Un pădurar a tăiat ilegal arbori din pădure pentru a-și acoperi o lipsă în gestiune din rampă! S-a lăsat cu o condamnare

955

Un pădurar din cadrul Ocolului Silvic Bistrița Bîrgăului a fost condamnat în luna iunie a acestui an la 1 an, 2 luni și 20 zile închisoare cu suspendare pentru delapidare. Omul a tăiat fără drept 22 de arbori dintr-o pădure aparținând comunei Tiha Bîrgăului, pentru a-și acoperi o lipsă în gestiune, însă din punct de vedere penal el a răspuns doar pentru 10 dintre ei care la momentul exploatării nu erau marcați. Toată tărășenia a fost descoperită de polițiști în momentul în care au oprit un camion care transporta peste 17 m.c. de lemn, oamenii legii constatând că șoferul nu deține nici un document legal. Mergând pe fir polițiștii au ajuns la pădurar.

În seara zilei 14 iunie 2018, polițiștii din cadrul Biroului pentru combaterea delictelor silvice al IPJ Bistrița-Năsăud, pe drumul forestier de la Iliuța au oprit un camion încărcat cu lemn, pentru verificări. Oamenii legii aveau să constate că șoferul nu avea asupra sa nici un document legal care să ateste că lemnul era obținut și transportat legal. Așa au ajuns polițiștii la pădurarul Ioan Pavelean, angajatul Ocolului Silvic Dealu Negru și au aflat că acesta tăiase ilegal 22 de arbori dintr-o parcelă de pădure din catonul pe care îl gestiona. Drept urmare omului i s-a întocmit dosar penal, iar în noiembrie 2016 a fost trimis în judecată, acesta încheind totodată un acord de recunoaștere a faptelor, cu procurorii.

Avea o lipsă de câțiva metri cubi în rampă și s-a gândit că nu-l descoperă nimeni

Ce s-a întâmplat de fapt? Potrivit documentelor de la dosar, Pavelean a fost gestionarul unui număr de trei partizi de exploatare a masei lemnoase doborâte de vânt, toate trei fiind constituite în același perimetru de fond forestier cu denumirea Iliuța, cu o singură rampă primară, în Cantonul silvic 20 Dealu Calului, aparținând comunei Tiha Bîrgăului.

Partizile au fost puse în valoare în lunile iulie și octombrie 2017, au fost înregistrate în SUMAL (Sistemul de Urmărire a Mase i Lemnoase) și au avut termen de exploatare de către societatea Comtrans SRL Piatra Fântânele până la data de 28.02.2018, respectiv 15.03.2018.

În cursul lunii iunie 2018, pădurarul Pavelean a constatat, pe parcursul procesului de exploatare și de expediere a materialului lemnos din rampa primară, o lipsă în gestiunea sa de 31,96 mc de material lemnos ce nu figura ca fiind expediat legal. Potrivit procurorilor, atunci când a fost audiat, pădurarul a motivat existența unor posibile erori de calcul și a unor acte materiale de furt de material lemnos din rampa primară, fapte pe care nu le-a sesizat la momentul potrivit, nici superiorilor lui pe cale ierarhică și nici organelor de urmărire penală.

Pentru acoperirea acestor lipsuri, Paveleana decis să taie 22 de arbori de pe suprafața parcelei ua 38A din cantonul gestionat de el, în perimetrul celor trei partizi, bineînțeles fără drept.

A apelat la jutoare

Pentru tăierea arborilor, pădurarul a apelat la sprijinul unui drujbist, H.D, iar pentru extragerea materialului lemnos din pădure, a apelat la sprijinul a doi reprezentanți ai firmei Bradul Iliuța SRL Lunca Ilvei (societate cu obiect de activitate exploatarea lemnului), respectiv la P.I și P.R., pentru a-i pune la dispoziție un TAF cu care să tragă lemnul din pădure.

