariatul firmei a fost cooptat și omul de afaceri controversat Frank Timis, care se află în spatele afacerilor de exploatare auriferă din Munții Apuseni.

BURCI CARLO ROBERT a fost consilierul personal al fostului vicepreședinte al Camerei Deputaților, Carmen Mihălcescu, politician PSD. În 2018, ea semna o scrisoare anti-Dragnea și declară că susține demersul puciștilor din partid.

Soțul ei, Horia Mihălcescu, este administratorul și acționarul firmei KIRCHHOFF CONSULT SRL, una dintre ”pușculitele” PSD-ului. El este fostul șef al departamentului de comunicare al lui Liviu Dragnea. Firmă lui Mihălcescu, a încasat, din 2016 pană în prezent, sute de mii de euro din contractele cu PSD.

Băieții din Servicii nu scapă nimic

În urmă cu doi ani, firma Trencadis Corp, la care Carlo Burci este acționar alături de băimăreanul Radu Negulescu, a participat la licitația pentru obținerea unui contract cadru pentru întreținerea bazei de date din programul de plăți a subvențiilor destinate fermierilor. Oferta a fost depusă în asociere cu Telekom Romania Communications, Best Internet Security și Soft Business Union. Telekom este deținută de statul român în asociere cu grupul german cu aceeași denumire, Best Internet Security este legată de Cristian Cucu , fost secretar de stat în Guvernul Ciolos, iar Soft Business Union este o societate prin care ANOFM a ”sifonat” câteva zeci de milioane de lei din fondurile europene.

Ghiță – tunuri de milioane de euro soldate cu 3 dosare

În momentul de față, Sebastian Aurelian Ghiță este inculpat în trei dosare penale aflate în lucru pe rolul Direcției Naționale Anticorupție, se arată în răspunsul DNA la o solicitare formulată în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public.

Din cele trei dosare aflate pe rol, unul se află în stadiu avansat de instrumentare, procurorii DNA comunicând cu autoritățile din Serbia, unde Ghiță e azilant. Ar fi vorba despre dosarul ”Taxă pentru obţinerea de contracte IT”, în care, potrivit unor surse judiciare, DNA i-a comunicat lui Sebastian Ghiţă calitatea de inculpat prin comisie rogatorie în Serbia. Celelalte două dosare în care omul de afaceri apare în calitate de inculpat sunt ”Hidro Prahova” și ”Ponta-Blair”. Toate cele trei dosare au fost începute de DNA Ploiești și au fost preluate de DNA Central. De asemenea, Direcția Națională Anticorupție a comunicat că, până în prezent, procurorii nu au dispus soluții de clasare în ceea ce-l privește pe Sebastian Ghiță. Aflat sub control judiciar, Sebastian Ghiță a fugit din România în decembrie 2016, obținând ulterior azil politic în Serbia.

Răzvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.