“În perioada 11-13 iunie 2018, inculpatul Pavelean Ioan a luat legătura cu suspectul P. Ieronim, căruia i-a explicat că are o problemă cu stocul în partizile de pe Iliuța, că societatea Comtrans SRL a încheiat activitatea de exploatare în perioada stabilită conform autorizației și că în momentul de față nu mai are posibilitatea de a-i trimite un TAF care să extragă lemnul din fond forestier.

Suspectul P. Ieronim a fost de acord cu propunerea pădurarului de a trimite TAF-ul societății să efectueze lucrări de exploatare forestieră, chiar dacă nu deținea în acest sens o autorizație emisă de Ocolul Silvic Tihuța Colibița. Drept urmare, în zilele de 13 și 14 iunie 2018, cei doi reprezentați ai societății BradulIliuța SRL l-au trimis pe martorul B. C. să manevreze TAF-ul în interiorul fondului forestier gestionat de pădurar pentru a extrage lemnul tăiat ilegal”, au arătat procurorii în rechizitoriu.

Doar pentru 10 a răspuns penal

Cele 22 de cioate ale arborilor tăiați ilegal de către drujbistul H. D., au fost identificate de către organele de poliție cu ocazia cercetării la fața locului din zilele de 15 și 18 iunie 2018. Concret însă, Pavelean a răspuns penal doar pentru 10 arbori, care nu fuseseră deloc marcați. Restul de 12 purtau urme de ciocan, legal aplicate, fiindcă respectivii arbori ar fi trebuit exploatați de cei de la Comtrans.

“Din totalul celor 22 de cioate provenite din tăierea fără drept a arborilor aferenți, un număr de 10 cioate nu prezentau amprenta vreunui dispozitiv special de marcare cu amprenta rotundă, care se aplică în conformitate cu prevederile legale în vigoare pe arborii ce sunt destinați exploatării. Prin urmare, acei 10 arbori nu erau destinați exploatării forestiere, tăierea lor fiind ilegală. Volum arborilor în cauză este stabilit la cantitatea de 14,957 mc și valoarea de 8.005,75 lei, sumă ce reprezintă de peste 20 ori prețul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior, mai exact de peste 48 de ori.

Pentru ceilalți 12 arbori urmărirea penală nu a putut fi începută deoarece s-a constatat că arborii au fost marcați în vederea exploatării, au fost puși în valoare, dar nu au fost exploatați în perioada de valabilitate a autorizației, astfel că fapta nu întrunește elementele constitutive ale unei infracțiuni”, au precizat procurorii.

Peste 17 m.c. dați drept plată pentru ajutor

A doua zi, pe 14.06.2018, în jurul orelor 20:00, din cantitatea de lemn exploatată,pădurarulPaveleani-a dat unuia dintre reprezentanții firmei Bradul Iliuța SRL17,17 mc de lemn rotund rășinos, drept plată pentru sprijinul oferit în extragerea materialului lemnos tăiat de drujbistul H. D.

“Inculpatul Pavelean Ioan nu a încasat nicio sumă de bani, nu a emis chitanță în acest sens și nu a întocmit un aviz de însoțire a materialului lemnos.

La data de 14.06.2018, orele 21:30 organele de poliție din cadrul Biroului pentru combaterea delictelor silvice al I.P.J. Bistrița-Năsăud, l-au depistat pe inculpatul P. R. în timp ce transporta pe drumul forestier Iliuța, cu autoutilitara marca M__ cu nr. de înmatriculare (…) cantitatea de 17,17 mc de material lemnos de esență rășinos pentru care nu a putut prezenta documente de însoțire și de proveniență.

Materialul lemnos a fost reținut de organele de poliție și lăsat în custodia Ocolului Silvic Valea Ilvei, competent teritorial să dețină custodia lemnului, fiind depozitat în incinta Pepinierei Silhoasa. Organele silvice din cadrul Ocolului Silvic Tihuța Colibița, instituția care gestionează fondul forestier al comunei Tiha Bîrgăului, proprietara materialului lemnos, au evaluat lemnul identificat în posesia lui P. R., bun delapidat de inculpatul Pavelean Ioan, la suma de 4.877,54 lei”, au mai arătat procurorii.

Circumstanțe atenuante

Când au pronunțat sentința, judecătorii au ținut cont că pădurarul nu a avut abateri și nici antecedente penale și în plus, omul își recunoscuse faptele.

“Fapta inculpatului Pavelean Ioan care, în timp ce se afla în exercitarea atribuțiilor de serviciu în calitate de pădurar în cadrul OS Dealu Negru, titular al Cantonului silvic 20 Dealu Calului, în perioada 13-14.06.2018, l-a instigat pe martorul H. D. să taie fără drept (fără respectarea procedurilor legale, în lipsa unui act de punere în valoare și a unui marcaj aplicat de un inginer silvic) un număr de 10 arbori din fondul forestier din UP II Iliuța, ua 38A, Cantonul silvic 20 Dealu Calului, cauzând prin tăiere un prejudiciu de 8.005,75 lei fără TVA, valoare ce depășește de 20 de ori prețul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior , săvârșită cu vinovăție, în forma intenției, întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de participați e improprie în forma instigării la infracțiunea de tăiere fără drept de arbori (…).

De asemenea, fapta comisă de inculpatul Pavelean Ioan care la data de 14.06.2018 și-a însușit pe nedrept cantitatea de 17,17 mc material lemnos aflat în gestiunea sa, pe care a remis-o inculpatului P. R. drept plată pentru oferirea spre utilizare a utilajului tip TAF și a serviciilor operatorului B. C., cu consecința producerii unei pagube în dauna persoanei vătămate Primăria Tiha Bîrgăului cuantum de 4.877,54 lei (recuperată prin ridicarea materialului lemnos), fără a încasa vreo sumă de bani, a emite chitanță în acest sens și a întocmi un aviz de însoțire a materialului lemnos, săvârșită cu vinovăție, în forma intenției, întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de delapidare, (…).

În speță, având în vedere faptul că inculpatul a acoperit în integralitate prejudiciul cauzat, că acesta nu a mai beneficiat în ultimii 5 ani de această atenuantă legală, dar și faptul că infracțiunile ce fac obiectul prezentei cauze nu sunt exceptate de lege de la aplicarea acestei atenuante, instanța reține că devine incidentă circumstanța atenuantă legală prevăzută de art. 75 alin. 1 lit. d C.pen., cu consecința reducerii limitelor speciale ale pedepsei prevăzute de lege pentru infracțiunile săvârșite cu o treime”, a precizat instanța în motivarea sentinței de condamnare.

Pavelean Ioan a fost condamnat la 1 an, 2 luni și 20 zile închisoare cu suspendare, timp în care este obligat la efectuarea a 60 de zile de muncă neremunerată în folosul comunității în cadrul Primăriei Tiha Bîrgăului.

1 COMENTARIU

  1. Cica… il cheama directorul pe dl.padurar si-l intreaba cum se simte… cum este munca la padure etc si incepe ala si sa vaieta cat de greu este, cum toata ziua este prin ploaie, vant, frig, zapada… zi si noapte… sa pazeasca el padurea, cum are tot felul de dusmani… cu se chinuie cand trebuie exploatata o anumita poarcela de padure… cum salariul sau este mult prea mititel… etc. etc. etc. cum s-a umplut de reumarisme si cum il dor deja salele…si toate cele …
    Directorul, vazand ” vaicareala ” padurarului i-a propus sa-l mute pe postul de paznic la sediul Ocolului … ca in locul sau il pune pe acest paznic… ca la ocol este caldurica, nu-l ninge, nu-l ploua, nu este frig… etc. etc. etc. la care ” bietul si nacajitul ” de padurar… sare ca ars… ” vai d.l diector, pai lasati nu ma mai schimbati chiar acuma, ca deja m-am obisnuit … o sa treaca cumva … si chiar daca mai am 10 ani pana la pensie… ma voi descurca io cumva … ”
    Asta apropo cat de rau si de greu este in meseria de ” padurar ” ( cu un salar asa ” mititel ” cum este el ) !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here